mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed04262017

Last updateTue, 25 Apr 2017 1pm

25 godina Rimtutitukija

rimtutituki200317Prošlo je 25 godina otkako je superbend Rimtutituki, sastavljen od članova Električnog orgazma, Ekatarine Velike i Partibrejkersa, u kamionu na beogradskim ulicama pjevao "Mir, brate, mir!". Bend Rimtutituki činili su: Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković Gile, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Ljubomir Jovanović Jovec i Milan Mladenović.

Add a comment

Read more: 25 godina Rimtutitukija

Ka slobodnoj luci

pirati300816"Eh, brate, znaš ti kako je bilo nekad! Donese komšija iz Londona ploču Stonesa, pa nas pokupi. Svaaaaaki dan slušamo dok se ne stopimo s njom i ne naučimo svaki šum! Ih, to je bilo... Eeeeej! A ne ovo danas! Skineš milion pjesama za dan!"

Add a comment

Read more: Ka slobodnoj luci

Ko zgrće lovu od torenta i da li nas to uopšte zanima?

filesharing200217Dugo vremena, tačnije rečeno i dan danas, na file-sharing ljudi gledaju isključivo kao na to što samo ime kaže. Ono što se dešava iza te kovanice malo koga zanima. To vam dođe nešto poput razmjenjivanja sličica. Imam neku koja ti nedostaje u albumu, evo je - uzeću neki od duplikata koje ti imaš! Svi srećni! Jednostavno.

Add a comment

Read more: Ko zgrće lovu od torenta i da li nas to uopšte zanima?

Bowie is dead. What you're gonna do about it?

david-bowies-the-next-day-001-1361815326Kažu kada su javili Šešelju da je umro Bowie on je izjavio: „Bouwi me kuwac".

Nama je prvo bio šok. Pa smo se napili. Onda smo se dogovorili da ćemo ići na grob pošto nismo uspjeli otići na koncert. Pa se on spalio. Pa smo se mi sjebali.

Add a comment

Read more: Bowie is dead. What you're gonna do about it?

Deset pjesama koje su utabale put punku

punk201116Ove godine se obilježava četrdeseta godišnjica 'punk eksplozije', koja se, gotovo simultano, dogodila s obje strane Atlantika. Sastavi Ramones, Dead Boys, Blondie, Television, Talking Heads i Patti Smith Group u SAD-u (točnije, New Yorku) te Sex Pistols, The Damned i The Clash u UK-u (odnosno Londonu) resetirali su rock'n'roll i vratili jednostavne akorde, buntovničke tesktove i lakonsku kratkoću u modu.

Međutim, punk kao žanr nije osvanuo preko noći: još sredinom 60-ih, kad je rock bio itekako aktualan, brojni su bendovi već zastupali punkerski imidž i glazbeno i vizualno. Lista kreće kronološki, a predstavlja neke od pjesama koje su snažno utjecale na punk.

KINGSMEN – LOUIE LOUIE (1964.)
Radi se o jednoj od najjednostavnijih, ali i najnerazumljivijih rock pjesama ikad. Tri zvonka akorda vrte se u krug dok pjevač Jack Ely blebeće tko zna o čemu – pjesma je upravo zbog svoje prpošnosti postala relativno veliki hit, kao i omiljena koncertna obrada za mnoge kasnije bendove: The Stooges, Flamin Groovies, Motorhead, The Clash, Black Flag... lista je beskonačna, a pjesma je poseban utjecaj imala na mladog gitarista Davea Daviesa iz grupe Kinks koji je na njoj bazirao još jedan klasik, 'You Really Got Me'. Blebetanje u originalu značilo je da svaka obrada može imati vlastiti tekst – sve dok se na početku strofe započne s pijanim uzvikom 'Louie Louie!'.

THE SONICS – STRYCHNINE (1965.)
Sonics su jedan od prvih značajnijih garage rock bendova iz Sjedinjenih Država, a na svom debiju 'Here Are The Sonics' našlo se mnogo pjesama koje su izvršile presudan utjecaj na kasniji punk pokret. Jedna od njih je 'Strychnine', lo-fi 'ubod' koji je, dok su Britance šokirali Stonesi sa 'Satisfaction', veličao - ispijanje otrova. Ovaj je standard također doživio brojne obrade, među ostalim one Crampsa i The Fall.

THE WHO – MY GENERATION (1965.)
Uključenje ove stvari na listu ne bi trebalo nikoga iznenaditi. The Who su u mnogočemu bili daleko ispred svog vremena: žestokim power-akordima, neortodoksnom bubnjanju, neobuzdanim nastupima uživo (uključujući redovito razbijanje instrumenata krajem svirke)... Na 'My Generation' pogodili su sve: brzina, ljutiti i energični vokal, dva akorda, bas solo, kaotičan završetak pjesme i najbitnije: tekst koji se izravno tiče mladih i revoltiranih, uz povik: 'Why don't you all f-f-f-fade away?!'. Aluzija na vulgarizam bila je jasna, a Who su s 'My Generation' rock glazbi dali dimenziju više.

VELVET UNDERGROUND – HEROIN (1967.)
Ako su The Who logičan uzor gotovo svakog ranog punk benda, onda su Velvet Underground uzori svih 'čudaka', odnosno svih sastava rane punk i post punk scene koji nisu htjeli samo 'oživjeti duh ranog rock'n'rolla'. Debitantski album Njujorčana predvođenih Louom Reedom, Johnom Caleom i njemačkom muzom-pjevačicom Nico u svoje vrijeme bio je apsolutno neortodoksan (izuzev par slatkih pop stvarčica), a među tim neobičnim skladbama isticala se 'Heroin', oda narkotiku koji tad još nije bio toliko popularan u show-biz svijetu, ali itekako jest u Velvetima bliskom umjetničkom okruženju u New Yorku. Pjesma počinje laganom međuigrom dvaju akorada, a završava u kaosu induciranom Caleovom frenetičnom violom, Reedovom gitarom okupanom u feedbacku te bubnjarskim rafalima Moe Tucker, dok Lou nihilistički zaključuje: 'I guess that I just don't know'.

MC5 – KICK OUT THE JAMS (1969.)
Kasnih 60-ih se u rasnim nemirima pogođenom Detroitu kuhalo nešto veliko. Skuhala se nova rock scena predvođena The Stooges i MC5, no, nažalost, nijedan od tih sastava nije doživio značajniji uspjeh tijekom svog inicijalnog djelovanja. Međutim, u svojih nekoliko albuma ostavili su dovoljno bogato naslijeđe za inspiraciju čitavom nizu punk bendova. MC5, skraćeno za 'Motor City Five', bili su u SAD-u ono što je bio The Who u Britaniji – rock bend s reputacijom glasnih i beskompromisnih svirki uživo. Njihov koncertni vrhunac u tim je ranim danima bila 'Kick Out the Jams', žestoka stvarčina koja je započinjala poklikom 'Kick Out the Jams, motherfuckers!'. Da, ta je riječ uspjela doći na ploču i podjednako šokirati, nažalost ne pretjerano brojnu, skupinu i mladih i starijih. Ne bismo pogriješili ako 'Kick Out the Jams' imenujemo kao prvu hardcore punk pjesmu ikada.

THE STOOGES – I WANNA BE YOUR DOG (1969.)
Samo nekoliko mjeseci nakon 'Kick Out the Jams', izbačen je singl mladih i nadobudnih The Stooges, tada mnogo manje popularnih od svojih sugrađana. Stoogese je predvodio kasniji 'kum punka', James Osterberg, koji je uzeo umjetničko ime Iggy Pop. U redu, pjevalo se dotada i o strihninu, heroinu i koječemu drugom, ali BDSM? 'I Wanna Be Your Dog' je među prvima pokrio teritorij gothic punka (pa i industriala) koji su kasnije okupirali sastavi poput The Cramps. Božićnim zvonom operirao je ranije spomenuti velvetovac John Cale, ujedno i producent singla.

NEW YORK DOLLS – PERSONALITY CRISIS (1973.)
Fast-forward četiri godine, što se promijenilo? Rock scenu okupirali su prog, glam i hard&heavy rock, a jedan je sastav, umjesto revolta, odlučio prigrliti ono najbolje od svega toga, no bez kompromitiranja onoga što rock u svojoj biti jest. 'Personality Crisis' najbolja je ostavština New York Dollsa i pjesma s kojom je punk počeo dobivati svoje konkretne oblike. No, prošle su još dobre tri godine...

THE DICTATORS – MASTER RACE ROCK (1975.)
Ako se pitate što se dogodilo onom valu punka u 90-ima, koji je žanr pretvorio u ultimativnu sprdnju, možete prstom uprijeti u Dictatorse. Bend kojem je najvažnija misija bila ismijati (ali i otprašiti dobar r'n'r) ostavio je traga pred osvit punka svojim albumom 'Go Girl Crazy', na kojem se našla i 'Master Race Rock', stvar koja započinje posprdnim smijehom članova grupe, a nastavlja opakom gitarom, frenetičnim ritmom i sarkastičnim tekstom. The Dictators su danas smatrani pokretačima punka kao pokreta, s obzirom da je Legs McNeil odlučio kreirati svoj fanzin 'Punk' upravo tijekom druženja s ovim proto punk šašavcima.

THE MODERN LOVERS – ROADRUNNER (1976.)
Ovaj 'Roadrunner' nema ništa s čuvenim blues standardom. Pjesmu je još 1970. napisao i počeo izvoditi 19-godišnji Jonathan Richman, blago čudan mladić koji je, kao i svi normalni mladići tog vremena, htio biti rock zvijezda. Međutim, nije sve išlo glatko. 'Roadrunner' je konačno snimljen dvije godine kasnije (ponovno je zaslužan dragi John), no na ploči je izašao tek 1976., kada je punk već zavladao radio eterom. Jedan je kritičar pjesmu nazvao 'najočitijom i najčudnijom na svijetu' – s prvim se slažem, no s drugim... 'Roadrunner' nije toliko čudan, koliko simpatično otkačen i beskonačno zabavan rani punk komad.

EDDIE AND THE HOT RODS – TEENAGE DEPRESSION (1976.)
Amerika je imala garage rock, a Britanija pub rock. Bila je to žanrovska ladica za sve bendove radničke klase koji nisu htjeli prihvatiti promjene koje je rock scena doživjela tijekom kasnih 60-ih i ranih 70-ih. Najpoznatiji predstavnik scene danas su Dr. Feelgood, ali još je jedan bend izvršio snažan utjecaj na razvoj britanskog punka. Eddie and the Hot Rods su s 'Teenage Depression' ukazali na činjenicu da među mladima postoje i oni koji smatraju da izlazak na ulice nije rješenje, već je najbolje prepustiti se drogama, alkoholu, izlascima i – izležavanju u krevetu. Djelić priznanja za svoj utjecaj Eddie and the Hot Rods su dobili nastupajući redovito kao predgrupa Sex Pistolsima i The 101ers prije nego što su uzeli ime The Clash.

Napisao/la Filip Katić
www.soundgardian.com

Add a comment

Galaksije Shannon Hoona - 20 godina od smrti

shannon27Devedesete su, sada je to prilično jasno, ostavile dobar broj bendova koji su promijenili tok muzičke istorije. Pomama iz Sijetla, ali i megazvjezdani uspjesi generacije glem rokera koja je stasala u prethodnoj dekadi, da bi se konačno dokazala u ovoj, su obilježili tadašnju scenu. Nije onda ni čudo što su širom SAD-a nicali bendovi inspirisani alternativnim zvukom, psihodelijom, stoner rockom i džem bendovima sedamdesetih, iz kojih su i ovi gorepomenuti pozajmili ponešto zvuka i imidža.

Add a comment

Read more: Galaksije Shannon Hoona - 20 godina od smrti

Leon Russell - čovjek i muzika

russell151116Muzička legenda i jedan od najsvestranijih i najostvarenijih muzičara Leon Russell preminuo je 13. novembra. U svojoj pedesetogodišnjoj karijeri svirao je, aranžirao, pisao, komponovao i producirao neke od najboljih ploča u popularnoj muzici. Njegovo umijeće obilježilo je pop, rock, blues, country, bluegrass, standarde, gospel i surf ploče.

Add a comment

Read more: Leon Russell - čovjek i muzika

Premotavanje Vol. 3 - Rokenrol cirkus

IMG 0009 resizeSeriju naših multimedijalnih tribina koju smo započeli početkom ljeta u Podgorici, a nastavili u Nikšiću za vrijeme Lake festa, nastavili smo početkom septembra. Domaćini trećeg Premotavanja bili su Bedem fest a prelijep prostor male pozornice je iskorišten kao scenografija za našu priču.

Add a comment

Read more: Premotavanje Vol. 3 - Rokenrol cirkus

Pirati sa Islanda i distribucija moći

island311016Piratska partija ostvarila je dobar rezultat na parlamentarnim izborima na Islandu, međutim nije dobila dovoljno glasova da vlada sama.

Add a comment

Read more: Pirati sa Islanda i distribucija moći

Arsen Dedić - umjesto pozdrava

11145151 884427924946333 7907721442098315166 oKompozitor, književnik, prevodilac, pjesnik i kantautor Arsen Dedić umro je danas popodne u Zagrebu u 78. godini. Umjesto biografskih fusnota podijelićemo sa vama jedan od poslednjih intervjua velikog barda i informaciju o jednom od poslednjih priznanja. Omot Dedićevog albuma "Čovjek kao ja" iz 1969. godine je nedavno uvršten u kolekciju MOMA-e (Muzeja moderne umjetnosti u Nju Jorku).

Add a comment

Read more: Arsen Dedić - umjesto pozdrava

10 godina od smrti muzičara i slikara- Syd Barretta

sydbarrettpainting2 465 397 intDa je Syd Barrett bio pogonska snaga Pink Floyda dobro je poznato. Na desetu godišnjicu njegove smrti podsjetićemo se kratko jedne druge strane njegove nevjerovatne ličnosti. One slikarske. "Uvijek sam mislila da je njegova umjetnost samo nešto čime se zabavlja dok čeka da mu krene s muzikom", govorila je njegova djevojka iz pre-Floyd perioda Libby Gausden. I nije se prevarila.

Add a comment

Read more: 10 godina od smrti muzičara i slikara- Syd Barretta

Poslednji poziv na desetu Morinjsku gitarijadu

morinj10Morinjska gitarijada je jedna od najdugovječnijih rok manifestacija u Crnoj Gori. Ovog dana ona će se održati deseti put. Sve je počelo, kako tvrde organizatori veoma lako i spontano. “Naš morinjski bend je okupljao lokalne bendove i nakon nekoliko svirki došlo se na ideju o pokretanju gitarijade.

Add a comment

Read more: Poslednji poziv na desetu Morinjsku gitarijadu

Odlazak Scotty Moore-a, osnivača rokenrola

scottyMalo je ljudi koji se sa punim legitimitetom mogu nazvati pionirima rokenrola. Scooty Moore je bio jedan od njih. Kao virtuozni gitarista na Elvisovim najranijim i najlegendarnijim snimcima, svojim sviranjem je napravio kičmu za ono što će Elvis raditi. Nije veliko čudo što je dan nakon njegove smrti u 84. godini, proglašen suosnivačem rokenrola. Zajedno sa Presleyem, basistom Bill Blackom i producentom Sam Phillipsom, Moore je promijenio tokove popularne muzike sredine pedesetih. Njegov rad je inspirisao najveće svjetske rok stvaraoce gotovo šest dekada.

Add a comment

Read more: Odlazak Scotty Moore-a, osnivača rokenrola

Đavo ili mađije? Christian Music Album Covers

19Koliko god se trudili sa svim svojim hevi metal aksesoarom, teško da ijedan danas poznat sastav svojim omotima albuma može utjerati strah u kosti prosječnom audiofilu.

Add a comment

Read more: Đavo ili mađije? Christian Music Album Covers

Ramones – 40 godina prvog albuma: Pravo u glavu

01ramones-first-album-coverPrvi album Ramonesa, snimljen 1976. za nekoliko dana i skoro bez para, ostavio je neizbrisiv trag u svesti mnogih koji su odrastali sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina – njegov portret rokera kao tinejdž gubitnika iz komšiluka ostao je zauvek upisan u istoriju. Verni sopstvenom mitu, kad su se raspali 1996, Ramones su imali u džepu isto onoliko dolara koliko i na početku – skoro ništa. Svi su voleli da ih vole, ali niko nije hteo tu ljubav da plaća

"Now I wanna sniff some glue
Now I wanna have somethin' to do"

"Sad hoću da duvam malo lepka
Sad hoću nešto da imam da radim"

(RAMONES – Now I Wanna Sniff Some Glue 1976)

Add a comment

Read more: Ramones – 40 godina prvog albuma: Pravo u glavu

Pregled yu rok literature

rokotekaZanimljiv pregled rok literature napravio je sajt muzika.co Između ostalih naslova pominje se i nedano objavljena knjiga o crnogorskom pop roku Željka Milovića. Evo teksta u cjelini.

Add a comment

Read more: Pregled yu rok literature

Analogni život

analogJedan mnogo poznat bend objavio je album nakon dvadeset godina pauze u studjiskom radu. Pratim rad tog benda od kad su mi prvi, oni jadni, brkovi nikli. Volim taj bend. Njihova muzika je neponištivo uticala na mene. Skoro pa sam se napio kad sam doznao da će objaviti novi album. Nestpljivo sam ga čekao. I eto, taj album se pojavio prije dvadesetak dana.

Add a comment

Read more: Analogni život

Come Ye Blacks & Tans - Dominic Behan

Black-and-Tans-Search-Sin-0„Come Out Ye Black and Tans" je pobunjenička pjesma koja govori o vjekovnom otporu irskog naroda britanskim vlastima. Riječ je o tekstu koji je pjesnik i romanopisac Dominic Behan posvetio svom ocu Stephenu.

Add a comment

Read more: Come Ye Blacks & Tans - Dominic Behan

Ima nas! A đe smo?

slikadadoS vremena na vrijeme nije loše napraviti kratak osvrt na festivale i bendove iz Crne Gore koji sačinjavaju kakvu- takvu scenu. Naravno, i na njihovu ulogu u svemu tome. U prilici smo da vidimo poslednjih godina kako se u našoj državi neke stvari mijenjaju kada je autorski umjetnički izraz u pitanju.

Add a comment

Read more: Ima nas! A đe smo?

„Etno rock“ - stvarnost ili zabluda, produkt prošlog ili sadašnjeg vremena?

photo 8425Danas se sve više srijećemo sa fenomenom totalnog gubitka „granica" muzičkih žanrova i to usljed sve većeg nivoa eksperimentisanja i njihovog miješanja, što je nekad bilo u potpunosti nezamislivo. Kada se radi o Balkanu, ne može se mimoići fenomen „etno rock"-a. Ovaj fenomen podrazumijeva „ukrštanje" rock muzike, sa određenim elementima tradicionalnog etno zvuka, određenog podneblja. Iz moje perspektive, ovaj fenomen ili stari-novi muzički žanr se prije svega veže za područje Balkana (iako ga, nesumnjivo, ima i u ostatku svijeta). Pitanje iz naslova je više retoričko, jer odgovor, vjerovatno, mnogi naslućuju. Naime, nekadašnja nam država, ona velika, smatrana je trećom rock scenom na svijetu, ne zaostajući mnogo za kolijevkom rock-a Engleskom (Velikom Britanijom) i Sjedinjenim Američkim Državama. Tako značajan faktor u rock-u, kakvim se smatrala jugoslovenska rock scena, postala je na osnovu orginalnosti svojih bendova i drugih osobina po kojima su se razlikovali od ostalih, a jedna od tih osobina je svakako i ova o kojoj se u ovom tekstu i govori. Nema potrebe ići daleko u prošlost. Bendovi kao što je kultno Bijelo Dugme i njima slični, najbolji su pokazatelj stvaranja novog žanra tzv. „etno rock"-a. Snažni gitarski rifovi, kombinovani sa unikatnim glasom i zavodljivim zvukom narodnih instrumenata (npr. harmonika, truba) postali su zaštitni znak „etno rock"-a. Uostalom, kad već pomenuh Bijelo Dugme, pogledajte samo repertoar koji danas sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane" izvodi, nekada, „srce i duša" „Dugmeta" - Goran Bregović, i sve će vam biti jasno! Naveo sam Bijelo Dugme, koji su, po mom mišljenju, najkonkretniji reprezenti ovog pravca, a paralelno s njima, određenih izleta u ovim „vodama" imao je, gotovo svaki, značajniji bend tadašnje države, nekad, čak i oni za koje, nikad, ovu pojavu ne bi mogli vezati (ne kompletnim repertoarom, ali bilo je izuzetaka i kod Plavog Orkestra, Bajage i Instruktora, Riblje Čorbe...). Ipak, rekao bih da je najbolji primjer primjene „etno rock"-a, apsolutno, obrada numere Divljih Jagoda - „Kiše jesenje", u izvodjenju Mladena Vojičića - Tife. Isto tako, bilo je i onih bendova koji su na neki svoj, drugačiji način, iako, „koketirajući" sa ovom vrstom muzike, ipak uspjeli da iz nje „izvuku" ono najbolje. Takvi bendovi su Azra, Leb i Sol itd., koji su uspjeli da, tradicionalnoj, etno muzici, kroz sopstveni aranžman daju novo „ruho". Vraćajući se na suštinu i esenciju nastanka „etno rock"-a, možemo reći da, statistički gledano, odnosno, procentualno, nekih 70% „etno rock"-a je zasnovano na čistom rock-u, a preostalih 30% „zavodljivo koketira", već gore pomenutim instrumentima, sa onim dijelom publike kome čisti rock, baš i ne odgovara. Ako bolje pogledamo, izvorište ovog žanra su 80-e godine prošlog vijeka. U najtežem periodu za Jugoslaviju, kad je bilo jasno da će cijela zemlja „popucati po šavovima", nastali su, dakle, neki evergrin hitovi, jugoslovenskog rock-a, ali u formatu „etno rock"-a. Međutim, znajući da je upravo turbo-folk jedan od produkata ratova i raspada bivše Jugoslavije, postavlja se pitanje da li je tzv. „etno rock", koji je u periodu prije rata bio u ekspanziji, zapravo, izvorište, turbo-folka, koji onda u tom smislu treba posmatrati kao logičan nastavak ovog eksperimenta. Dakle, primijenjen je isti recept, samo su procenti izmijenjeni. Sad, u odnosu na gore pomenute procente „etno-rock"-a, u turbo-folku imamo mnogo više truba, harmonika itd. Radi se, znači, o „mutaciji" jednog eksperimenta u najgori mogući oblik, koji do današnjeg dana „kontaminira" prostor u kome se nalazimo. Oblik kiča, šunda, neukusa kojim smo svakodnevno zatrpani. Ali, kako je „etno rock" bio popularan 80-ih godina prošlog vijeka, zatim je njegovo dalje širenje bilo zaustavljeno nastankom turbo-folka, tako je „etno-rock" našao svoje izvođače i u novom milenijumu. Ovog puta radi se o „blažem" i više umjetničkom obliku, koji pored minimalne zastupljenosti harmonike i ostalih folk instrumenata, više insistira na upotrebi instrumenata kojima se pokazuje visok umjetnički izražaj izvođača (violine itd.). Najbolji, primjer je legendarni Darko Rundek i posebno njegov album „Apokalipso", koji je zasluženo pobrao pozitivne kritike, kako na Balkanu, tako i šire. Upravo je, gore navedeni period, dakle, sa početka novog milenijuma i dalje, predstavljao „zatišje" pred „eksploziju" velikog broja bendova koji će pored rock-a i etno muzike, pomiješati elemente i drugih žanrova, kao što je npr. hip-hop. Pa tako i danas, sve je veći broj mladih, autorskih, bendova, koji počinju kombinovati razne žanrove u svom muzičkom izražaju. Dolazi do stvaranja jednog konglomerata, koji kombinuje sve i svašta. Mnogi se upravo u ovom žanru okušaju ali bezuspješno, a neki (Dubioza Kolektiv, SARS...) predstavljaju zaštitni znak još jednog fenomena u muzici na ovim prostorima, koji za veoma kratko vrijeme dobiju veliki broj poklonika. Nedavno su, upravo, ova dva, gore navedena, benda održali zajednički koncert u Zenici, a „čuveni" frontmen benda SARS je, onako, „u svom fazonu", izjavio, u najavi nastupa, kako su upravo oni jedini, pravi, reprezenti rock muzike na Balkanu (parafraziram), što je za sve nas koji iz realnog ugla sagledavamo stanje stvari, frapantna i izjava od koje se diže kosa na glavi! Ipak, pomenuti koncert (i izjava) je pokazao jedan trend, ali i trenutnu realnost, po kojoj ovi i njima slični bendovi (dakle, tzv. trendi ili mainstream bendovi) imaju veliku „armiju" fanova spremnih (a i potpomognuti raznim „medijima" koji ovim bendovima daju maksimalan prostor, uglavnom, na uštrb drugih, moguće i kvalitetnijih bendova) da „gutaju" sve što im njihovi omiljeni bendovi „serviraju", ne razmišljajući o dubljem smislu, kako muzičkog, tako i tekstualnog, značenja, omiljenog im repertoara, koji su više nego diskutabilni.
(Svakako, bendova poput Dubioze Kolektiv i SARS, ima, gotovo, na svakom koraku, a njih sam uzeo za primjer, prije svega, kao bendove koji, ipak, iz jedne „gomile" odskaču po svojoj popularnosti).

Da, tzv. „etno-rock" je stvarnost, nikako stvar prošlosti. Stvarnost koja je nastala kao produkt jednog vremena, koji je do današnjih dana promijenio mnogo oblika sve do ovog po kom ga danas prepoznajemo.

Miloš Klikovac

Add a comment

Red Baraat

Kada se sretnu jazz, funk i rokenrol sa sve istočnjačkim temama uvijek nastane zajeban proizvod. Red Baraat već duže vrijeme plijeni svojom hiperenergičnom muzikom. Vrijeme je za novi album "Bangra Pirates".