Squaring the Circle je rokumentarac o legendarnom dizajn studiju Hipgnosis

Članovi Pink Floyda i Led Zeppelina, zajedno s Paulom McCartneyjem, Peterom Gabrielom i drugim umjetnicima pojavljuju se u u novom dokumentarcu Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis), koji izlazi 20. juna. Film govori o Stormu Thorgersonu i Aubreyu Powellu iz britanskog dizajnerskog tima Hipgnosis. Priča je ispričana kroz priče onih na koje je dvojac najviše uticao. 

Osnovani su 1967. U narednim godinama Hipgnosis je odgovoran za neke od najlegendarnijih covera albuma svih vremena, uključujući The Dark Side of the Moon i Wish You Were Here Pink Floyda i Houses of the Holy Led Zeppelina, zajedno s bezbrojnim drugim omotima za Paula McCartneyja i Wings, T. Rex, AC/DC, Genesis, Peter Gabriela, The Police, Peter Frampton, Def Leppard… 

“Njihove su metode bile nekonvencionalne, proračuni često nerazumni”, glasi službeni opis filma, “ali bili su neustrašivi vizionari koji su vješto manipulisali fotografskim slikama davno prije nego što je kompjuterska grafika postala sveprisutna”. Film je režirao Anton Corbijn, poznat po mnogo muzičkih spotova i dokumentarnih filmova: U2: The Joshua Tree Tour i Depeche Mode’s Spirits in the Forest, ali i igranih filmova kakvi su: Control, The American i A Most Wanted Man.