mulj.net

crnogorski muzički portal

Sat01202018

Last updateFri, 19 Jan 2018 5pm

Tonight Alive - Underworld

underworld140118Tonight Alive posle komercijalnijeg pokušaja sa ’Limitless’ vraćaju se gitarskom zvuku. Sada, stariji i zreliji snimili su album kojim dostižu vrhunac svoje dosadašnje karijere. ’Underworld’ je sve ono što volimo kod Tonight Alive ali sa mnogo više smisla. Od pop-punk benda inspirisanog Paramore-om dosegli su do statusa kada suvereno stoje iza svoje muzike i postaju inspiracija nekim novim klincima.

Add a comment

Read more: Tonight Alive - Underworld

Electric Guitars - Rock'n'Roll Radio

electricguitars120517Danas se sve i svašta publici servira kao rokenrol. Ne mogu reći da i ovaj bend u potpunosti hvata publiku na finte, ali ima i toga i vrlo je očigledno. Na granici sa komercijalom i plagijatom, ipak vješto izbjegavaju da budu u potpunosti sa one strane barikade, ali za vrlo malo.

Add a comment

Read more: Electric Guitars - Rock'n'Roll Radio

Hurleur – Ja!

hurleur090118Nije teško imati ideju ali sprovesti je u delo, to je najteže. Hurleur iz Negotina su svakako svoju ideju sproveli u delo. Njihov debi je, sve što jedan mladi bend može da poželi, odličan album. Zrelo odsviran, otpevan, sa tekstovima kojima neće da se posrame kroz desetak godina. Za punk scenu kojoj pripadaju ovo je više nego ozbiljno izdanje.

Add a comment

Read more: Hurleur – Ja!

Psychedelic Witchcraft - Magic Rites and Spells (Vol II)

psychedelic060517I još jedan okultni rock bend, ovoga puta iz Italije, predvođen ženom koja izgleda kako svi zamišljaju jednu modernu vješticu. Ovo im je drugi po redu album. Prvi, "The Vision" je jedan vrlo interesantan i nadahnut album sa mnogo toga da ponudi slušaocu.

Add a comment

Read more: Psychedelic Witchcraft - Magic Rites and Spells (Vol II)

Anton i Hevi Hipi Bejbi - Rečeno, učinjeno ili ne, od toga sve zavisi

anton291217Čini se da je jalova hiperprodukcija u regionalnim muzičkim vodama odradila svoje i otupjela mnoge uši. Malo šta se od tih silnih albuma zalijepi za njih. Neproducirano ili preproducirano. One sredine je jako malo i kad se čovjek zatrpa ovim sa krajeva, nije ni čudo što ga mimoilaze nove stvari.

Add a comment

Read more: Anton i Hevi Hipi Bejbi - Rečeno, učinjeno ili ne, od toga sve zavisi

Gomila nesklada - 81

gomial280417Lokalna scena je u poslednjih par godina iznjedrila pristojan broj izdanja. Svaki novi album benda sa ovih područja se iščekuje sa nevjericom, nestrpljenjem i preslušava mnogo puta. Ukoliko uz to taj bend važi za jedan od najperspektivnijih i najenergičnijih aktivnih bendova u Crnoj Gori, kao što je to ovdje slučaj, značaj tog novog materijala je utoliko veći.

Add a comment

Read more: Gomila nesklada - 81

Story of the Year - Wolves

storyoftheyear181217Wolves’ je album na koji se čekalo sedam godina. Story Of The Year su jedan od onih bendova koji ne vole da razmišljaju u jednom pravcu. Od post-hardcore-a do pop-punk-a i alternativnog rock-a, sve zavisi od pesme do pesme. Na novom albumu su dozvolili sebi da odu i malo dalje...

Add a comment

Read more: Story of the Year - Wolves

Rossington - Take It On Faith

rosingtonGerry Rossington i supruga. Oboje originalni članovi Lynyrd Skynyrd. Garry je "krivac" za neke od najvećih hitova benda. Ovo je njihov solo projekat i sada broj stoji na trećem albumu. Tipični Blues Rock Southern štimung zadimljenih kafana prije, za vrijeme i nakon subotnje noćne ludnice. O Garry Rossington je suvišno više pisati, dok Gospođa Rossington u svojim godinama i dalje odlično vlada glasom i ona je prava zvijezda ovog albuma i prvi singl "Take It On Faith" i pjesme "I should've Known" te "Dance While You're Cookin'" su najbolji primjer koliko. Iako se u glasu polako počinju osjećati godine, Gospođa i dalje vlada, moćno i suvjereno, ne godine. Refren pjesme "Where Did Love Go" ne bi bio isti bez njenog glasa.

Add a comment

Read more: Rossington - Take It On Faith

Glassjaw - Material Control

glassjaw091217Ne ostaviš fanove da petnaest godina čekaju i dobiju sranje već remek delo! Kao jedan od kultnih bendova punk/hardcore scene New York-a Glassjaw se vraćaju albumom ’Material Control’, trećim u njihovoj diskografiji. Proteklu deceniju i po su se pojavila samo tri EP-ja a bend nije bio previše aktivan što zbog drugih projekata ali i zbog zdravstvenih razloga.

Add a comment

Read more: Glassjaw - Material Control

Immolation - Atonement

immolation180417Ima li trenutno težeg benda od Immolation. Nema. Ubojitu atmosferu natrpanu iščašenim instrumentalnim vratolomijama su na ovom albumu doveli do vrhunca.

Add a comment

Read more: Immolation - Atonement

KBO! - Prosta proza

kboppPisali smo na našem sajtu o legendama punk zvuka, možemo komotno reći Jugoslavije. Povodom 35 godina rada izašao je konačno dugo očekivani album. Iz samo njima znanih razloga snimanje i miks kao i objava traje od 2003. godine do danas. Neke pjesme smo već i izgustirali.

Add a comment

Read more: KBO! - Prosta proza

Overkill - The Grinding Wheel

overkil060417Na sceni je ostalo malo thrash bendova iz one prve faze osamdesetih godina. Godine su naravno najveći problem. Za thrash svirku treba imati i fizičke snage i duh koji gori. Zato sam i bio po malo skeptičan kada su prije nekoliko mjeseci počeli na sva vrata da najavljuju novi album i da ga hvale kao da je čudo neviđeno. Prvi me singl nije nešto oborio sa nogu, ali priznajem da sam ga relativno površno i preslušao. A onda je izašao album i ostavio sam ga za kada budem spreman. I iznenadio sam se, poprilično.

Add a comment

Read more: Overkill - The Grinding Wheel

Nikola Vranjković – Veronautika

veronautika011117U posljednje dvije godine Nikola Vranjković je objavio pet pjesama, pet singlova. Počele su da kolaju glasine da radi i album a zvanična potvrda je napokon objavljena prije nekih pola godine – novi album je na putu, i to je dupli. Ja sam se ipak malo pribojavao.

Add a comment

Read more: Nikola Vranjković – Veronautika

Puls Balkana - Kompilacija Underground Hardcore/Punk i Metal Bendova sa Balkanskog Poluostrva

puls270317Današnje mlađe generacije nikada nisu osjetile čar sklapanja DIY (Do It Yourself) kompilacija. Nekada, dok još nije bilo interneta i mp3 (da, takvo vrijeme je postojalo) osnovni vid razmjene muzike je bio presnimavanje sa kasete na kasetu. U tom vremenu trake i kaseta su počele i kompilacije. Svaki klinac je imao barem jednu, a vrlo često više kaseta sa kompilacijama najdražih bendova. Neke su bile njesra, a neke su doživljavale kratkotrajni status underground čuda, ali su sve imale jedno zajedničko - da šire vijesti o novim bendovima i da upoznaju publiku sa novom muzikom. Sa istim ciljem poslu su pristupili i kolege Filip Avramović iz benda STreetcore Unity i www.bucanpas.com koji su "krivi" za ovu odličnu kompilaciju, jedna muzička salata vrhunskih bendova.

Zbog ogromne količine bendova, brzine kojom mediji pumpaju informacije i same jednostavnosti pristupu bilo kojem muzičkom sadržaju, kompilacije polako gube na važnosti i publika gubi interes za njima jer jednostavno ima
toliko bezveznih izdavača koji pumpaju svoj sadržaj kojega apsolutno nije interesantno istraživati. Tu i tamo se pojavljuju dobre kompilacije, ali su rijetke kao kiša u pustinji. "Puls Balkana" je bukvalno kao ta kiša u pustinji, životodavna snaga. Od 30 bendova i pjesama niti jedna nije prosječna. Sve su odlične, vrhunskog kvaliteta i predstavljaju ono najbolje od 30 bendova. Impozantna je to cifra za scenu koja i dalje nije dovoljno razvijena. Što to sugeriše, što to vama govori? Moje mišljenje je da na
Balkanu ima sasvim dovoljno odličnih bendova (i više nego što je ovdje predstavljeno) koji tvore jednu vrlo organsku scenu, koju treba njegovati, gurati i ujediniti. Samo tako može da joj se obezbjedi i komercijalniji uspjeh. Granice postoje između zemalja i one su političke prirode. Granice
između ovih bendova ne postoje. Očigledno je da su svi oni povezani, najviše godinama, željom i ljubavlju prema ovom muzičkom pravcu. Kompilacija nije usko ograničena na samo jedan pravac nego su zastupljeni muzički intenzivniji bendovi kao što je istaknuto u naslovu i taj miks odlično
zvuči. Taman kada metal malo pretjera, upadne neka punk pjesma, pa malo hard core - meni je ova ideja miješanja više pravaca odlična. Ne samo da su pjesme na kompilaciji sve odlične, nego su odlično i naslagane, homogeničnost je postignuta da podržavaju val energije koji se rasprostire
od početka do kraja. Sadržaj, gledan sa tehničke strane, i subjektivni ugođaj slušaoca, su idealno poklopljeni i to je jedan ogroman plus.

"Puls Balkana" jeste i nije uobičajena kompilacija. Prije svega, tu su bendovi sa cijelog balkanskog poluostrva, od Bugarske i Grčke, preko Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Koliko god sjenka bivše države ne odgovarala nekome, kada publika čuje bendove iz različitih zemalja iz
okruženja, a svi imaju tekstove na istom jeziku (ali i engleskom), o istim temama koje tište i more sve nas, kada slušaoc shvati da je to jedna ista velika familija, onda adrenalin skače i papirne granice se rastapaju u znoju
i adrenalinu. To su stvari koje daju nadu i vjeru u budućnost, kolaboracija i drugarski duh zajedništva.

Ne bih posebno izdvojio niti jedan bend. Ne želim da fragmentiram ovu kompilaciju jer se sluša cijela iz jednog daha ali moram priznati da ima nekoliko remek djela i pjesama koje zaslužuju da ih se zove urbanim himnama.

Svi ovi mladi bendovi razumiju da su granice za proste i okrnjene umove. Njihovom muzikom i samom dozvolom da se njihova muzika iskoristi za ovu kompilaciju je ogroman socijalni korak naprijed, ogroman drugarski potez i ponos Balkana. Oslobodite se okova i poslušajte što sve ima u vašem okruženju jer niste sami. Muzika nas spaja.

Nikola Franquelli

Add a comment

ElioRigonat – Egregor II

egregor021917Jedva da je prošlo godinu dana od prethodnog izdanja i Elio Rigonat na tržište izbacuje i drugi album. Prije nego nastavim, moram spomenuti da je u istom periodu čovjek uspio da snimi i objavi album sa bendom Vicery i Kobold.

Add a comment

Read more: ElioRigonat – Egregor II

Robert Pehrsson's Humbucker - Long Way to The Light

pehrson240317Robert Pehrsson je jedan od gitarista Imperial State Electric. To vam je bend Nicke Anderssona (The Hellacopters) koji je i svirao na albumu te radio finalni mix. Vjerujem da je dovoljno za uvod. Robert sa ovim bendom ide vrlo sličnom linijom novog Švedskog rokenrola u retro maniru. Blaža produkcija bez velikih studijskih sređivanja, čisti i jednostavni gitarski zvuk, a ritam sekcija kao da je isčupana iz sedamdesetih godina.

Add a comment

Read more: Robert Pehrsson's Humbucker - Long Way to The Light

Black Star Riders - Heavy Fire

blackstarridersrecPrvo što sam pomislio nakon preslušavanja albuma je da ovi ljudi misle da su Thin Lizzy i da baš i nije primjereno "pozajmljivati" finte tako očigledno. Jedan kratki pogled na sveznajuću Wikipediju i postidih se svojih misli, jer Black Star Riders jesu Thin Lizzy -

Add a comment

Read more: Black Star Riders - Heavy Fire

Mors Principium Est - Embers of A Dying World

mors190317Velika, ogromna su bila isčekivanja za ovaj novi album Mors Principium Est. Bend je tokom godina pokazao da su i te kako sposobni da naprave jako efektne albume i od ovog najnovijeg se očekivalo remek djelo. Ville Viljanen je okupio odličnu ekipu i velikim koracima krenuo u osvajanje najviših kota hevi metal planine. Bend je na samo jedan korak od besmrtnosti i potpunog delirijuma ljubitelja, ali ipak nisu osvojili najviši vrh. Ja sam se iskreno nadao da će ovo biti "Seventh Son ..." benda, ali ipak nije. Na samo je jedan korak, ali je to baš veliki korak za svaki bend.

Add a comment

Read more: Mors Principium Est - Embers of A Dying World

Grave Digger – Healed By Metal

gravedigger240617Sam naziv albuma i prva istoimena pjesma su dovoljni da čovjeka vrate jedno trideset godina unazad, ali ove moje riječi nemojte shvatiti kao podsmjeh.Ovaj album izvlači osmjeh onima sa malo više godina u guzici jer tako snažno podsjeća na dane kada se metal probijao i kada je svaka pjesma bila o metalu, za metal, za čast metala i o nepresušnoj vatri metala. METAL IZ DE LO!

Add a comment

Read more: Grave Digger – Healed By Metal

Anthrax – For All Kings

anthrax110217Anthrax su sa prethodnim albumom, Big 4 turnejom i sa Belladonom ponovo za mikrofonom, napravili veliki povratak na metal sceni. Uspjeli su ponovo da uzburkaju i proključaju krv svih starih i novih fanova, što se i te kako dobro odrazilo na posjećenost koncerata i prodaji albuma. Energija benda je bila opipljiva i sa velikim interesovanjem je očekivan novi materijal. Nažalost, „For All Kings" je najslabiji album u karijeri benda, prosječniji čak i od pojedinih albuma iz devedesetih. Kako je bend uspjeo da napravi toliko zaokret u kvalitetu – da li pritisak i isčekivanja publike ili izdavača, ili su se opustili? Dobro pitanje.

Add a comment

Read more: Anthrax – For All Kings

Morrissey

Steven Patrik Morrissey je stigao do brojke 11 kada je njegova solo diskografija u pitanju. Nakon tri godine starog albuma "World Peace Is None of Your Business", stiglo je i novo ostvarenje, bučnije i oštrije nego prethodno - "Low In High School"