Zeleno Gumno, Vasove Vode, Berane, 23.03.2013

Zvijezda danaRokenrol posijelo! Obično, posijelo asocira na narodno slavlje. I jeste, i ovoga puta je bilo tako, sa dodatnom komponentom alternativnog rokenrola i punk-a. Kažete nemoguće?

Ako ste ovaj događaj propustili, nećete moći razumjeti o čemu govorim, da ne spominjem da ste propustili najneobičnije protestno šetanje (Vasove Vode i zastrašujuća deponija smeća te glavni razlog organizacije zelenog gumna i posijela) i svirku nakon toga. Ovaj dan je u malo, bez ekstravagancije i pretjerivanja, srušio još jedan intelektualno kulturološki tabu na balkanu.

Najavljivan kao „Gumno i Disko", okupljanje je ispunilo i jedno i drugo. Onako jednostavno rečeno, ovo je najluđa kombinacija na živoj svirci koju možete da zamislite, jedan nevjerovatan spoj starog, sijedog i tradicionalnog sa jedne strane, i mladog, adrenalinski nabijenog i željnog života sa druge strane. Na bini iz sveg glasa prašte podgorički mladi Zoon Politikon (skoro objavili prvi album prikladno nazvan „Rupe u Glavi"), veterani Nikšićke punk scene Punkreas (koji su premijerno odsvirali nekoliko freških pjesama koje su razlog da se nestrpljivo očekuje novi album), Duško Vujović i Veliki Orkestar Luka Berane. Pa tome dodajte da se sa desne strane dijeli sir, kuvani krompir, neeeeviđeno ukusne pite i kiflice, piće, kuva se, prži, peče, klopa i pije i dijele se recepti. Neposredno ispred bine znatiželjni posjetioci, poznavaoci i laici, šareni ljubitelji ovog zvuka i oni koji nemaju pojma što ih je snašlo. Iza njih na klupama sjedi starija populavcija Berana, sa cigarom u ruci i kapom, onako, ozbiljno nakrivljena iznad obrve, posmatra i sa osmjehom komentariše.

Momčadija na proljetnom suncu igra improvizovani fudbal na male golove, mala djeca trčkaraju okolo muzičara. Kao neka čudna hipi komuna. Samo su još falili stol i da se odigra koja partija karata! Prije same svirke su se na razglasu alternativno mjenjali Smak, narodnjaci, rokenrol, disko narodnjaci, kolo, pa opet Smak ... ma ljudi, totalno, apsolutno i najnevjerovatnije ludilo u najboljem mogućem smislu. Ovo je jedno od onih momenata koji se događaju jednom i nikada više. Može se to organizovati ponovo, i vjerujem da hoće, ali nikada više neće biti kao ovaj prvi put, i ako ste propustili ovih nevjerovatnih nekoliko sati, potrudite se da idući put budete tu.

Nikola Franquelli

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

Laurie Anderson
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

Laurie Anderson

Laurie Anderson je podijelila album koji je uradila sa Kronos Quartetom. Album Landfall donosi prepoznatjliv vocal umejtnice ispraćen pozadinom koju kroji Kronos Quartet. Poslušajte na našem strimu kako zvuči ova saradnja

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…