mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon01222018

Last updateMon, 22 Jan 2018 8pm

Ima nas! A đe smo?

slikadado
S vremena na vrijeme nije loše napraviti kratak osvrt na festivale i bendove iz Crne Gore koji sačinjavaju kakvu- takvu scenu. Naravno, i na njihovu ulogu u svemu tome. U prilici smo da vidimo poslednjih godina kako se u našoj državi neke stvari mijenjaju kada je autorski umjetnički izraz u pitanju.

Sve više izdanja i side projekata se pojavljuje i objavljuje. Međutim, i dalje traje medijski mrak i njihova zastupljenost u onoj mjeri koja je potrebna da se neke stvari mrdnu sa svog mjesta je nedovoljna. Poneki novinski članak i objava na portalima ne znače potpunu slobodu autorima i njihovim projektima da zažive onako kako zažive isti ili slični autori u regionu. Naravno, ovim ne želim osporiti niti „optužiti" region za veću zastupljenost njihovih umjetnika kod nas. Sve je to samo iz ugla mogućnosti. Pored zabave koju festivali donose i koja je postala opšta odrednica svih dešavanja ovog tipa, u suštini ništa se bitnije ne mijenja kada je u pitanju popularnost crnogorskih bendova. Kod nas nastupaju malo, po regionu još manje, pa je takvo stanje i očekivano.

Druga strana medalje je da su naši umjetnici lijeni da svoj rad prezentuju ili da se trude da prezentuju van crnogorskih okvira. Novac takođe uvijek igra jednu od glavnih uloga. Ali, smatram da kao narod jedne nezavisne države ne trošimo mnogo energije, vremena i volje da saslušamo šta „naši" imaju da nam poruče, pa tako ovlaš obavješteni i karakterišemo njihov rad. Da kvaliteta ima, jasno je kada pojedini odu sa strane i ostave utisak kao što su malobrojni već uradili. Jako dobra strana cijele priče je što na svakom crnogorskom festivalu postoji praksa da se pruži vrijeme i zasluženo mjesto bendovima i umjetnicima iz Crne Gore. Na svakom od njih. Opet u skladu sa mogućnostima i profilacijom festivala. Tako, od kad su počeli da se dešavaju festivali većeg tipa kod nas na svakom su učešće uzeli i bendovi odavde. Na Lake festu ove godine ćemo čuti Off duty, Mangrov, Voodoo, Punkreas, Light under the black mountain, Zoon politikon, DST, na Sea dancu Gomila nesklada nije nastupila zbog lošeg vremena, ali jeste Manitou. Na Bedem festu priliku za novo pojavljivanje će imati Gomila, a tu je Džej džej Okoča. Mala, ali dugovječna Morinjska gitarijada koja je odbrojala jedanaestu godinu je okupila ove godine nikšićki Podroom, barski Traveler, te nove podgoričke metalce Goblin zeppelin itd. Dakle podsticaja od strane organizatora ima.

Vrlo je rijetka pojava da naše bendove pozovu da nastupaju oni sa strane, ili se to gotovo nikada ne dešava, jer ih sama država odakle dolaze ne cijeni koliko bi trebalo. Ako ni zbog čega drugog, makar zbog toga što pojedini postoje i stvaraju godinama. Kada bi mediji i posebno mi koji dolazimo na festivale pokušali da pored zabave zagrebemo dio onoga o čemu pjevaju naši bendovi i da im na taj način pružimo podsticaj da napreduju dalje, bilo bi odjeka i na nekim drugim adresama. Vjerovatno i onim regionalnim.

ĐorđepunX

Morrissey