mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon01222018

Last updateMon, 22 Jan 2018 8pm

25 godina Rimtutitukija

rimtutituki200317
Prošlo je 25 godina otkako je superbend Rimtutituki, sastavljen od članova Električnog orgazma, Ekatarine Velike i Partibrejkersa, u kamionu na beogradskim ulicama pjevao "Mir, brate, mir!". Bend Rimtutituki činili su: Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković Gile, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Ljubomir Jovanović Jovec i Milan Mladenović.


Sama pjesma je nastala saradnjom muzičara - muziku su uradili Milan, Anton i Gile, dok je tekst napisao Cane.
Pjesma je ostala kao simbol jednog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnohuškačkom ludilu koju je zahvatalo sve republike tadašnje Jugoslavije.
Kako piše portal Noizz.rs, te 1992. počela je opsada Sarajeva i cijela Jugoslavija je krenula da puca po šavovima. I dok se situacija zatezala sa svih strana, mladićima pristizali vojni pozivi, a veze među ljudima pucale, u Beogradu je grupa muzičara rešila da podigne svoj glas protiv svog tog besmisla i bezumlja rata, otvoreno se suprotstavivši vlasti i ratno-huškačkom izveštavanju državnih medija.
Bez dozvole za javni nastup, spakovali su opremu u kamion i krenuli da kruže ulicama Beograda uživo nastupajući i šireći slogane kakvi su "Mir, brate, mir", "Ispod šlema mozga nema". Prolaznicima su dijelili i letke, bedževe.

Ovih dana, inspirisani jubilejom Rimtutitukija, a slaveću svojih 20 godina društvenog aktivizma Exit je u Novom Sadu i Beogradu antiratna održao dvije antiratne tribin takozvane 'Tihe balkanske većine'. Tribine su se završile simboličnom porukom: „Mir, brate, mir!" iz pjesme "Slušaj 'vamo" velike antiratne rokenrol grupe Rimtutituki.

Morrissey