mulj.net

crnogorski muzički portal

Sat01202018

Last updateFri, 19 Jan 2018 5pm

Nick Cave dobio strip biografiju

nick cave180817
Nick Caveova kako muzička tako i životna priča je nešto što se ne događa često. Mrakom protkanom muzikom davao je svojevrstan soundtrack životu punom uspona i padova, seksa, droge i rokenrola.

Ogromni uspjesi bili su praćeni izuzetnim tragedijama. Upravo zbog svega ovoga film 20,000 Days On Earth zamutio je granice između dokumentaristike i drame, dok je sljedeći film - One More Time With Feeling zabilježio njegov najteži životni period, a ujedno i nastanak izvrsnog albuma "Skeleton Tree". Proslavljeni stripadžija Reinhard Kleist će pokušati ovjekovječiti australijskog bardu, vjerovatno u jedinom mediju koji ga još nije dotakao – stipu. Nick Cave: Mercy On Me, kako se zove ova grafička novela priča priču o njegovom odrastanju u Australiji, predvođenju grupe The Birthday Party, a završava je početnim uspjesima Bad Seedsa. Kleist je ranije uradio grafičke novele o Elvisu i Johnny Cashu.
"Reinhard Kleist, majstor grafičkih novela i kreator mitova je još jednom oduvao konvencionalnost svijeta stripa miješajući informacije iz pjesama i biografske polu-istine i tako stvorio kompleksno, napeto i potpuno bizarno putovanje kroz Cave-svijet. Ono je bliže istini nego ijedna biografija do sada. No, da se zna – nikada nijesam ubio Elisu Day" — rekao je Nick Cave o ovom djelu.

Morrissey