Tri predstave i promocija šestog dana FIAT Parabole 2023

Sinoć je publika FIAT PARABOLE 2023 u Crnogorskom narodnom pozorištu  imala priliku da pogleda predstavu mladog crnogorskog reditelja Damjana Pejanovića “NESPORAZUM” po tekst Albera Kamija. Zatim smo u Velikoj Sali Kic-a Budo tomović gledali predstavu „ČETIRI“ koja je sačinjena od niza scenskih kompozicija za četiri naga ženska lika, pokret, prostor, zvuk i svjetlost. Predstava je nastala u koprodukciji dva poljska nezavisna pozorišta: Teatra A Part iz Katovica i Amareya Theatre & Guests iz Gdanjska, u režiji osnivača i umjetničkog direktora Teatra A Parta, Marcina Heriha.

U prepunom dvorištu Kuslevove kuće, publika je imala priliku da pogleda film Nikole Đuravčevića “Brooklin park” i da prisustvuje razgovoru sa autorom, koji je porijeklom iz Crne Gore, a živi i stvara u SAD-u.

Šestog dana festivala FIAT PARABOLA 2023, u srijedu 13. septembra, biće izvedena u Velikoj Sali Kic-a Budo Tomović predstava iz segmenta TEATAR SELEKCIJA “PREKRIŽENA, POSVETA LJUBAVI” iz Slovenije, rađene u koprodukciji Kud Apokalipsa i Mirjane Medojević, koja potpisuje i režiju. 

Po riječima rediteljke i performerke Mirjane Medojević radi se o pozorišnoj minijaturi (33 min)- o predstavi dakle, koja je neka vrsta ogledanja sebstva žene, referišući pri tom na sliku “Odrti Vo”, holanskog slikara Rembranta. I sama ova pozorišna minijatura- kako je po formatu svoju posvetu Ljubavi opredijelila rediteljka- po mnogo čemu djeluje kao da je slikana.

Reference na Hristovo raspeće prisutne su ne samo kroz pjesmu “Krst i Čekić” Primoža Repara, a koju na početku predstave čita Primož Guna, kao ni ne (samo) kroz trajanje predstave koje odgovara broju Hristovih godina, već prvenstveno kroz niz meta pozorišnih asocijacija koje kroz svoje prostorske akcije i relacije budi Primož Guna. Po vokaciji filosof, blizak hrišćanskom misticizmu, u ovoj, po mnogo čemu ženskoj pozorišnoj igri, on u svome prisustvu djeluje, i to po mnogo čemu, kao upravo skinut s krsta.

Predstava “SAFRA” koju su adaptirale, režirale i izvode Milica Šćepanović i Marija Labudović biće izvedena iste večeri u Dodestu (Kic Budo Tomović) u 21 čas.

Predstava je rađena po motivima teksta “Važnije polovice”, Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović.

Dvije prijateljice, Maša i Milica, nakon duže pauze njihovog prijateljstva, odluče da bi se trebale nalaziti svake srijede na kafi (čitaj pivu) i uz to podijeliti sav teret koji im se mota po glavi i tovari na pleća godinama. Dirljiva priča o prijateljstvu, ljubavi, karijeri, djetinjstvu i majčinstvu, koja na ironičan i satiričan način ukazuje na sve probleme društva u kom su rasle. Kroz pjesmu, šalu, suze i iskrenost, dvije glumice, dijele sa publikom svoje ispovijesti i iskustva.

Nakon toga u okviru književnog programa FIAT PARABOLA 2023 u dvorištu Kuslevove kuće sa početkom u 22.30 časova, publika će imati prilku da prisustvuje promociji knjige “BLUZ DVA PRIJATELJA U 54 TJEDNA”, čiji su autori Božo Koprivica i Miodrag Raičević. Riječ je o zbirci eseja koja je, kako je naglasila poznata novinarka Radmila Stanković, pretočena u moderan roman o sudbini glavnog junaka, sa omažima umjetnicima, sportistima i drugim akterima.

Uz zapise Boža Koprivice, zastupljena je i poezija Miodraga Raičevića.

Riječ je o nadahnutim zapisima, nerijetko i dramatičnim, a dominantno o sjećanjima na ljude koji su odredili Koprivičin život.

Osim proze i poezije, zbirkom su objedinjena istaknuta imena poput Danila Kiša, Mirka Kovača, Petra Kralja, Borhera, Streljcova ili Garinče, te teme poput pozorišta, filma, fudbala, ali i gradova, ulica i kafana u njima.

Druženje se nastavlja uz DJ TODORO.

Ulaz za sve programe FIAT PARABOLA 2023 je besplatan.

Pokrovitelji festivala su Glavni grad Podgorica i Ministarstvo kulture i medija. Partneri FIAT-a su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, JU KIC “Budo Tomović”, Francuski institut Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorska kinoteka, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Mas trade, Arhimed, Cedis, Deponija Podgorica, Aero- klub “Špiro Mugoša” i Airways Aviation.

Donatori festivala: Nikšićko pivo, Jameson, Suza, Rada, Mola, Milmedica, Metropolis, Bojatours, Vinarija Sinjac. Medijski sponzori: RTCG, VIjesti, Prva, Pobjeda, Dan, Portal Analitika, Standard, Pozornica.me, Portal Montenegrina, CDM, FOS media, Tv7, Studentski radio KRŠ, Culture corner i Portal Kombinat.