Muzička industrija u problemu zbog arhiva na hard diskovima: Kad snimci postanu neupotrebljivi

Prema riječima specijalizovanih medijskih arhivara, veliki broj hard diskova iz 1990-ih polako postaje nečitljiv.

Iron Mountain Media and Archive Services, kompanija koja se bavi skladištenjem i digitalizacijom medija, sprovela je istraživanje među svojim arhivima prije nekoliko godina. Otkrili su da su mnogi hard diskovi postali nečitljivi, što znači da bi muzika koja se na njima nalazi mogla biti izgubljena. Navodno radi se o petini njihove ogromne arhive.

Nakon što bi muzika prošla proces miksovanja, stavljana je u različite fizičke formate i skladištena. Međutim, uslovi skladištenja nisu uvijek bili kontrolisani da bi se osiguralo dugotrajno očuvanje tih hard diskova. Kao rezultat toga, mnogi od tih snimaka su degradirali i nakon nekog vremena više nisu bili upotrebljivi.

Dodatni problem je što je oprema koja se koristi za reprodukciju određenih hard diskova postala je sve rjeđa. Kompanija ovih dana nastoji podići svijest o ovom problemu.

Šta to u stvari znači za svijet muzike? “To znači da umiru istorijske sesije iz ranih i srednjih 90-ih”, objasnio je Robert Koszela, globalni direktor studijskog rasta i strateških inicijativa kompanije, za Mix Online. Kako se ovi fajlovi degradiraju, mogli bismo izgubiti snimke underground izvođača ili čitavih muzičkih pokreta. Neki savremeni izvođači, poput shoegaze benda Panchiko, stekli su kultnu publiku ponovnim otkrivanjem svojih fizičkih snimaka.

Kada je Panchikov EP D>E>A>T>H>M>E>T>A>L otkriven sredinom 2010-ih, desetak godina nakon što je prvobitno snimljen, već je bio podložan degradiranju. Ipak, bio je dovoljno očuvan da se remasterizuje i ponovo izda, ali to je bila u dobrom dijelu stvar sreće. Da EP nije otkriven u to vrijeme, mogao je dodatno degradirati do tačke neupotrebljivosti.

Koszela je dalje naglasio da je veliki izazov „širenje svijesti“ o ovom problemu. “U našem poslu,” nastavio je, “ako otkrijemo problem sa nekim formatom, logično je da to svima prenesemo. Može zvučati kao reklama, ali nije; to je poziv na akciju. Ljudi moraju znati da njihovi hard diskovi umiru“.