mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon12112017

Last updateMon, 11 Dec 2017 8pm

Veljko Miljanić - Budućnost crnogorske ilustracije

veljkoVeljko Miljanić je veoma telantovani osnovac iz Nikšića. Crta od kad zna za sebe, ali kaže da je tek u poslednje vrijeme počeo da radi ozbiljnije. Ilustracije često radi kistom na velikom formatu. Iako mlad, već je zavrijedio pažnju i hvalu mnogih strip autora i ilustratora, među kojima izdvaja legendarnog Boba Živkovića. Zabilježio je učešća na brojnim konkursima i festivalima među kojima su Salon stripa u Beogradu, Strip festival u Herceg Novom, Makedoniji... Domaća štampa se već bavila njegovim djelom, a pojavio se čak i van Evrope. Njegove ilustracije su osvanule u američkom ,,Climbing Magazine" ( http://www.climbing.com/photos/re-gram-9-climbing-artists/ ). Radio je ilustracije za Kancelariju za prevenciju narkomanije u Nikšiću, dječiji časopis ,,Petica". Veljko je uradio zaštitni znak revije dokumentarnih filmova Rokumentarni dani koja će se održati od 26-28 maja u Nikšiću. Pravo je vrijeme da ga malo bolje upoznate.

 

Za početak nam reci otkud ljubav prema ilustraciji i stripu?
-I prije nego što sam krenuo u školu počeo sam da čitam ilustrovane knjige. Zanimao me je čitav proces stvaranja tih ilustracija pa sam počeo da stvaram svoje.

Šta ti je draže i šta te više ispunjava, ilustracija ili strip?
-Više me ispunjava ilustracija zbog mogućnosti da predstavim čitavu priču u jednom crtežu.

Neizbježno je pitanje ko su autori, crtači ili koloristi koji su te do sada formirali?
-Prilično mi se svidio francuski crtač Mani Larsen, ali takođe sam veliki fan nekih naših crtača poput Boba Živkovića i Alekse Gajića.

Primjetno je da dosta pažnje posvećuješ pejzažima. Tu je planina kao veoma prisutan motiv. Je li u pitanju ljubav prema planinarenju ili nešto drugo?
-Da u pitanju je ljubav prema planinarenju. Često crtam mjesta koja sam posjetio. Volim i alpinizam pa je i on prisutan u mojim radovima.

Pretpostavljam da ćeš nakon srednje, koja ti tek predstoji upisati studije. Kakvi su planovi?
-Razmišljao sam o animaciji, ali ima još vremena da to razmotrim pažljivije.

Koliko kao mlad autor imaš prostora za prezentaciju svojih radova?
-Pa ne mnogo. Često objavljujem na društvenim mrežama, a i ponegdje se moji crteži nađu na salonima stripa.

Pozitivne kritike za tvoj rad stigle su i od afirmisanih crtača poput Boba Živkovića i nekih domaćih ilustratora i strip crtača. Koliko to znači?
-Pomenuo sam da sam veliki fan Boba Živkovića. Imao sam i priliku da ga upoznam u Beogradu i to mi je mnogo značilo.

Nedavno je iz štampe izašao prvi crnogorski strip magazin. Može li se u sljedećem očekivati neki tvoj rad?
- Vidjećemo možda se i to desi.

DL

Morrissey