mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed01172018

Last updateTue, 16 Jan 2018 5pm

Angelo Stano uradio svoju poslednju koricu za Dylana Doga

dylan291016Još jedna promjena je obilježila serijal Dylan Dog. Odlazak crtača Angela Stana.

Ne brinite, za sada nema priče da on posve napušta serijal, ali će vaš istraživač od novembra u Italiji izlaziti u prilično drugačijem ruhu. Naslovnice koje je Stano sa svojim Šileovskim i Klimtovskim likovima glavnih protagonista i njihovih neprijatelja ukrašavao dugi niz godina, doživljavaju korjenite promjene. Mnogi su počeli sa spekulacijama da je među uredničkim timom došlo do grkih riječi nakon što je Sclavijev povratak u epizodi simbolično nazvanoj „Dopo il Lungo Silenzio" (Nakon duge tišine) obilježen potpuno bijelom koricom. Ipak, stari mag je otkrio da je to bila stvar dogovora, te da je odgovarala trenutku i njegovom povratku iz penzije. Novo ime koje će raditi na likovnom imidžu redovnog serijala Dylan Doga umjesto Angela Stana je Gigi Cavenago.

Gigi Cavenago je rođen u Milanu 1982. U svoje obrazovanje osim odrastanja na grafičkim novelama, prije svega onim urađenim u rodnom mu gradu, bilježi i dvogodišnje pohađanje škole stripa i kurs grafičkog dizajna na Institutu za umjetnost Rizzoli. Debitovao je u svijetu stripa sa 23 godine za Star Comics. Osam godina kasnije, sa već par godina iskustva u Bonelijevim studijima uključuje se u rad na serijalu Siročad. Ovo ga automatski lansira u porodicu autora Dylana Doga gdje će pod Recchionievom uredničkom palicom preuzeti naslovnice serije Maxi Dylan Dog, Old Boy. Roberto Recchioni ga je zbog njegovog zanimljivog stila odabrao za jubilarnu epizodu „Mater Dolorosa" o kojoj smo več pisali.

Govoreći u jednom intervjuu upravo o ovom proboju, Cavenago otkriva: „Prihvatio sam rad na epizodi, ali kada su mi objasnili da će se sa njom proširiti granice i da će ona biti jubilarni broj povezan sa 30 godina stripa, bio je to za mene lud izazov. Trebalo mi je vremena da svarim sve to. Na kraju se sve nije završilo tu. Morao sam misliti o kolorisanju 94 table. Nikada nijesam radio u tolikom obimu. Sve me je to prilično brinulo. Ali, na kraju, ko ne riskira..."

Odatle sljedeći korak je bio, u najmanju ruku neočekivan. Gigi Cavenago će u novembru debitovati kao autor naslovnica za regularnu seriju stripova o istraživaču natprirodnih pojava. Za novu koricu morao je donekle promijeniti pristup, pa je po sugestijama uredništva, korici prišao direktnije i sa manje pitoresknosti.

Ujedno je „Mater Dolorosa" i poslednja naslovnica Angela Stana. Nakon nje je uslijedila ona „kontroverzna" bjelina oktobarskog izdanja, pa sa narednim brojem Gigiev debi.

Nakon Claudia Ville i Angela Stana, pokušaće odgovoriti ovom zdatku. Sam govori da nije lako stajati na ramenima divova. I na toj visini održati ono što su oni radili. Kada je, recimo Villa 26. septembra 1986. nacrtao koricu za „Doktor Ksabarasa" Cavenago je imao svega četiri godine. Kolika su očekivanja od ovog još uvijek mladog stripa utora, jasno je od početka.


Autor među svoje uzore navodi upravo dvojicu prethodnika koji su radili na naslovnicama Dylana Doga. Podsjeća da je rado plagirao Stanovu koricu sa „Povratka u Zonu sumraka" u nekim svojim kadrovima i rješenjima. Osim ova dva giganta, među uzore spominje Nicolu Maria čije ga je sijenčenje interesovalo, ali i Dall'Agnola čiji izrazi lica su ga privlačili, ali ne samo oni, već i scenografija koju je ovaj pravio u svojim kadrovima mu je bila intrigantna.

Iako je jasno da mladi Cavenago ulaskom u Bonelijev Hall of Fame veliča prvenstveno njihove autore, kao uzore znao je da navodi i sam Olimp strip svijeta. Tu su za njega: Dino Battaglia, Ferdinando Tacconi, Alex Toth i Diznijev mag Ken Anderson".

Ono što se za sada može vidjeti je svakako zanimljivo. Iako brojni fanovi već negoduju zbog odlaska velikog Stana koji je obilježio neke od najboljih epizoda ovog junaka, ona druga strana ćuti i čeka kako će ovaj zadatak riješiti mladi crtač.

dl

Morrissey