mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon01222018

Last updateMon, 22 Jan 2018 8pm

Poslednji poziv na desetu Morinjsku gitarijadu

morinj10
Morinjska gitarijada je jedna od najdugovječnijih rok manifestacija u Crnoj Gori. Ovog dana ona će se održati deseti put. Sve je počelo, kako tvrde organizatori veoma lako i spontano. “Naš morinjski bend je okupljao lokalne bendove i nakon nekoliko svirki došlo se na ideju o pokretanju gitarijade.

Imali smo prostor ispred Doma omladine koji smo koristili kad smo htjeli i koliko smo htjeli” – počinje priču o istoriji gitarijade Vojislav Uljarević bubnjar iz ovog malog primorskog mjesta i glavni krivac za ovaj događaj.

Gotovo po pravilu budžet je bio skroman, novac od prodatih ulaznica se čuvao kako bi iz godine u godinu uspijevali da gitarijadu održe živom i da organizaciju izdignu na veći nivo. Tokom deset godina postojanja Morinjska gitarijada je okupila zavidan broj učesnika. Njome su prodefilovali gotovo svi domaći bendovi, od kojih mnogi više i ne postoje. Off Duty, Postmortem, DST, Autogeni trening, Nagual, BBCT, Abzofran, Beer & Steel… samo su neka od imena koja su gostovala u Morinju. Ni region nije zapostavljen, a težilo se hard & hevi zvuku. Alogia, Osmi putnik, Forever Storm, Krugovi u žitu, Gale i Najda, Kraljevski apartman...

Iako već deset godina uspijevaju da se organizuju, Uljarević nam otkriva da je prvi i do danas nerješiv problem gubitak prostora ispred Doma omladine. “Na to se dovezao i gubitak sponzora. Kada je bilo najteže i kada sam pomislio da odustanem od svega uslijedila je pomoć prijatelja koji su bili redovni posjetioci Gitarijade. Edi Krivokapić, Pavle Radović, Krsto Milošević i Marin Zambata su uložili svoj novac i pomogli održavanje naredne dvije gitarijade. Uz to moram pomenuti i konstantnu podršku Turističke organizacije Kotor” – kaže organizator.

Deset godina kasnije problemi su još tu, ali se ne odustaje. Jubilarno izdanje ove male, a velike manifestacije okupiće zanimljive bendove. Trojac iz Nikšića – Manitou, Mangrov i Punkreas, te sve bolji podgorički Abzofran. “Kad se sumiraju utisci moram konstatovati da nam je danas znatno teže organizovati Gitarijadu nego u početku” – kaže za naš portal Uljarević i pojašnjava – “Ne samo zbog nedostatka prostora već i zbog velikog broja festivala kojih je sve više i koji su po budžetu znatno jači od nas, tako da je teško skrenuti pažnju publike na Morinjku gitarijadu”. Zato, obratite pažnju! Večeras na glavnoj morinjskoj plaži sa zanimljivom set listom i više nego simboličnom ulaznicom (koja stoji svega jedan euro) startuje jubilarna deseta Morinjska gitarijada.

Morrissey