mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed12132017

Last updateWed, 13 Dec 2017 6pm

Grupa Mir

Novine-Mir-1024x739
Grupa "MIR" je formirana 1974. godine u sljedećem sastavu: Dobrilović Slobodan-gitara, Bajramović Nešo-gitara, Perović Sava-bubanj, Nikčević Miodrag-bas, Drašković Zoran-glas, Dobrilović Petar-menadžer.

 

Grupa je svirala Hard rock. Svirale su se igranke u prepunim domovima mjesnih zajednica u gradu i okolini, a sviralo se i u hotelima i na otvorenim terasama. Hitovi su bili pjesme Indexa, Drugog načina, Time, Pro Arte, Generacija 5, Credence, Beatles, Nazareth, Geogrie, Who... Nastupali su i na koncertu Velikog revijskog nikšićkog hora(dirigent profesor Predrag Martinović), ‚‚Uz malu pomoć mojih prijatelja„, nazvanom po nekad popularnoj kompoziciji Beatles-a.

Godine 1976. dolazi do izmjena u sastavu grupe i Mir nastupa u sljedećem sastavu: Dobrilović Slobodan-gitara, Kaluđerović Branislav-klavijature, Perovic Sava-bubanj, Nikčević Miodrag-bas, Drašković Zoran-glas.

U tom periodu grupa Mir, na koncertima (igranke, muzicke večeri i sl) izvodi većim dijelom repertoar stranih rock grupa (Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin, Uriah Heep...), kao i tada popularne pjesme domaćih izvođača (Bijelo Dugme, Korni Grupa, Indexi...) i istovremeno radi na svojim, autorskim kompozicijama.

U saradnji sa Dramskim teatrom Gimnazije "S.Cerović" koju vodi ,(danas afirmisani scenograf) Željko MIjanović , grupa "Mir" radi muziku za seriju kviz-teatra "Od kape do patika"
U tom periodu nastaje i prva ženska baletska grupa "Ladies" koju vodi basista grupe M.Nikčević i zbog istog razloga napušta grupu. Na njegovo mjesto dolazi Zoran Nikčević i grupa nastavlja sa radom.

Cijeli period je karakterisan problemima vezanim za prostor, za probe, i u jednom trenutku se pravi dogovor sa "Elektroprivredom", a poslije i sa Domom JNA za korišćenje njihovih prostorija za probe. Korišćenje prostorija je besplatno ali sa uslovom da grupa bude na raspolaganju za njihove potrebe . Obzirom da je basista grupe Ž.Nikčević iz Podgorice, svakodnevno putovanje zbog proba ili nastupa postaje problem. To je i razlog da odustaje i u grupu dolazi novi basista Dimitrije Maksić koji je gitarista i vokal u grupi "Minori". Ta zamjena je trebala imati privremeni karakter, ali vremenom dolazi do prelaska još jednog člana grupe "Minori" u grupu "Mir" i tako grupa ima sljedeći sastav: Dobrilović Slobodan-gitara, Maksić Dimitrije-gitara, Kaluđerović Branislav-klavijature, Perović Sava- bubanj, Đurović Boris-bas, Drašković Zoran –glas.

U tom sastavu učestvuje na subotičkom festivalu "Omladina 79" sa kompozicijom "I mira neka bude" za koju je tekst pisao Z.Mijanović, muziku i aranžman S.Dobrilović. Simptomatičan je podatak da su ‚‚Nikšićke novine‚‚ nastup grupe na subotičkom festivalu obilježile sa nekoliko redaka, a novinarka titogradskog lista ‚‚Pobjeda", koja je izvještavala iz Subotice nije znala da na ovom festivalu učestvuje grupa iz Crne Gore.

U tom periodu zabilježene su i prve autorske pjesme grupe „Mir" na magnetofonu Tana Minića, to su ‚‚I mir neka bude", ‚‚Ona u plavom", ‚‚Provincijalac", ‚‚Hoću život i let" i ‚‚Kočije ce prevariti konje". Grupa „Mir" je nastupala na gitarijadama u Baru, Titogradu, a u Nikšiću je organizovala prvu gitarijadu gdje je pored crnogorskih grupa nastupila grupa „Bulevar" od koje su naknadno nastali „Bajaga i instruktori" i „Spori ritam band".

Krajem 80-te godine grupa ‚‚Mir" mjenja neke članove i nastaje grupa ‚‚Osma Sila".


Slobodan Bobo Dobrilović
(Novine Nikšića)

Morrissey