mulj.net

crnogorski muzički portal

Thu11232017

Last updateTue, 21 Nov 2017 7pm

Goblini - Roba s greškom

goblinirobasgreskom
Dugo je trebalo vremena da prođe da bi se na sada već zombi pank sceni srbije Goblini vratili sa novim izdanjem! Punih 14 godina tačnije je prošlo od njihovog poslednjeg studijskog ostvarenja „Re-contra!". Dosta, bogami i previše. Sa povratničkom turnejom, nekoliko odrađenih koncerata i par singlova Goblini su nam indirektno najavili da će uslediti i novi materijal na radost svih nas koji ih volimo.

 

Uvijek mi je čudno kada pišem recenziju o albumu benda uz čiju muziku sam odrastao i koji mi je ako ne glavni onda bio jedan od najvećih uzora. Biću pristrasan i ne zamjerite ako boga znate.

Novi album „Roba sa greškom" je album koji već na prvo slušanje pokazuje da su to oni isti Goblini iz devedesetih. Stari, dobri, bez mnogo filozofiranja i palamuđenja. Imaš šake?! Pa udri šta čekaš koji kurac?!?! Pljas! Pljas! Pljas! Kao Rocky Balboa kada mlati u potonjoj rundi poput vreće govana Apolo Krida tako je i mene pošteno isprašio iz gaća ovaj fantastičan album!!!

Pa odakle ovim matorim jarcima ovoliko energije, bunta, prezira, bijesa i opet na kraju ljubavi??? N-E-V-J-E-R-O-V-A-T-N-O!!! Spelovaću kao retardirani ameri ako je potrebno! „Roba s greškom" su „Istinite priče" koje su se desile „U Magnovenju". „Roba s greškom" je malo, otrovno po sistem, remek-djelo koje će se po mom skromnom mišljenju još dugo, dugo slušati. Pjesme posvećene vrlo mrznoj imaginarnoj utopiji - Evropi, zatim Kupi me - Ja sam roba s greškom, „Deca iz komšiluka" za koju je urađen spot i koja pretenduje da bude nova himna, „Splet okolnosti", „Jedan na jedan", „Maligan" , „Pod ledom" i sjajna stvar „Pečenja i rakije" koja se obračunava sa debilnim tv & fejsbuk generacijama i seljoberima.

Na svako sledeće slušanje ovaj album je sve bolji i bolji. Na njemu se nalaze i dvije balade „047" i „Binarni svet" koje su tu samo da bi se dao neki mali balans jer su sve ostale stvari golo prženje! 13 pjesama tj. 45 minuta muzičkih slika i surovog, realnog osvrta na čovjeka kao jedinku u današnjem mračnom vremenu koje se ne razlikuje mnogo od vremena u kojem su Goblini odrastali.

Teško da mogu da nađem ukras da dodatno uljepšam ovo ostvarenje. Na albumu su gostovali kao prateći vokali Boban iz Ritma Nereda, Pero Deformero kao i mnogi drugi. Preslušajte i shvatićete zašto su Goblini i dalje u top 5 rokenrol bendova sa ex-yu prostora! Obori!

by Dabo Hate

Morrissey