mulj.net

crnogorski muzički portal

Sat01202018

Last updateFri, 19 Jan 2018 5pm

Osvrt na stripovsku 2017. godinu

stripovi2017Uvijek je nezgodno praviti pregled nekog perioda, jer postoji ozbiljan rizik da se zaboravi nešto važno. S toga, neka ovo bude jedan pogled na stripovsku 2017. godinu, potpomognut konsultovanjem top lista i jednim ličnim doživljajem.

Add a comment

Read more: Osvrt na stripovsku 2017. godinu

HSF najavio nova imena ovogodišnjeg izdanja

Antonio-Lucchi-radItalijanski strip umjetnik Antonio Luki (Antonio Lucchi) još jedan je od specijalnih gostiju ovogodišnjeg izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF). Ovaj supertalentovani crtač trenutno radi za jednu od najvećih evropskih strip etiketa Sergio Bonelli Editore i to crtajući Adama Wilda.

Add a comment

Read more: HSF najavio nova imena ovogodišnjeg izdanja

Hercegnovski strip autor pokrenuo Kickstart kampanju

cakic171117Pustinjak plave kože izlazi iz svoje kule i po prvi put vidi svijet svojim očima van zidina tornja. Princ koji se suprostavlja ocu zbog moralnih pitanja dok se rasplamsavaju pobune u njegovom kraljevstvu. Rob rame uz rame sa varvarinom sa sjevera završava boreći se u areni. Varvarin, ali i ubica zmajeva ništa manje. Plaćeni ubica koji juri svoju poslednju zrtvu.

Add a comment

Read more: Hercegnovski strip autor pokrenuo Kickstart kampanju

Mike Mignola - pogledajte svježi video intervju

hellboy080817Prošle godine legendarni strip autor Mike Mignola završio je Hellboy in Hell i posvetio se slikanju. Negdje u isto vrijeme sjeo je sa stripadžijom Joshua Dysartom radi sat dugog intervjua vezanog za finale Hellboya i razlozima koji su ga odveli pred slikarsko platno, kao i kreativnim procesima uopšte.

Add a comment

Read more: Mike Mignola - pogledajte svježi video intervju

Novo izdanje – Blue Note: Poslednji dani prohibicije

bluenote031117Blue Note: Poslednji dani prohibicije je strip koji donosi zanimljivu priču o poslednjim danima prohibicije, protkanim džezom i misterijom. Za ovaj zanimljiv strip, priču je uradio Mathieu Mariolle, a crtež je djelo Mikaël Bourgouina.

Add a comment

Read more: Novo izdanje – Blue Note: Poslednji dani prohibicije

Watchmen kao mini serija?

watchmen230617Darren Aronofsky, Paul Greengrass i Terry Gilliam su se u različitim periodima razmišljali o ekranizaciji Alan Mooreovog i Dave Gibbonsovog kultnog strip ostvarenja Watchmen. Ostalo je zabilježeno da je Gilliam odustao onda kada je upitao Moorea kako on misli da treba snimiti taj film. Scenarista je jednostavno odgovorio – "Mislim da ne treba!".

Add a comment

Read more: Watchmen kao mini serija?

Zagreb dobija Kuću stripa

kucastripa221017Dugogodišnji san kolekcionara Mladena Novakovića korak je bliže ostvarenju: juče je potvrđeno da je gradonačelnik Zagreba prihvatio ideju o osnivanju centralnog mjesta očuvanja, valorizacije i popularizacije hrvatskog stripa u glavnom gradu Hrvatske.

Add a comment

Read more: Zagreb dobija Kuću stripa

Nenad Brixy – Čovjek u sjeni

nenadbrixyOvog maja je 48. rođendan od kako je genijalni svijet iz njujorške cvjećarebačen na strip table u studiju Magnusa & Bunkera. Takođe jei 45 godina od kada je prvi broj stripa izašao u Jugoslaviji. Godinama, ako ne i decenijama se priča o fenomenu koji je osim u rodnoj zemlji, osvojio još samo jedno tržište, a da to nije ni Francuska, ni Belgija, ni Engleska koje su imale znatno bolju strip prošlost, već socijalistička zemlja iz susjedstva. Mnogi ključ uspjeha Alan Forda stavljaju u ruke Nenada Brixya. Njegovo autorsko jezičko djelo, istančan humor i talenat sjajnog pisca donijeli su vječnu slavu ovom serijalu, rekao je jednomprilikom Nenad Rizvanović, pisac i književni urednik. Brixy je donio potpuno novi književni jezik koji je ušao duboko u urbanu narodnu kulturu, dirnuvši neku našu populističku crtu, pa "Alana Forda" čitaju čak i oni koji inače uopšte ne čitaju stripove.

Add a comment

Read more: Nenad Brixy – Čovjek u sjeni

Mooreovi Nadzirači kao TV serija

watchmen151017Što se tiče adaptacije legendarnih Mooreovih Watchmena, nakon ne tako uspješne filmske verzije Zacka Snydera dolazi i TV adaptacija u obliku serije. Mreža HBO je naručila pilot od Damona Lindelofa!

Add a comment

Read more: Mooreovi Nadzirači kao TV serija

Irena Jukić-Pranjić - Svijest o stripu nije masovna ni kolektivna, no to ne znači da je beznačajna

irena7Irena Jukić Pranjić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na Odsjeku Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta. Članica je ULUPUH-ove sekcije za strip, ilustraciju i animaciju, a od 1997. se kontinuirano bavi stripom. Među pozamašnim opusom, ubilježila je i Antologiju Ženski strip na Balkanu, a urednica je rediteljka i novinarka dokumentarnog televizijskog serijala Strip u Hrvatskoj čiji će se dio premijerno prikazati crnogorskoj publici na manifestaciji Rokumentarni dani koja se održava u Nikšiću od 26-28. maja

Add a comment

Read more: Irena Jukić-Pranjić - Svijest o stripu nije masovna ni kolektivna, no to ne znači da je beznačajna

Ekranizovana grafička novela Staljinova smrt

stalin250917Prema stripu Staljinova smrt snimljen je i film koji će idućeg januara doći u francuska kina. Glavni glumci su ni manje ni više nego Steve Buscemi, Paddy Considine i Michael Palin!

Add a comment

Read more: Ekranizovana grafička novela Staljinova smrt

Veljko Miljanić - Budućnost crnogorske ilustracije

veljkoVeljko Miljanić je veoma telantovani osnovac iz Nikšića. Crta od kad zna za sebe, ali kaže da je tek u poslednje vrijeme počeo da radi ozbiljnije. Ilustracije često radi kistom na velikom formatu. Iako mlad, već je zavrijedio pažnju i hvalu mnogih strip autora i ilustratora, među kojima izdvaja legendarnog Boba Živkovića. Zabilježio je učešća na brojnim konkursima i festivalima među kojima su Salon stripa u Beogradu, Strip festival u Herceg Novom, Makedoniji... Domaća štampa se već bavila njegovim djelom, a pojavio se čak i van Evrope. Njegove ilustracije su osvanule u američkom ,,Climbing Magazine" ( http://www.climbing.com/photos/re-gram-9-climbing-artists/ ). Radio je ilustracije za Kancelariju za prevenciju narkomanije u Nikšiću, dječiji časopis ,,Petica". Veljko je uradio zaštitni znak revije dokumentarnih filmova Rokumentarni dani koja će se održati od 26-28 maja u Nikšiću. Pravo je vrijeme da ga malo bolje upoznate.

Add a comment

Read more: Veljko Miljanić - Budućnost crnogorske ilustracije

Preminuo Len Wein tvorac Wolverina i Swamp THing

ii-WEIN190917Umro je američki scenarista i urednik Len Wein, praktično legenda američke strip scene. U strip industriji počeo je raditi 1968. na DC-jevom serijalu Teen Titans #18.

Add a comment

Read more: Preminuo Len Wein tvorac Wolverina i Swamp THing

Izlazi grafička novela "Lenon - New Yotk Years"

lenon060517'Lennon: The New York Years' je grafička novela koja se bazira na romanu 'Lennon' koji je 2010. objavio David Foeniknos.

Add a comment

Read more: Izlazi grafička novela "Lenon - New Yotk Years"

Svi na HSF!

hsf310817Otvaranje jedanaestog izdanja Hercegnovskog strip festivala(HSF) zakazano je za petak 1. septembra u 21 sat na Belavisti. a uključuje i posjetu izložbama u galerijama Josip Bepo Benković, Sue Rider i lounge bar Amerika,

Add a comment

Read more: Svi na HSF!

Drugi međunarodni festival karikature uskoro u Kolašinu

kolasin250417Naš proslavljeni karikaturista Darko Drljević krenuo je u još jednu avanturu. On će ove godine organizovati Drugi međunarodni festival karikature "Kolašin 2017". Evo i poziva:

Add a comment

Read more: Drugi međunarodni festival karikature uskoro u Kolašinu

Šta nam je to spremio HSF za ovogodišnje izdanje

hsf2017Ovogodišnje, jedanaesto izdanje Hercegnovskog strip festivala biće održano od prvog do šestog septembra na više lokacija u gradu, a predstaviće deset specijalnih gostiju, četiri instruktora i teoretičara stripa, četiri stalna gosta, šest izdavačkih kuća i preko četrdeset gostiju.

Add a comment

Read more: Šta nam je to spremio HSF za ovogodišnje izdanje

Na današnji dan 1939. izašao prvi broj Politikinog zabavnika

pz2802171Na današnji dan 1939. godine izašao je prvi broj "Politikinog Zabavnika". Ubrzo je doživeo veliku popularnost i postao je svojevrsna institucija dječije štampe i to je ostao do danas. Politikin Zabavnik je časopis koji uživa kultni status u pop kulturi Srbije i bivše Jugoslavije.

Add a comment

Read more: Na današnji dan 1939. izašao prvi broj Politikinog zabavnika

Nick Cave dobio strip biografiju

nick cave180817Nick Caveova kako muzička tako i životna priča je nešto što se ne događa često. Mrakom protkanom muzikom davao je svojevrstan soundtrack životu punom uspona i padova, seksa, droge i rokenrola.

Add a comment

Read more: Nick Cave dobio strip biografiju

Nakon četiri godine penzije Hayao Miyazaki ponovo režira za Ghibli

gibli260217Studio Ghibli je najavio lijepe vijesti. Koosnivač ovog studija Hayao Miyazaki, koji je radio neke od klasika iz njihovog repertoara poput: Spirited Away i My Neighbor Totoro, vraća se iz penzije u koju je otišao 2012.

Add a comment

Read more: Nakon četiri godine penzije Hayao Miyazaki ponovo režira za Ghibli

Morrissey

Steven Patrik Morrissey je stigao do brojke 11 kada je njegova solo diskografija u pitanju. Nakon tri godine starog albuma "World Peace Is None of Your Business", stiglo je i novo ostvarenje, bučnije i oštrije nego prethodno - "Low In High School"