Bob Marley – One love, opšta mjesta i brze sekvence

Kingsley Ben-Adir kao Bob i Lashana Lynch kao Rita Marli su možemo reći uradili dobar glumački posao. Rita je uz Zigija i još par Marlija producent filma pa bi se reklo da je baš period koji prati film za njih bio najvažniji da se oslika. A to je građanski rat na Jamajci, politički prevrat i situacija u kojoj je Rita ranjena a na Boba pucano… da bi kraj oslikao ujedinjenje Jamajke i susret Boba sa ubicom.

U svemu tome imamo još i odlazak u Englesku i samo obrise tog Londonskog perioda. Rradnja u Londonu se mahom dešava u stanu. Najžalosnije urađena sekvenca filma je upravo dolazak Marlija i ekipe na koncerte grupe The Clash. Taj koncert je prikazan kao ulični rat. Nepotrebna sekvenca koja nije ništa pokazala i koja nema nikakvu dalju referencu u nastavku filma. Ako je imala tendenciju da prikaže kako je Bob bio inkorporiran u oblikovanje muzičkog ukusa Britanije i nakon pojave panka (Punky reggae party) nije u tome puno uspjela.

Opštepoznate stvari poput strasti za fudbalom i rastafarijanstvom su dodatno naglašene kao vanmuzičke aktivnosti najpoznatijeg rege izvođača svih vremena. Naravno imamo i narativ o njegovoj bolesti te nastanku albuma Exodus, što je zaista pravo bogatstvo jer pokazuje kako je nastao od omota do pjesama kroz dramaturgiju.

Okrznut je i dio o Bobovoj popularnosti po Evropi, i to je nekako spakovano uz dirljivu priču i česta vraćanja u djetinjstvo i njegovu bol zbog oca koji ga je napustio. U današnjem digitalnom svijetu zaista je tendencija filmskih stvaraoca da nam što više spakuju u što manjem broju minuta, i da pokušaju da obuhvate sve što ponekad ima osrednju vrijednost. Međutim biografiju velikog izvođača kakav je Bob, ne možemo pokazati i objasniti tim brzim sekvencama.

Za novije generacije film je zanimljiv insight u život i djelo, dok za poznavaoce i one koji znaju dosta opštih mjesta ovaj film će biti dosadno putešestvije. Socijalna, ekonomska i sva ostala trvenja mnogo su kompleksnija nego što je to ovaj film u stanju da prikaže. U svakom slučaju korektno za današnje standarde.

Ipak, animirani spot za pjesmu Could you be loved, koji je za porodicu Marli uradio naš Vanja Vikalo, i dalje ostaje remek djelo koje zaista govori puno o Bobu Marliju.

ĐorđepunX