mulj.net

crnogorski muzički portal

Sat01202018

Last updateFri, 19 Jan 2018 5pm

Rimtutituki - 20 godina

Rimtutituki
rimtut16
Jedna od rijetkih, a svakako najbolja supergrupa ovih prostora nastala je prije tačno 20 godina. U pitanju je naravno projekat beogradskih muzičara zanimljivog imena RIMTUTITUKI. Treba li šta pričati o ovom anagramu ili o njegovoj simbolici koja je druge ratne godine značila mnogo više nego što se na prvu loptu čini. Ovaj projekt je predstavljao nešto sasvim novo na domaćem terenu. Iako su brojni bendovi, između ostalih i oni iz kojih je nastala ova supergrupa obrađivali socijalne teme, nikada ranije, a vjerovatno ni kasnije, jedna poruka nije poslata ovako jasno. Prozvani su svi koji su odgovorni za rat koji je ušao u Hrvatsku, uveliko zahvatao Bosnu i Hercegovinu, a prijetio da se prenese i na ostale zemlje SFRJ. Rimtutituki se otvoreno suprostavljao vlasti i njoj naklonjenim medijima...
Sve je počelo na dan dobrovoljne mobilizacije na ulicama Beograda. U skupinu su ušli članovi beogradskih sastava Ekatarina Velika, Električni Orgazam i Partibrejkers, a jedna od priča kaže da je član Rimtutitukija trebao biti i Rambo Amadeus. Hercegnovski bard se po toj priči nije pojavljivao na probama, te nije ni učestvovao u daljem radu benda. RIMTUTITUKI je stvarao i nastupao u sljedećoj postavi: Milan (Ekatarina Velika - EKV): gitara, glas, Cane (Partibrejkers): glasm, Anton (Partibrejkers): gitara, Gile (Električni Orgazam): gitara, glas, Švaba (Električni Orgazam): bas i Čavke (Električni Orgazam): bubnjevi. Osim njih grupu su činili i Borko Petrović (Partibrejkers) i Ljubomir Jovanović - Jovec (Električni Orgazam). Milan, Anton i Gile su bili zaduženi za muziku, dok je tekst (u saradnji sa ostalim članovima) sklopio Cane. Sve je odrađeno uz pomoć radija B92, ali, vjerovali ili ne, i Pinka. U njihovom studiju je u januaru, sa Vladom Negovanovićem kao snimateljem odrađen jedini singl koji će ova grupa ikada uraditi. Iza produkcije singla upisani su Oronuli Ćale i Femili Stond, fotografije je uradio Talent, a dizajn omota Čavketova žena - Linda Čavajda. Iako su postojali planovi za snimanje i objavljivanje kompletnog albuma, RIMTUTITUKI će prestati sa snimanjem nakon samo jedna pjesme - "Slušaj vamo!". Numeru snimljenu u Pinkovom studiju odštampao je B92 u tiražu od oko 2000 primjeraka. Ona će se kasnije naći i na kompilaciji Radio Utopija iz 1994. godine. Pjesma postoji u dvije verzije, a B92 je snimio i video spot za nju. Promocija je održana u Muzeju Kinoteke u martu 1992, a prvo javno izvođenje je bilo spriječeno zbog otvorenih antiratnih stavova koje je ova šestorka iznijela bez zadrške. Pošto je dozvola za javni nastup izostala, bend kreće u beogradski nastup na otvorenom kamionu i upravo će ovo obilježiti Beograd i region u godinama koje slijede, kada je rok kultura u pitanju. Ispred SKC-a dijeljene su majice, bedževi i ostali promotivni materijal uz neprestano ponavljanje poruka o besmislenosti rata. Drugi nastup grupe je, za razliku od prvog, dozvoljen. Dogodio se na Trgu Republike. Sve se odigralo pod sloganom "S.O.S. Mir ili ne računajte na nas". Nakon njega članovi sastava će se vratiti obavezama u matičnim bendovima. Nastupiće zajedno godinu dana kasnije na turneji "Ko to tamo pjeva". Te godine, zajedno sa hrvatskim bendom Vještice, nastupili su u Pragu i Berlinu.
Singlica "Slušaj vamo!" je danas pravi raritet, naravno u svom originalnom formatu. Uticaj koji je izvršila je bio znatan, pa ne čudi što se 2010. godine obilježila osamnaesta godišnjica od nastanka pjesme. Nevladina organizacija "Inicijativa mladih za ljudska prava" organizovala je koncert na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tu je nastupio "Superkvartet" koji je izveo rimejk pesme "Slušaj 'vamo" projekta "Rimtutituki". Osim samog nastupa, sa video bima poruke su slali preživjeli članovi grupe koji su govorili o efektima antiratne kampanje koju su vodili. Takođe su se osvrtali i na aktuelni momenat u zemlji. Osim Superkvarteta na koncertu su nastupile i nove snage srpske scene: Multietnička atrakcija, Repetitor, Lira vega i Stuttgart online.

LD

Morrissey