mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed12132017

Last updateWed, 13 Dec 2017 6pm

Marble

marble
PRE-MARBLE: Aleksandar Bogdanović i Milivoje Kljajić bilježe zajednički rad od 2003. godine, kada se Milivoje, kao gitarista, pridružio doom metal bendu WITHED TEARS koji je tada postojao već godinu dana, formiran od strane Aleksandra Bogdanovića (vokal, klavijatura) i Blagoja Đurovića (gitara) oktobra 2002. godine. Bendu se uskoro po formiranju priključio Vasilije Savović na bubnjevima (do tada basista i vokal power metal benda BATTLEFIELD). WITHED TEARS u sledeće 4 godine snima jedan demo album (Soul is being Sold to Her), zatim jedan uživo album i single ,,The Silent Crossroad'' uz veliki broj svirki i koncerata po Crnoj Gori i Srbiji, kao i Republici srpskoj. Nakon većeg broja izmjena članova, poslednje 2 godine benda (2004-2006) protekle su u konstantnom sastavu: Blagoje Đurović - gitara, Aleksandar Bogdanović - Bas, vokal, Vasilije Savović - bubanj, Milivoje Kljajić - gitara i Milutin Radonjić - klavijatura.

2004. godine Aleksandar i Milivoje prvi put dobijaju ideju da naprave sajd-projekat gdje bi svirali muziku više orijentisanu ka prog i alter rock pravcu i zajedno sa bubnjarem Nikolom Radenovićem prave bend SEASON OF JOY. Ova trojka je i pored velike kreativnosti (20 pjesama za godinu dana), zapamtila samo par svirki u Trebinju i Nikšiću i 2006. godine prestala sa radom.

PRVI MARBLE: Nakon odlaska Nikole Radenovića iz benda Milivoje poziva novog bubnjara Danila Vuletića iz grupe VESELI PLAMIČAK i ova trojka mijenja ime u MARBLE. Grupa je dio svog repertoara od desetak autorskih pjesama izvela u Rock klubu u Nikšiću kao predgrupa WITHED TEARS na poslednjoj svirci tog benda u avgustu 2006. Na jesen 2006. bendu se priključuje Simo Bakoč (ex-MINORITY) kao drugi gitarista, ali bend uskoro prestaje sa radom.

Nakon raspada WITHED TEARS oktobra 2006. Aleksandar i Milivoje pokreću novi projekat kao duo pod imenom DEAD FRIENDS i snimaju single S.O.U.R. u novembru sa Ivanom Perovićem na bubnju i Vedranom Đurasovićem kao pratećim vokalom u studiju BASEMENT u Nikšiću. Milivoje snima i svoju jedinu solo pjesmu ,,Untitled''. Nakon par mjeseci bendu se pridružuje Vasilije Savović i bend radi na novim pjesmama. 2007. godine Vasilije odlazi ma studije u Poljsku i bend ponovo pravi pauzu.

MARBLE: Kraj 2007. godine i početak 2008. označava prvu pauzu u saradnji Aleksandra i Milivoja još od 2003 godine. Aleksandar svira kao basista u grupi KINDERGARTEN, a Milivoje prestaje sa sviranjem privremeno. U međuvremenu VESELI PLAMIČAK prestaje sa radom i Milivoje i Danilo počinju da prave probe i rade na novim pjesmama. 15. marta 2008. Milivoje poziva Aleksandra i ponovo se sastaje trojka iz 2006. godine i uzima staro ime MARBLE i pjesmu S.O.U.R. Bendu se uskoro priključuje Dušan Danilović kao druga gitara i Luka Kaljević na klavijaturi i bend pravi nove pjesme okrenute više ka progressive rock žanru. Do kraja ljeta 2008. godine MARBLE snima čitav album pod nazivom ,,Dalje od neba'' i pjesmi S.O.U.R. priključuje 7 novih pjesama. Na albumu se pojavljuje Milica Vasiljević kao ženski vokal na pjesmi ,,Protiv vremena''. U septembru grupa snima svoj prvi spot ,,U vakuumu'' i pravi prvu svirku u pabu HACIJENDA u Nikšiću krajem avgusta. U oktobru 2008. godine Aleksandar odlazi na muzičke studije u London i bend ponovo pravi pauzu. Milivoje i Danilo zajedno sa Dušanom (na basu) i Lukom pozivaju ženski vokal Tamaru Jelić i prave grupu AGALMA sa kojom se pojavljuju na borbi bendova sa pjesmom ,,Otherwise''. Za to vrijeme Aleksandar radi na svom projektu PARAPET sa Irene Ketikidi na gitari i Milošem Mićunovićem (NAGUAL) na bubnju i u Londonu snima demo-album ,,Run into the Miracles'' u progressive rock maniru. Nakon Aleksandrovog povratka u Nikšić jula 2009. godine bend se ponovo okuplja u istom sastavu i nastavlja sa radom na novim pjesmama. Ovaj put dolazi do promjene u stilu, koji postaje mnogo progresivniji i ritmičniji sa jakim uticajem funk-fusion svirke i uplivima džeza, avantgarde i psihodelije. Septembar te godine obilježio je Dušanov odlazak iz benda u heavy metal grupu PATERN na mjestu basiste, kao i snimanje singla ,,Most'' u Basement studiju. Krajem 2009. i početkom 2010. godine MARBLE pravi više svirki i nastupa na više rock festova u NK i PG kao četvorka. Na proljeće 2010. godine Luka Kaljević prestaje da radi u bendu i MARBLE angažuje novog klavijaturistu Petra Šundića (ex-ECHO INSTICT). Poslednji nastup uživo sa starim klavijaturistom Lukom MARBLE je imao u martu 2010. u pubu HACIJENDA u NK i iste večeri Petar se priključuje bendu

TRENUTNA POSTAVA: Petrar Šundić svojim dolaskom donosi nove blaže promjene u zvuku i MARBLE se okreće progresivnijoj svirci sa bogatijom harmonijom i konceptualnim pjesmama. Nakon nekoliko svirki nova četvorka snima drugi single na ljeto 2010. godine po imenu ,,Grad'' i pravi svoj prvi veći koncert na BEDEMU u Nikšiću. Trenutno MARBLE radi na novim pjesmama, pripremanju svirki za 2011. godinu i snimanju novog singla.

preuzeto sa http://www.myspace.com/marblenk

Morrissey