Fast Chris Healer (Voodoo Healers) - Razmišljati malo više, dalje, otvorenije i drugačije

slikaVoodoo Healers su grčki punk rock bend koji svoju pravu istoriju počinje 2003. "Fast" Chris Healer, osnivač i autor tokom 90-ih i 2000-ih je radio na stvaranju stabilne ekipe muzičara. Počev od prvih proba na kojima su džemovali klasike bendova poput Clash, MC5, Stooges i Ramones iskristalisao se i autorski repertoar koji će se naći na prvom zvaničnom izdanju benda - "Living In A Dogville" (2006). Već sledeće godine su krenuli na prvu značajniju turneju u bendovoj istoriji. Od tada Voodoo Healers rade minimum dvije turneje godišnje. Nakon debi albuma snimili su još i "Dawn of a day" (2011) i "First You Dream After You Die" (2014.) Iako su obišli sve zemlje okruženja, ovo je prvi put da sviraju u Crnoj Gori. Oni će se predstaviti publici u nikšićkom Rock klubu 24. maja.

Reci nam za početak nešto o turnejama i svemu što ih prati. Svim stvarima koje treba da se poklope da bi ste stigli tamo gdje ste naumili.
Prije svega puno hvala za mogućnost da zasviramo u Crnoj Gori po prvi put, i naravno hvala na intervjuu. Voodoo Healers su sa turnejama krenuli 2007. godine i još od prvog puta i prve svirke pa do dan danas, najvažnija stvar je – posvećenost. Potrebni su mjeseci za zakazivanje svirki, rješavanje problema prije i tokom turneje... i to je jedan zaista težak posao. Biti na putu danima svake godine pojačavajući tempo, dostižući turneje od devet ili deset nedjelja nije lako. Morate ostaviti mnogo ljudi, stvari i situacija iza sebe i provesti svo to vrijeme u autu sa tri ili četiri osobe. Bend mora biti spreman da zasvira pod bilo kojim okolnostima i odraditi posao na pravi način. Tokom svakog živog nastupa iz sebe vadite svu vašu istoriju kao individualca i kao benda. Naravno, tu je i tehnička strana priče, instrumenti i oprema moraju biti u najboljem mogućem stanju.

Koje su blagodeti DIY pristupa muzici?
Kada radite stvari sami, radi se u stvari o putu u jednom smjeru, tako da učite sve više i više. Pronalaženje najboljeg puta je učenje bez kraja. Mi smo Rock n Roll Punk Rock bend i za nas ne postoji druga opcija od one da mnoge stvari radimo sami. To je i način da se izgradi karakter... Rasteš i evoluiraš kao osoba i kao muzičar, kao član benda, uvijek sa velikim poštovanjem prema ideji /sredstvu – a to je u našem slučaju – muzika.

Kakav je vaš pogled na muzički svijet?
Mi ne bismo mogli živjeti bez muzike. Upravo zbog toga smo našli način da je izbacimo iz naših glava i i smogli snage da poslušamo sve to.

Često svirate po bivšim jugoslovenskim republikama. Je li to neka posebna veza sa ovim dijelom Evrope?
Da, imamo neku posebnu vezu. Mnogo dobrih prijatelja i fanova... neki od njih su kao porodica, dom daleko od doma. Još od naše prve svirke u bivšoj Jugoslaviji imali smo odličan feedback i uvijek toplu dobrodošlicu.

Koja je glavna poruka koju pokušavate poslati svojom muzikom?
Rock n Roll je poruka sam za sebe. To je pobuna koja dođe kao trn u većinski prisutnom konzervativnom priglupom načinu razmišljanja, ponašanja i života. To je elektricitet koji je razmrdao ljude i natjerao ih da razmišljaju malo više, malo dalje, otvorenije i malo drugačije. Mi neprestano šaljemo ovu poruku kroz našu muziku i tekstove. To je način življenja. Mi sviramo revolucionarni rokenrol nasuprot stupidnosti sa koje god strane ona dolazila. Svijet je pun pravila i klišea čak i na poljima gdje ih ne bi trebalo biti.

Svirali ste dosta koncerata i odradili dosta turneja po Evropi. Gdje je najbolja publika?
Srbija nam je uvijek u srcima, jer je bila prijateljska od samog početka prema nama. No, nedavno smo se odlično proveli u Francuskoj i Španiji... Ipak ne mogu imenovati neku konkretnu zemlju ili grad.

Koji su vaši muzički uzori?
Ako već moram navesti neke... neka budu divlji surf rok bendovi iz pedesetih i šezdesetih. To je period koji još uvijek otkrivam. Garažni pank šezdesetih, uglavnom iz SAD i sav Protopunk kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih. Punk-rock 76-82. I naravno – soul... Eto nekih!

Šta očekujete od svirke u Crnoj Gori?
Stvarno se nadam da će nas ljudi zavoljeti i da ćemo se zabaviti. Nadam se da ćemo vidjeti publiku kako pleše.

Vaša poruka ovdašnjoj publici je...?
Dođite i zapjevajte sa nama:
"In Our Hearts And In Our Souls,
We Sing Our Punk Rock Rebel Song,
From Our Guts Straight To The World
We Sing Our Punk Rock Rebel"

Razgovarao: ĐorđepunX

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

The Bad Plus
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

The Bad Plus

The Bad Plus je jazz trio iz Minneapolisa, Minnesotw, koji čine basista Reid Anderson, pijanista Orrin Evans i bubnjar Dave King. Osnovani su 1989. godine i do sada objavili šest studijskih albuma. Never Stop II je njihovo sedmo izdanje.

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…