mulj.net

crnogorski muzički portal

Thu01182018

Last updateThu, 18 Jan 2018 3pm

Luciferian Light Orchestra – Luciferian Light Orchestra

luclight
I Christofer Johnsson (Therion) se bacio u vode okultnog roka. To je naravno samo površni komentar. Čovjek je jedan od prvaka okultnih tematika i svakako je među prvima sa svojim matičnim Therion započeo svu tu priču, mada u kudikamo jačem izdanju. Ovo prvo izdanje LLO je izazvalo manji skandal na užoj balkanskoj sceni, tačnije u Crnoj Gori, gdje je sva medijska bla bla truć truć trajala cca 3 dana tokom kojih je izrečeno mnogo gluposti, po koja uvreda, ali, najviše pokazala stanje svijesti jednog dijela stanovništva.

Razlog je bio prije svega spot za "Dante and Diabolus", snimljen u Crnoj Gori (Ostros, ako se ne varam) i u kome se Gospođica Mina Karadžić pojavljuje prekrivena body paintom. Samo body paintom (!). Možete misliti koliko je ovo „čudo" izazvalo zgražavanje puritanaca. Sva pornografija i mnogo veće gadosti po internetu prolaze skoro neopaženo, dok je ovaj spot bio zemljotres za neokrnjeni moral mladeži - i stareži! Od jednom su svi sveti, čisti, neukaljani i sebi daju za pravo da dijele moralne lekcije! Bah! Hipokrizija, licemjerstvo!

Dosta okolišanja. Što Luciferian Light Orchestra imaju da ponude?

Ukratko, ako vam je poznat Therion, znate što od prilike možete dobiti i od LLO, ali u jednom novom i živopisnom ruhu. Naravno da nije u potpunosti isto. Prije svega, najočiglednije su kozmetičke izmjene na zvuku i produkciji. Pjesme su nastale tokom Therion godina, ali Christofer Johnsson ih nije uvrstio na te albume jer je smatrao da suviše odudaraju od koncepta i zvuka koji je razvijao sa Therion. Vrijeme je sazrelo i evo ih u svom svojem sjaju. Pitam se da li je nekada mislio da će njihov finalni oblik biti ovako bogat? Melodije odaju utisak neke skučene melanholije i na momente duša zaboli. To je specifično za ovaj album i nešto što se rijetko čuje kod drugih bendova sličnog usmjerenja.

Ako cijenite čovjekov rad sa Therion, sigurno će vam i ovaj album biti zanimljiv. Svi ostali, probajte jer je finalni proizvod i više nego zanimljiv i jedinstven.

Nikola Franquelli

Morrissey