Herbie Hancock okupio Headhunterse

Godine 1973, legendarni džez klavijaturista Herbie Hancock okupio je mladi, ambiciozni bend i sa njim izdao album Head Hunters. Taj album se probio u svijet funka i postao prekretnica u džez fuziji. Tokom godina je bezbroj puta korišćen za semplovanje.

Hancock je proslavio 50. (zapravo 51.) godišnjicu albuma okupljanjem svih originalnih preživjelih članova grupe Headhunters radi posebnog koncerta na Hollywood Bowlu.

Na koncertu, Kareem Abdul-Jabbar je predstavio 84-godišnjeg Herbieja Hancocka, koji je izašao na scenu sa saksofonistom Benniejem Maupinom, perkusionistom Billom Summersom i bubnjarom Harveyjem Masonom, studijskim muzičarem koji je napustio grupu čim je album Head Hunters bio završen. Dugogodišnji basista Herbieja Hancocka, Marcus Miller, zamijenio je pokojnog Paula Jacksona, koji je preminuo 2021. godine.

Na sinoćnjem nastupu, Herbie Hancock i njegov stari bend odsvirali su jedan set zajedno, nakon čega se Hancock vratio za drugi set sa svojim trenutnim bendom. Članovi grupe Head Hunters vratili su se da učestvuju u određenim numerama. Hancock je za ovu priliku izvukao i svoj keytaur. Na snimcima koje su obožavaoci zabilježili sinoć, bend zvuči zaista dobro.