mulj.net

crnogorski muzički portal

Sun07232017

Last updateSat, 22 Jul 2017 11am

Watchmen kao mini serija?

watchmen230617Darren Aronofsky, Paul Greengrass i Terry Gilliam su se u različitim periodima razmišljali o ekranizaciji Alan Mooreovog i Dave Gibbonsovog kultnog strip ostvarenja Watchmen. Ostalo je zabilježeno da je Gilliam odustao onda kada je upitao Moorea kako on misli da treba snimiti taj film. Scenarista je jednostavno odgovorio – "Mislim da ne treba!".

Add a comment

Read more: Watchmen kao mini serija?

Pogledajte kandidate za najprestižniju strip nagradu

eisner130217Nagrada Will Eisner je najprestižnija nagrada u svijetu stripa. Danas su obznanjeni nominovani za laureate za 2017. godinu.

Add a comment

Read more: Pogledajte kandidate za najprestižniju strip nagradu

Nenad Brixy – Čovjek u sjeni

nenadbrixyOvog maja je 48. rođendan od kako je genijalni svijet iz njujorške cvjećarebačen na strip table u studiju Magnusa & Bunkera. Takođe jei 45 godina od kada je prvi broj stripa izašao u Jugoslaviji. Godinama, ako ne i decenijama se priča o fenomenu koji je osim u rodnoj zemlji, osvojio još samo jedno tržište, a da to nije ni Francuska, ni Belgija, ni Engleska koje su imale znatno bolju strip prošlost, već socijalistička zemlja iz susjedstva. Mnogi ključ uspjeha Alan Forda stavljaju u ruke Nenada Brixya. Njegovo autorsko jezičko djelo, istančan humor i talenat sjajnog pisca donijeli su vječnu slavu ovom serijalu, rekao je jednomprilikom Nenad Rizvanović, pisac i književni urednik. Brixy je donio potpuno novi književni jezik koji je ušao duboko u urbanu narodnu kulturu, dirnuvši neku našu populističku crtu, pa "Alana Forda" čitaju čak i oni koji inače uopšte ne čitaju stripove.

Add a comment

Read more: Nenad Brixy – Čovjek u sjeni

Miyazaki u svijetu japanskih pejzaža s početka XX vijeka

gibli100217Ilustrator Bill Mudron, je od kreacija izašlih iz studija Gibhli napravio svojevrsnu alternativnu istoriju Japana. On je scene iz Miyazakijevih filmova poput: My Neighbor Totoro, Princess Mononoke i Spirited Away, postavio u potpuno novu scenografiju, nalik Hasui Kawaseovim pejzažima sa početka XX vijeka.

Add a comment

Read more: Miyazaki u svijetu japanskih pejzaža s početka XX vijeka

Irena Jukić-Pranjić - Svijest o stripu nije masovna ni kolektivna, no to ne znači da je beznačajna

irena7Irena Jukić Pranjić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na Odsjeku Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta. Članica je ULUPUH-ove sekcije za strip, ilustraciju i animaciju, a od 1997. se kontinuirano bavi stripom. Među pozamašnim opusom, ubilježila je i Antologiju Ženski strip na Balkanu, a urednica je rediteljka i novinarka dokumentarnog televizijskog serijala Strip u Hrvatskoj čiji će se dio premijerno prikazati crnogorskoj publici na manifestaciji Rokumentarni dani koja se održava u Nikšiću od 26-28. maja

Add a comment

Read more: Irena Jukić-Pranjić - Svijest o stripu nije masovna ni kolektivna, no to ne znači da je beznačajna

Od stripa do animacije - Photoshop kandidat za Oskara

pear100217Jedan od zanimljivijih projekata koji su se iz stripa prelili u animirani film stigao nam je iz radionice Robert Valleya. Baziran na njegovoj životnoj priči, ovaj od struke prilično osporavani film "Pear Cider and Cigarettes" ipak je pobrao dobre kritika, a uspio je i da se nađe na listi konkurenata za Oskara. Film je osporavan prvenstveno zbog načina na koji je urađen. Naime, kompletan je animiran u Photoshopu – netipičnoj alatci za ovakve vrste video radova.

Add a comment

Read more: Od stripa do animacije - Photoshop kandidat za Oskara

Veljko Miljanić - Budućnost crnogorske ilustracije

veljkoVeljko Miljanić je veoma telantovani osnovac iz Nikšića. Crta od kad zna za sebe, ali kaže da je tek u poslednje vrijeme počeo da radi ozbiljnije. Ilustracije često radi kistom na velikom formatu. Iako mlad, već je zavrijedio pažnju i hvalu mnogih strip autora i ilustratora, među kojima izdvaja legendarnog Boba Živkovića. Zabilježio je učešća na brojnim konkursima i festivalima među kojima su Salon stripa u Beogradu, Strip festival u Herceg Novom, Makedoniji... Domaća štampa se već bavila njegovim djelom, a pojavio se čak i van Evrope. Njegove ilustracije su osvanule u američkom ,,Climbing Magazine" ( http://www.climbing.com/photos/re-gram-9-climbing-artists/ ). Radio je ilustracije za Kancelariju za prevenciju narkomanije u Nikšiću, dječiji časopis ,,Petica". Veljko je uradio zaštitni znak revije dokumentarnih filmova Rokumentarni dani koja će se održati od 26-28 maja u Nikšiću. Pravo je vrijeme da ga malo bolje upoznate.

Add a comment

Read more: Veljko Miljanić - Budućnost crnogorske ilustracije

Meksikanac - Andrija Maurović & Jack London

maurovic180117Džek London je jedan od najvećih pisaca svog vremena. Njegova biografija je od samog rođenja interesantan vrtlog događaja. On predstavlja jednu veliku pustolovnu figuru koja je ostavila dubok trag u istoriji književnosti. Buran život, te plodan i vanserijski stvaralački opus od njega čine posebno interesantnog pisca.

Add a comment

Read more: Meksikanac - Andrija Maurović & Jack London

Izlazi grafička novela "Lenon - New Yotk Years"

lenon060517'Lennon: The New York Years' je grafička novela koja se bazira na romanu 'Lennon' koji je 2010. objavio David Foeniknos.

Add a comment

Read more: Izlazi grafička novela "Lenon - New Yotk Years"

Meksikanac - Andrija Maurović & Jack London (2.dio)

maurovic180117Maurović je kao mlad iskusio život na brodu i te pomorske pustolovine su u njemu probudile ljubav prema prozi velikog pustolova Londona.

Add a comment

Read more: Meksikanac - Andrija Maurović & Jack London (2.dio)

Drugi međunarodni festival karikature uskoro u Kolašinu

kolasin250417Naš proslavljeni karikaturista Darko Drljević krenuo je u još jednu avanturu. On će ove godine organizovati Drugi međunarodni festival karikature "Kolašin 2017". Evo i poziva:

Add a comment

Read more: Drugi međunarodni festival karikature uskoro u Kolašinu

Objavljen strip Back to the Future: Citizen Brown

bttf080117Četvrtog januara objavljena je nova sveska stripa Back To The Future, inspirisana kultnim filmskim serijalom Roberta Zemeckisa.

Add a comment

Read more: Objavljen strip Back to the Future: Citizen Brown

Na današnji dan 1939. izašao prvi broj Politikinog zabavnika

pz2802171Na današnji dan 1939. godine izašao je prvi broj "Politikinog Zabavnika". Ubrzo je doživeo veliku popularnost i postao je svojevrsna institucija dječije štampe i to je ostao do danas. Politikin Zabavnik je časopis koji uživa kultni status u pop kulturi Srbije i bivše Jugoslavije.

Add a comment

Read more: Na današnji dan 1939. izašao prvi broj Politikinog zabavnika

Kako izgleda Amazonova lista 20 najboljih strip izdanja 2016. godine

Monstres291116Amazon je objavio listu 20 "Best Comics and Graphic Novels of 2016." Ova kompanija drži u svom vlasništvu servis digitalnih stripova comiXology koji je ovom prilikom koristila kao izvor za rangiranje najboljih izdanja godine na izmaku. A lista izgleda ovako:

Add a comment

Read more: Kako izgleda Amazonova lista 20 najboljih strip izdanja 2016. godine

Nakon četiri godine penzije Hayao Miyazaki ponovo režira za Ghibli

gibli260217Studio Ghibli je najavio lijepe vijesti. Koosnivač ovog studija Hayao Miyazaki, koji je radio neke od klasika iz njihovog repertoara poput: Spirited Away i My Neighbor Totoro, vraća se iz penzije u koju je otišao 2012.

Add a comment

Read more: Nakon četiri godine penzije Hayao Miyazaki ponovo režira za Ghibli

„Odravnjivanje“ Nika Suzenisa - prvi doktorat u stripu

odravnjivanje-01„Odravnjivanje" (Unflattening) Nika Suzenisa, prvi je odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavio Harvard University Press. Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Add a comment

Read more: „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa - prvi doktorat u stripu

Na Limundu osvanuo veoma rijedak primjerak prvog broja LMS-a

lms220217Nedavno je na Limundu osvanuo rijedak kolekcionarski primjerak. Strip svijet regiona se odmah razbudio, znajućI da je ono što je ponudio jedan od najaktivnijih prodavaca na Limundu istinski raritet.

Add a comment

Read more: Na Limundu osvanuo veoma rijedak primjerak prvog broja LMS-a

Luc Besson ekranizuje kultni strip Valerijan

valerijan121116Luc Bessonovu filmografiju obilježila su djela naučne fantastike. Prije svih "Peti element" i "Lucy". Novim filmom, adaptacijom kultnog strip serijala Valerian Beson se vraća ovom žanru. "Valerian And The City Of A Thousand Planets" kao predložak koristi grafičku novelu "Valerian and Laureline". Za glavne junakeodabrani su Dane DeHaan i Cara Delevingne.

Add a comment

Read more: Luc Besson ekranizuje kultni strip Valerijan

Drugačiji pogled na superheroje

action-toys-scenes-marvel-hotkenobi-7-58ab2d4b9fba5  700U poslednje vrijeme jako popularna zanimacija širom svijeta je stvaranje zanimljivih kompozicija i fotografisanje istih. Glavni akteri tih kompozicija su akcione figure – DC, Marvel, Star Wars...

Add a comment

Read more: Drugačiji pogled na superheroje

Bacite pogled na novu verziju Ghost In a Shell

ghost081116Ghost in the Shell koji je u strip iz svoje mašte pretočio Masamune Shirow davne 1989, šest godina kasnije dobio je svoju animiranu verziju. Priča koja se dešava negdje oko polovine XXI vijeka bavi se sajberterorizmom i organizacijom Public Security Section 9 koju vodi Major Motoko Kusanagi.

Add a comment

Read more: Bacite pogled na novu verziju Ghost In a Shell

Melvins

Melvins proslavljaju izdanje prvog duplog albuma u karijeri - A Walk with Love and Death. Buzz Osborne, Buzz Crover i Steve McDonald su za izdavačku kuću Ipecac koju vodi Mike Patton objavili 23 numere na dva nova diska.