mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed01172018

Last updateTue, 16 Jan 2018 5pm

„Odravnjivanje“ Nika Suzenisa - prvi doktorat u stripu

odravnjivanje-01
„Odravnjivanje" (Unflattening) Nika Suzenisa, prvi je odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavio Harvard University Press. Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

 

Kako navodi Harvard University Press, „Odravnjivanje" je pobuna protiv primata riječi nad slikama u tradiciji zapadne misli. Suzenis koristi modernu formu stripa, jedinstvenu po kombinovanju vizuelnog i tekstualnog pristupa, kako bi pokazao da su slika i riječ nesamjerljivi partneri u kreiranju i prenošenju značenja.

Inspirisan satiričnom knjigom „Ravanija" Edvina Abota iz 1884. godine, u kojoj je svijet ravna ploča u kojem žive dvodimenzionalni likovi, Nik Suzenis u „Odravnjivanju" vizuelni izraz vidi kao posebnu formu koja nas tjera da podignemo pogled iz „ravnog", ograničenog svijeta teksta.

„Odravnjivanje" je dobilo više nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dvije kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, gdje strip nikada ranije nije bio ni nominovan.

Takođe, dobio je i Lynd Ward nagradu Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu, a bio je i nominovan u kategoriji najboljeg akademskog rada 2016. za jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu stripa, Eisner Award koja se dodjeljuje svake godine na velikom sajmu stripa u San Dijegu u Kaliforniji.

Morrissey