Johnny Cash prvi muzičar koji je dobio statuu u američkom Kapitolu

Johnny Cash je postao prvi muzičar koji je dobio statuu u Kapitolu Sjedinjenih Američkih Država. Djelo Kevina Kresa predstavljeno je u Nacionalnoj statuarnoj dvorani u Washingtonu, DC, uz govor Cashove ćerke, Rosanne Cash, tokom ceremonije otkrivanja u utorak, 24. septembra.

“Riječi ne mogu ni približno izraziti naš ponos što vidimo mog oca kako dobija tako jedinstvenu privilegiju, prvog muzičara u istoriji koji je uključen u Kolekciju statua”, rekla je umjetnikova ćerka, okružena sa više od 100 članova porodice i bliskih prijatelja. “Veoma pazim da ne govorim u njegovo ime otkad je preminuo, ali danas mogu sa sigurnošću reći da bi smatrao da je, od svih mnogih počasti i priznanja koje je dobio tokom života, ovo vrhunac.”

Natpis na statui opisuje Casha kao “pjevača, tekstopisca, umjetnika i humanitarca.” Bio je i strastveni zagovornik reforme zatvorskog sistema — 1972. godine posjetio je Washington, DC kako bi se direktno obratio Senatu SAD-a sa zahtjevom za promjene.

“Johnny Cash je savršena osoba da bude počastvovan na ovaj način,” dodao je predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson. “Bio je čovjek koji je utjelovio američki duh na način na koji to malo ko može.”