Darko Rundek - Svako svoju slobodu traži i uvijek je nađe samo na trenutke

S turnejom „ApoCalypso Now“ donosite mnogo noviteta. Nerijetko iskočite iz standardnih formi. To je, nekako, moć umjetnika da se igra i propituje različite forme, stilove, ali uvijek uspijevate da na publiku prenesete taj momenat improvizacije, koji tokom koncerta postaje savršeni performans.
Ovo je prvi koncert koji sam radio u saradnji sa ljudima koji zaista znaju sa scenom, nekako je kao cjelina osvješteniji i multimedijalno dorađeniji. Ovo vam dođe kao neka predstava kroz koju publika prođe s puno malih čuda, to je zabavno i raznoliko. Taj isti šou je fino funkcionirao i u Beogradu, Zagrebu, Osijeku, ja se nadam da će funkcionirati i u Sarajevu.

Kako je uopšte iz već uštimanog Cargo tria došlo do proširenja, novih pjesama i turneje koja spaja muziku, teatar i video aranžman. Uživate li u ovim izazovima?
Ne bi me imalo što vući dalje da nema tih izazova. Takvu vrstu nastupa nismo do sada radili pa je bio izazov da vidimo kako ćemo funkcionirati. A i meni je nekako lijepo, jer sam zadnjih godina u triu (Rundek Cargo Trio) bio sve vrijeme sa gitarom, imao puno zadataka koji su bili vezani samo uz muziku, a ne scenski nastup. Ovaj put s bendom sam se oslobodio gitare u većem dijelu koncerta, tako da imam više prostora da se rasplešem i da izvodim neke stvari koje volim raditi, a nisam imao priliku zadnjih godina izvoditi.

Pokušavam da se ne vratimo mnogo u prošlost. No, neizostavno je ako želimo ispitati Rundeka za pet, ili pak dvije-tri godine. Koliko su ti pristupi i tranzicije u prošlosti, od Haustora, preko Apokalipsa, do posljednjeg albuma Mostovi, uopšte mogli biti predvidivi?
Nisu predvidivi jer se događaju nekako u real timeu, tako da, od kad me nešto novo privuče i izazove, do trenutka da to dođe do publike prođe neko vrijeme priprema i rada na tom novom. Ali evo, sada imam taj novi bend koji me zaista inspirira i ovu godinu ću posvetiti da s tim bendom napravim novi album. 


Uvijek je bilo tu mjesta za, kako ih zovu „društveno angažirane pjesme“. Koliko pratite domaću i regionalnu politiku? Smeta li vam atmosfera u zemljama regiona ili se više kao kod pjesme „Ima ih“ bavite globalnim pometnjama i tokovima?
Mislim da su problemi koji su pred nama više globalni, nego lokalni, tako da moram priznati da nešto pretjerano ne pratim političku situaciju u regionu, ni u Hrvatskoj, ni u Bosni, ni u Srbiji, zbog toga što je nekako postala dosadna. Svi manje-više iste teme vrte i svi, nekako imam osjećaj, vrte oko ovih spektakularnih međunacionalnih tema koje ljude pale. One zapravo imaju potpuno drugi motiv, a u vlasti globalnih trendova dobijaju tu neku lokalnu šminku. Tako da se u zadnje vrijeme više bavim tim i razmišljam, kad god imam priliku i pozivam na opasnost koja nam prijeti kao vrsti i životu na planeti, a ne toliko tim lokalnim čarkama.

Vi svoj pogled na svijet prilagođavate ideji potpune individualne životne i umjetničke slobode.
Svako svoju slobodu traži i uvijek je nađe samo na trenutke. Ostalo vrijeme provodimo u okolnostima, u kojima ipak moramo odigrati neku svoju ulogu.

Kako danas izgleda živjeti ideju „Pođimo na selo“, koliko je ona luksuz u današnjem društvu?
Muzika je i dalje moja glavna okupacija, ali kad god imam vremena pokušavam iskusiti jedan način života koji bi trebao postati glavni u budućnosti, ako bismo željeli živjeti dostojanstveno i slobodno. To da se vratimo zemlji, vodi, zraku, hrani, nekom konkretnom životu sa prirorodom, a manje životu koji je mehaničan i koji je vezan uz industriju i rast. Da tražimo nešto što je prirodnije, što je manje a opet punije smisla.

RUNDEK o Sarajevu i sarajevskoj publici danas 

Sarajevska publika se, mislim, promijenila i nije, kao i u svim ostalim stvarima. Mislim da je rat ostavio traga na Sarajevo, ali mislim da su duh i pronicljivost Sarajeva i sarajevske publike nešto što je za mene uvijek izazov.


Razgovarao/la: Edib Bajrović
Foto: Interview.ba

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

Laurie Anderson
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

Laurie Anderson

Laurie Anderson je podijelila album koji je uradila sa Kronos Quartetom. Album Landfall donosi prepoznatjliv vocal umejtnice ispraćen pozadinom koju kroji Kronos Quartet. Poslušajte na našem strimu kako zvuči ova saradnja

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…