mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed01172018

Last updateTue, 16 Jan 2018 5pm

Preminuo Steve Dillon - tvorac Propovjednika

dilllon 221016
Steve Dillon preminuo je ove nedjelje u New Yorku. Strip umjetnik najpoznatiji po svom radu na Preacheru posjetio je New York i tamošnji Comic Con ranije ovog mjeseca, te potom u gradu nastavio svoj odmor. Njegov brat Glyn Dillon tvitovao je danas oproštajnu poruku od svog „velikog brata i heroja" rekavši tom prilikom da je veliki strip umjetnik preminuo u gradu koji je volio.

 

Steve Dillon je na svom najpoznatijem stripu Preacher radio sa scenaristom i dugogodišnjim saradnikom Garth Ennisom. Serijal je trajao pet godina, od 1995 do 2000, a nedavno je prenešen i u format TV serije. Autorska prava za ovu seriju dobila je mreža AMC.

Dillon je rođen u Lutonu, Bedfordshire u engleskoj1962. U svijet strip industrije ušao je 1975. sa stripom koji je uradio tokom srednjoškolskih dana - Ultimate Sci Fi Adventures. Sa 16, unajmljen je da crta za Marvel UK - Hulk Weekly, da bi kasnije radio za brojne britanske strip magazine kao što su: Warrior, Doctor Who Magazine i 2000 AD. 1988, Dillon je sa Brett Ewinsom osnovao magazin Deadline. Njegov potpis stoji na velikom broju epizoda Sudije Dredda.

Kasnih osamdesetih stiže u SAD, gdje njegova karijera dobija na zamahu.

Dillon je za DC/Vertigovog Hellblazera počeo raditi 1992. Tu je upoznao svog prijatelja Garth Ennisa, sa kojim će za istog izdavačakrenuti u avanturu zvanu Preacher. Nakon kraja Propovjednika 2000, Dillon (sa Ennisom) prelazi da radi na Marvelovom serijalu The Punisher. Tu će na brojnim avanturama ovog osvetnika, nakon Ennisa raditi sa imenima poput: Becky Cloonan i Jason Aarona.

U Marvelu se upisao i u druge serijale, pa njegovo crtačko pero krasi serijale Wolverina, Thunderboltsa, Nighthawka, Bullseye-a...

Morrissey