mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon05292017

Last updateFri, 26 May 2017 12am

Irena Jukić-Pranjić - Svijest o stripu nije masovna ni kolektivna, no to ne znači da je beznačajna

irena7Irena Jukić Pranjić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na Odsjeku Povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta. Članica je ULUPUH-ove sekcije za strip, ilustraciju i animaciju, a od 1997. se kontinuirano bavi stripom. Među pozamašnim opusom, ubilježila je i Antologiju Ženski strip na Balkanu, a urednica je rediteljka i novinarka dokumentarnog televizijskog serijala Strip u Hrvatskoj čiji će se dio premijerno prikazati crnogorskoj publici na manifestaciji Rokumentarni dani koja se održava u Nikšiću od 26-28. maja

Add a comment

Read more: Irena Jukić-Pranjić - Svijest o stripu nije masovna ni kolektivna, no to ne znači da je beznačajna

Od stripa do animacije - Photoshop kandidat za Oskara

pear100217Jedan od zanimljivijih projekata koji su se iz stripa prelili u animirani film stigao nam je iz radionice Robert Valleya. Baziran na njegovoj životnoj priči, ovaj od struke prilično osporavani film "Pear Cider and Cigarettes" ipak je pobrao dobre kritika, a uspio je i da se nađe na listi konkurenata za Oskara. Film je osporavan prvenstveno zbog načina na koji je urađen. Naime, kompletan je animiran u Photoshopu – netipičnoj alatci za ovakve vrste video radova.

Add a comment

Read more: Od stripa do animacije - Photoshop kandidat za Oskara

Veljko Miljanić - Budućnost crnogorske ilustracije

veljkoVeljko Miljanić je veoma telantovani osnovac iz Nikšića. Crta od kad zna za sebe, ali kaže da je tek u poslednje vrijeme počeo da radi ozbiljnije. Ilustracije često radi kistom na velikom formatu. Iako mlad, već je zavrijedio pažnju i hvalu mnogih strip autora i ilustratora, među kojima izdvaja legendarnog Boba Živkovića. Zabilježio je učešća na brojnim konkursima i festivalima među kojima su Salon stripa u Beogradu, Strip festival u Herceg Novom, Makedoniji... Domaća štampa se već bavila njegovim djelom, a pojavio se čak i van Evrope. Njegove ilustracije su osvanule u američkom ,,Climbing Magazine" ( http://www.climbing.com/photos/re-gram-9-climbing-artists/ ). Radio je ilustracije za Kancelariju za prevenciju narkomanije u Nikšiću, dječiji časopis ,,Petica". Veljko je uradio zaštitni znak revije dokumentarnih filmova Rokumentarni dani koja će se održati od 26-28 maja u Nikšiću. Pravo je vrijeme da ga malo bolje upoznate.

Add a comment

Read more: Veljko Miljanić - Budućnost crnogorske ilustracije

Meksikanac - Andrija Maurović & Jack London

maurovic180117Džek London je jedan od najvećih pisaca svog vremena. Njegova biografija je od samog rođenja interesantan vrtlog događaja. On predstavlja jednu veliku pustolovnu figuru koja je ostavila dubok trag u istoriji književnosti. Buran život, te plodan i vanserijski stvaralački opus od njega čine posebno interesantnog pisca.

Add a comment

Read more: Meksikanac - Andrija Maurović & Jack London

Izlazi grafička novela "Lenon - New Yotk Years"

lenon060517'Lennon: The New York Years' je grafička novela koja se bazira na romanu 'Lennon' koji je 2010. objavio David Foeniknos.

Add a comment

Read more: Izlazi grafička novela "Lenon - New Yotk Years"

Meksikanac - Andrija Maurović & Jack London (2.dio)

maurovic180117Maurović je kao mlad iskusio život na brodu i te pomorske pustolovine su u njemu probudile ljubav prema prozi velikog pustolova Londona.

Add a comment

Read more: Meksikanac - Andrija Maurović & Jack London (2.dio)

Drugi međunarodni festival karikature uskoro u Kolašinu

kolasin250417Naš proslavljeni karikaturista Darko Drljević krenuo je u još jednu avanturu. On će ove godine organizovati Drugi međunarodni festival karikature "Kolašin 2017". Evo i poziva:

Add a comment

Read more: Drugi međunarodni festival karikature uskoro u Kolašinu

Objavljen strip Back to the Future: Citizen Brown

bttf080117Četvrtog januara objavljena je nova sveska stripa Back To The Future, inspirisana kultnim filmskim serijalom Roberta Zemeckisa.

Add a comment

Read more: Objavljen strip Back to the Future: Citizen Brown

Na današnji dan 1939. izašao prvi broj Politikinog zabavnika

pz2802171Na današnji dan 1939. godine izašao je prvi broj "Politikinog Zabavnika". Ubrzo je doživeo veliku popularnost i postao je svojevrsna institucija dječije štampe i to je ostao do danas. Politikin Zabavnik je časopis koji uživa kultni status u pop kulturi Srbije i bivše Jugoslavije.

Add a comment

Read more: Na današnji dan 1939. izašao prvi broj Politikinog zabavnika

Kako izgleda Amazonova lista 20 najboljih strip izdanja 2016. godine

Monstres291116Amazon je objavio listu 20 "Best Comics and Graphic Novels of 2016." Ova kompanija drži u svom vlasništvu servis digitalnih stripova comiXology koji je ovom prilikom koristila kao izvor za rangiranje najboljih izdanja godine na izmaku. A lista izgleda ovako:

Add a comment

Read more: Kako izgleda Amazonova lista 20 najboljih strip izdanja 2016. godine

Nakon četiri godine penzije Hayao Miyazaki ponovo režira za Ghibli

gibli260217Studio Ghibli je najavio lijepe vijesti. Koosnivač ovog studija Hayao Miyazaki, koji je radio neke od klasika iz njihovog repertoara poput: Spirited Away i My Neighbor Totoro, vraća se iz penzije u koju je otišao 2012.

Add a comment

Read more: Nakon četiri godine penzije Hayao Miyazaki ponovo režira za Ghibli

„Odravnjivanje“ Nika Suzenisa - prvi doktorat u stripu

odravnjivanje-01„Odravnjivanje" (Unflattening) Nika Suzenisa, prvi je odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavio Harvard University Press. Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Add a comment

Read more: „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa - prvi doktorat u stripu

Na Limundu osvanuo veoma rijedak primjerak prvog broja LMS-a

lms220217Nedavno je na Limundu osvanuo rijedak kolekcionarski primjerak. Strip svijet regiona se odmah razbudio, znajućI da je ono što je ponudio jedan od najaktivnijih prodavaca na Limundu istinski raritet.

Add a comment

Read more: Na Limundu osvanuo veoma rijedak primjerak prvog broja LMS-a

Luc Besson ekranizuje kultni strip Valerijan

valerijan121116Luc Bessonovu filmografiju obilježila su djela naučne fantastike. Prije svih "Peti element" i "Lucy". Novim filmom, adaptacijom kultnog strip serijala Valerian Beson se vraća ovom žanru. "Valerian And The City Of A Thousand Planets" kao predložak koristi grafičku novelu "Valerian and Laureline". Za glavne junakeodabrani su Dane DeHaan i Cara Delevingne.

Add a comment

Read more: Luc Besson ekranizuje kultni strip Valerijan

Drugačiji pogled na superheroje

action-toys-scenes-marvel-hotkenobi-7-58ab2d4b9fba5  700U poslednje vrijeme jako popularna zanimacija širom svijeta je stvaranje zanimljivih kompozicija i fotografisanje istih. Glavni akteri tih kompozicija su akcione figure – DC, Marvel, Star Wars...

Add a comment

Read more: Drugačiji pogled na superheroje

Bacite pogled na novu verziju Ghost In a Shell

ghost081116Ghost in the Shell koji je u strip iz svoje mašte pretočio Masamune Shirow davne 1989, šest godina kasnije dobio je svoju animiranu verziju. Priča koja se dešava negdje oko polovine XXI vijeka bavi se sajberterorizmom i organizacijom Public Security Section 9 koju vodi Major Motoko Kusanagi.

Add a comment

Read more: Bacite pogled na novu verziju Ghost In a Shell

Pogledajte kandidate za najprestižniju strip nagradu

eisner130217Nagrada Will Eisner je najprestižnija nagrada u svijetu stripa. Danas su obznanjeni nominovani za laureate za 2017. godinu.

Add a comment

Read more: Pogledajte kandidate za najprestižniju strip nagradu

Angelo Stano uradio svoju poslednju koricu za Dylana Doga

dylan291016Još jedna promjena je obilježila serijal Dylan Dog. Odlazak crtača Angela Stana.

Ne brinite, za sada nema priče da on posve napušta serijal, ali će vaš istraživač od novembra u Italiji izlaziti u prilično drugačijem ruhu. Naslovnice koje je Stano sa svojim Šileovskim i Klimtovskim likovima glavnih protagonista i njihovih neprijatelja ukrašavao dugi niz godina, doživljavaju korjenite promjene. Mnogi su počeli sa spekulacijama da je među uredničkim timom došlo do grkih riječi nakon što je Sclavijev povratak u epizodi simbolično nazvanoj „Dopo il Lungo Silenzio" (Nakon duge tišine) obilježen potpuno bijelom koricom. Ipak, stari mag je otkrio da je to bila stvar dogovora, te da je odgovarala trenutku i njegovom povratku iz penzije. Novo ime koje će raditi na likovnom imidžu redovnog serijala Dylan Doga umjesto Angela Stana je Gigi Cavenago.

Gigi Cavenago je rođen u Milanu 1982. U svoje obrazovanje osim odrastanja na grafičkim novelama, prije svega onim urađenim u rodnom mu gradu, bilježi i dvogodišnje pohađanje škole stripa i kurs grafičkog dizajna na Institutu za umjetnost Rizzoli. Debitovao je u svijetu stripa sa 23 godine za Star Comics. Osam godina kasnije, sa već par godina iskustva u Bonelijevim studijima uključuje se u rad na serijalu Siročad. Ovo ga automatski lansira u porodicu autora Dylana Doga gdje će pod Recchionievom uredničkom palicom preuzeti naslovnice serije Maxi Dylan Dog, Old Boy. Roberto Recchioni ga je zbog njegovog zanimljivog stila odabrao za jubilarnu epizodu „Mater Dolorosa" o kojoj smo več pisali.

Govoreći u jednom intervjuu upravo o ovom proboju, Cavenago otkriva: „Prihvatio sam rad na epizodi, ali kada su mi objasnili da će se sa njom proširiti granice i da će ona biti jubilarni broj povezan sa 30 godina stripa, bio je to za mene lud izazov. Trebalo mi je vremena da svarim sve to. Na kraju se sve nije završilo tu. Morao sam misliti o kolorisanju 94 table. Nikada nijesam radio u tolikom obimu. Sve me je to prilično brinulo. Ali, na kraju, ko ne riskira..."

Odatle sljedeći korak je bio, u najmanju ruku neočekivan. Gigi Cavenago će u novembru debitovati kao autor naslovnica za regularnu seriju stripova o istraživaču natprirodnih pojava. Za novu koricu morao je donekle promijeniti pristup, pa je po sugestijama uredništva, korici prišao direktnije i sa manje pitoresknosti.

Ujedno je „Mater Dolorosa" i poslednja naslovnica Angela Stana. Nakon nje je uslijedila ona „kontroverzna" bjelina oktobarskog izdanja, pa sa narednim brojem Gigiev debi.

Nakon Claudia Ville i Angela Stana, pokušaće odgovoriti ovom zdatku. Sam govori da nije lako stajati na ramenima divova. I na toj visini održati ono što su oni radili. Kada je, recimo Villa 26. septembra 1986. nacrtao koricu za „Doktor Ksabarasa" Cavenago je imao svega četiri godine. Kolika su očekivanja od ovog još uvijek mladog stripa utora, jasno je od početka.

{gallery}gigi{/gallery}

Autor među svoje uzore navodi upravo dvojicu prethodnika koji su radili na naslovnicama Dylana Doga. Podsjeća da je rado plagirao Stanovu koricu sa „Povratka u Zonu sumraka" u nekim svojim kadrovima i rješenjima. Osim ova dva giganta, među uzore spominje Nicolu Maria čije ga je sijenčenje interesovalo, ali i Dall'Agnola čiji izrazi lica su ga privlačili, ali ne samo oni, već i scenografija koju je ovaj pravio u svojim kadrovima mu je bila intrigantna.

Iako je jasno da mladi Cavenago ulaskom u Bonelijev Hall of Fame veliča prvenstveno njihove autore, kao uzore znao je da navodi i sam Olimp strip svijeta. Tu su za njega: Dino Battaglia, Ferdinando Tacconi, Alex Toth i Diznijev mag Ken Anderson".

Ono što se za sada može vidjeti je svakako zanimljivo. Iako brojni fanovi već negoduju zbog odlaska velikog Stana koji je obilježio neke od najboljih epizoda ovog junaka, ona druga strana ćuti i čeka kako će ovaj zadatak riješiti mladi crtač.

dl

Add a comment

Miyazaki u svijetu japanskih pejzaža s početka XX vijeka

gibli100217Ilustrator Bill Mudron, je od kreacija izašlih iz studija Gibhli napravio svojevrsnu alternativnu istoriju Japana. On je scene iz Miyazakijevih filmova poput: My Neighbor Totoro, Princess Mononoke i Spirited Away, postavio u potpuno novu scenografiju, nalik Hasui Kawaseovim pejzažima sa početka XX vijeka.

Add a comment

Read more: Miyazaki u svijetu japanskih pejzaža s početka XX vijeka

Kako izgleda kada Giblijevi crtani ožive

gibli301016Veoma zanimljiv video osvanuo je na kanalu Vimeo usera DirectorDT. On je napravio omaž Studiju Ghibli editujući njihove radovei smještajući ih u stvarne pejzaže i scenografiju.

Add a comment

Read more: Kako izgleda kada Giblijevi crtani ožive

Red Baraat

Kada se sretnu jazz, funk i rokenrol sa sve istočnjačkim temama uvijek nastane zajeban proizvod. Red Baraat već duže vrijeme plijeni svojom hiperenergičnom muzikom. Vrijeme je za novi album "Bangra Pirates".