mulj.net

crnogorski muzički portal

Thu01182018

Last updateThu, 18 Jan 2018 3pm

Luc Besson ekranizuje kultni strip Valerijan

valerijan121116
Luc Bessonovu filmografiju obilježila su djela naučne fantastike. Prije svih "Peti element" i "Lucy". Novim filmom, adaptacijom kultnog strip serijala Valerian Beson se vraća ovom žanru. "Valerian And The City Of A Thousand Planets" kao predložak koristi grafičku novelu "Valerian and Laureline". Za glavne junakeodabrani su Dane DeHaan i Cara Delevingne.

Oni će u filmu čija premijeranas očekuje jula sljedeće godine pokušati da stignu do intergalaktičkog grada Alpha, metropolisa sa hiljdama različitih svemirskih vrsta i 17 miliona stanovnika. Kako to obično biva, tamne sile su se pokrenule i prijete uništenjem mira i života u Alphi. Među sporednim ulogama mjesto su našli i Clive Owen i pjevačica Rihanna.
Valeriana su javnosti predstavili autori Pierre Christin (scenarista) i Jean-Claude Mézières (crtač). Prvi put jeobjavljen u magazinu Pilote davne 1967. Nije onda čudno što se Beson odlučio da film u bioscope stigne na pedeseti rođendan serijala, iako na njemu radi još od 2012. Poslednja epizoda stripa objavljena je 2010. Sve priče o Valérianu sakupljene su u 21 knjigu kojima su dodate kratke priče i enciklopedija. Do danas Valérian je jedan od pet najprodavanijih izdanja izdavačkog giganta Dargauda.

Morrissey