mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed12132017

Last updateWed, 13 Dec 2017 6pm

Placid Art

placidartusa
Dok mnogi crnogorski muzičari sanjaju proboj na regionalnu scenu, podgorički bend Placid Art svoju diskografsku karijeru započeće ni manje ni više nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Metal duo koji sačinjavaju Nikola Radović (gitara, bas gitara, klasični instrumenti, programing, vokal) i Sonja Milićević (klasični instrumenti, vokal) nedavno je potpisao ugovor sa izdavačkom kućim "TPG Records", čije je sjedište u Detroitu, o objavljivanju njihovog debitantskog albuma.

 

Sve je krenulo, prema riječima Nikole Radovića, kada je bend poslao demo snimak pjesme "Psychopath" na adresu nekoliko američkih izdavačkih kuća.

"Javili su nam se iz TPG Recordsa i rekli da su oduševljeni i da im pošaljemo još pjesama, ako ih imamo. Otprilike godinu dana je trajala komunikacija sa njima putem Interneta, na kraju su nam poslali ugovor mejlom i to je to. Jednostavno da čovjek ne povjeruje", prepričao je Radović kako je njegov bend došao do ugovora.

Prema njegovim riječima, čeka se da se završi štampanje diskova i album koji nosi naziv "Rainbow Destruction Process" će uskoro biti dostupan u fizičkom formatu za američko i kanadsko tržište. Prvijenac Placid Arta biće dostupan i putem Interneta, na sajtovima iTunes, Amazon, Rhapsody i CD Baby za kupovinu kako u "tvrdom" pakovanju, tako i u digitalnoj formi, a koštaće između 10 i 15 dolara.

Na pitanje da li će tražiti regionalnog izdavača i kako će promovisati muziku u Crnoj Gori, Radović kaže da ih domaće tržište ne zanima previše.

"Imamo plan za izdavanje u Evropi i Aziji, ali čekamo da ovo izdanje prvo izađe u Americi, jer će nakon toga biti lakše postići dogovor. Pjesme nećemo poklanjati putem Interneta crnogorskoj publici, jer ne smijemo po ugovoru, ali će vjerovatno moći da se poslušaju na YouTubeu", objasnio je Radović.

"Rainbow Destruction Process" sadrži devet kompozicija, a Radović zvuk na albumu opisuje kao doom/death metal sa primjesama ambijentalne muzike. Tekstovi pjesama su, kaže, posvećeni čovjekovom ponašanju prema planeti na kojoj živi i njenoj reakciji.

Placid Art do sada nije imao živih nastupa, a Radović je u razgovoru za "Vijesti" otkrio da će sa svojom partnerkom uskoro okupiti bend radi svirki. Ipak, crnogorska publika najvjerovatnije neće imati prilike da ih čuje uživo.

"Obavezali smo se ugovorom da ćemo nastupati samo na svirkama u organizaciji naše izdavačke kuće, a, s obzirom na to da je Crna Gora prilično malo tržište i da publika ovdje realno nije spremna za ovakvu muziku, čisto sumnjam da ćemo ovdje imati koncerte", objasnio je Radović.

Sa druge strane, bendu su već pristigle ponude za svirke sa druge strane Atlantika.

"Trenutno smo veoma zauzeti, ali sigurno da nećemo propustiti priliku da pođemo u Ameriku da sviramo. Ipak, mislim da se to neće desiti u skorijoj budućnosti, trenutno mi je primarni cilj da diplomiram, a poslije toga ćemo vidjeti gdje i kad ćemo svirati", kaže Radović.

„Imamo plan za izdavanje u Evropi i Aziji, ali čekamo da ovo izdanje prvo izađe u Americi, jer će nakon toga biti lakše postići dogovor", kaže Radović kojeg domaće tržište ne zanima previše

Album prvijenac Placid Arta je snimljen u Hi Gain studiju čiji su Radović i Milićevićeva vlasnici, a njih dvoje zajedno su i producirali ovaj materijal, kao i nekoliko singlova crnogorskih rok bendova, kao što su Zoon politikon, Žilet, Atentator i drugi.

Interesantno je da pored toga što su kompanjoni iz grupe, njih dvoje su i u romantičnoj vezi.

Na pitanje koliko to utiče na rad benda, Radović kaže da je to veliko olakšanje.

"To je super, sve je lakše. Ionako provodimo svaki dan, cijeli dan zajedno. Poznajemo se dobro, pa se dopunjujemo, a i inače radimo zajedno u našem studiju Hi Gain", otkrio je Radović.


Stefan Strugar
vijesti.me

Morrissey