mulj.net

crnogorski muzički portal

Thu01182018

Last updateThu, 18 Jan 2018 3pm

The Devil and the Almighty Blues

almightyGotovo niotkuda, norveški rokeri The Devil and the Almighty Blues (Arnt Andersen, Petter Svee, Kenneth Simonsen, Torgeir Waldemar Engen, Kim Skaug) su prodrmali scenu veoma snažno, izdavanjem debitantskog albuma. Hype oko tog albuma je bio veoma veliki u njihovoj zemlji. Dijelom i zbog toga što se nešto ovakvo rijetko čuje iz domaće kuhinje.

Add a comment

Read more: The Devil and the Almighty Blues

Istorija crnogorskog pop roka: Kad je Drecun bio basista, a Šako zakleti roker

revisiEntuzijasti, Revisi, Džeferdari, Stele, Eukaliptusi, Zona X, Ajkule... Imena ovih grupa ne znače vjerovatno ništa većini Crnogoraca, pogotovo mlađim generacijama, a kako i neće kada su i muzičke dogodovštine sa ovih prostora sa početka 90-ih ili kraja 80-ih još u polumraku neznanja, a neke se prepričavaju kao da su se desile prije četiri ili pet decenija.

Add a comment

Read more: Istorija crnogorskog pop roka: Kad je Drecun bio basista, a Šako zakleti roker

Žulj - Rijeka novog doba

zulj310716Žulj je bend iz Rijeke je punk bend nastao krajem 2015. godine. O sebi kažu: „Sa težnjom bijega od smrdljive stvarnosti dečki su odlučili provoditi vrijeme u još smrdljivijem skloništu. U skladu sa nisko higijenskim uvijetima sastajanja, tematika je pretežno vlažna, bilo da se radi o tijelesnim tekućinama, alkoholu, spolnim odnosima ili pljuvačkama, vlaga je ta koja je sakupljena u koncentrat Žulja".

Add a comment

Read more: Žulj - Rijeka novog doba

Lou Reed i ritam New Yorka

loureed-600x-1382897711„Ja sam trijumf moderne medicine i hemije. Snažniji sam i jači nego ikada. Moj Chen Tai Chi i režim ishrane su me služili dobro svih ovih godina, zahvaljujući majstora Ren Guangyi-u. Jedva čekam da ponovo budem na pozornici i da komponujem nove pjesme kojima ću se povezati sa vašim srcima i dušama, ali i sa univerzumom" – postovao je na svojoj zvaničnoj stranici Lou Reed u junu ove godine.

Add a comment

Read more: Lou Reed i ritam New Yorka

Bučan pas predstavlja trip hop projekat gitariste Manitoua - Glooscap

kljajo2Glooscap je instrumentalni trip hop-ambiental projekat Milivoja Kljajića gitariste benda Manitou. Eksperimetišući sa zvukom udaljio se od svojih gitarskih uzora, a to objašnjava tehnologijom koja je donijela nove mogućnosti koje treba iskoristiti.

Add a comment

Read more: Bučan pas predstavlja trip hop projekat gitariste Manitoua - Glooscap

Phil Chevron

philip-chevronU 57. godini preminuo je gitarista grupe The Poguesa, Philip Ryan - Chevron (rođen u Dublinu 1957.).

Add a comment

Read more: Phil Chevron

Uncle Tupelo - Wilco prije Wilcoa

early-uncle-tupeloKonačno, u dvadesetdrugoj godini postojanja, Wilco će po prvi put kročiti na tlo naše zemlje. Nastali su 1994, na ruševinama krakotrajnog, ali vanserijskog sastava Uncle Tupelo. Izgleda da je nova klima i atmosfera bila plodna makar kao i ona iz prethodne inkarnacije, pa su Jeff Tweady i ekipa verć sledeće godine imali debi album u izlozima prodavnica. Bilo je to u martu 1995. Dvije decenije i devet albuma kasnije (ili 12, ako računamo i one sa Billy Braggom) i eto ih i u malenoj balkanskoj zemlji da rezimiraju gdje su bili i šta su radili od sredine osamdesetih.

Add a comment

Read more: Uncle Tupelo - Wilco prije Wilcoa

On je bio muzika - Ivica Vdović VD

vdovic1Svi su otišli u jesen. I Milan Mladenović, i Margita Stefanović, i Bojan Pečar. A prvi među njima Ivan Vdović – Vd, vjerojatno najtajanstvenija pojava jugoslavenskog novog vala. Pokosio ga je Aids.

Add a comment

Read more: On je bio muzika - Ivica Vdović VD

Crnogorski Hostis objavio drugi singl

HostisBend23Hostis je nastao 2010. godine, a osnovao ga je Srđan Mišović, koji je takođe zadužen za muziku, tekstove i aranžmane. Osim njega bend čine članovi Abhoth-a: Miloš Klikovac (gitare) i Aleksandar Dragojević (bas gitara).

Add a comment

Read more: Crnogorski Hostis objavio drugi singl

Muzički kosmos Quentin Tarantina (2. dio)

quentin-tarantino-by-mark-seligerNovi milenijum – donekle novi Tarantino. Ep o osveti složen u dva dijela priče „Kill Bill" po prvi put će donijeti nešto što bi se moglo nazvati klasičnom muzikom za film.

Add a comment

Read more: Muzički kosmos Quentin Tarantina (2. dio)

Transfer blama

transferblama2Transfer Blama je punk-rock bend iz Požarevca iz Srbije koji je nastao 2012. godine i čiji se rad od samog početka bazirao na autorskim pjesmama.

Add a comment

Read more: Transfer blama

Muzički kosmos Quentin Tarantina (1. dio)

reservoir dogsOnim generacijama stasalim u novom milenijumu naviklim na digitalne muzičke i filmske formate priča o vinilima, a posebno, o vjerovatno najgorem nosaču zvuka – kasetama, zvučaće u najmanju ruku nepotrebno. No, neki albumi su jednostavno nerazdvojni upravo od ova dva muzička formata.

Add a comment

Read more: Muzički kosmos Quentin Tarantina (1. dio)

Bedem Fest - Srce kuca, tu je

bfnkZa mnoge festivale regiona poslednjih par godina su postale one prelomne. Exit je nakon brojnih priča o kraju, ne samo nastavio da postoji, već i, kako se čini proširio kapacitete. Istu sreću nije imao hrvatski Terraneo, pa će domaća publika ove godine ostati uskraćena za ovu poslasticu. Ni Evropa ne zasotaje i tamo se dešavaju slične stvari. No, istini za volju, svakodnevna je situacija - kako se ugasi jedna festivalska atrakcija, rađa se nova.

Add a comment

Read more: Bedem Fest - Srce kuca, tu je

Bobby Blue Bland - Lion of the Blues

bobby-blue-bland-2011-story-topOdlazak jednog velikana kakav je Bobby Blue Bland nije nešto što je poslednjih dana juna zavrijedilo veću pažnju od par novinskih stubaca, tik između prelaska Karlosa Teveza iz Sitija u Juve i poslednjeg povećanja PDV-a.

Add a comment

Read more: Bobby Blue Bland - Lion of the Blues

Abhoth

abhothPodgorički metal sastav Abhoth objavće sjutra singl "The Enemy of All That Lives" koji će se moći poslušati na YouTube servisu.

Add a comment

Read more: Abhoth

100. rođendan Muddy Watersa

muddywaters100godAko je bluz srž američke popularne muzike, onda je Muddy Waters srž bluza. Naravno, postoji značajan broj bluz autora prije njegove ere, ali Waters - rođen kao McKinley Morganfield u Issaquena County u Mississippiu, prije ravno sto godina, je bio pjevač, gitarista , kompozitor i vođa benda takvih moći da sam može reprezentovati sve ono što bluz u biti jeste.

Add a comment

Read more: 100. rođendan Muddy Watersa

Joe Bonamassa – „b'jeli je čovjek, al' ima dušu za blues“

JoeBonamassa1369229924 joebonamassaiiiNekako je postalo uobičajeno da ma koliko novoga sažvakali i progutali, uvijek ostane osjećaj da je ono što su muzičke radionice stvorile prije više desetina godina neuporedivo bolje od onoga što se danas snima, izvodi i sluša.

Add a comment

Read more: Joe Bonamassa – „b'jeli je čovjek, al' ima dušu za blues“

Golem

Golem_AqBend Golem nastao je nakon što su producenti Tomec & Grabber dobili poziv da obrade pjesmu "Milion", grupe Boa. Ideja je bila da se napravi žestoki crossover elektronike i električnih gitara jer je tekst pjesme, iako napisan u drugom kontekstu, vrlo zorno oslikavao trenutnu političku situaciju. Add a comment

Read more: Golem

NVO Crnogorski bluz

nvocgbluz"Na vrlo širokom i jako zasićenom nebu crnogorskih nevladinih organizacija se tokom 2012 godine pojavila jedna sasvim drugačija organizacija sa ciljem afirmacije prošlosti i stvarnosti crnogorske pop, rock i jazz kulture.

Add a comment

Read more: NVO Crnogorski bluz

Morning 40 federation

morning_40_federationMorning 40 Federation je bend koji je poput mnogih sličnih ostao poznat uskom krugu ljudi, prvenstveno slušnih na tlu SAD-a. To područje se može i suziti, pa njihovu najveću aktivnost locirati na jugoistok te zemlje. Ono što su predstavljali u rodnom New Orleansu nijesu uspjeli ponoviti ni u jednom drugom gradu, iako su bili rado viđeni po klubovima i jazz festivalima širom zemlje. Add a comment

Read more: Morning 40 federation

Morrissey

Steven Patrik Morrissey je stigao do brojke 11 kada je njegova solo diskografija u pitanju. Nakon tri godine starog albuma "World Peace Is None of Your Business", stiglo je i novo ostvarenje, bučnije i oštrije nego prethodno - "Low In High School"