Džej Džej Okoča - Marifetluk, dojč i kvote

jjokochaDžej Džej Okoča je novo ime rep scene Crne Gore. Dok njihov identitet ostaje zagonetka, njihove riječi razotkrivaju više nego bi mnogi željeli. U susret prvom izdanju - EP-u "Niko nije spreman" koji će izaći na našim stranicama u subotu u ponoć popričali smo sa ovim duom. Treba li pominjati da su svojih pet numera dali za besplatan download? Ne treba, jel?


Zašto ime Džej Džej Okoča? Ko je to? Dva Džeja kao sa vašeg kavera?

Random: Nema to nikakve veze, stari. Ja vjerujem u svijet u kome svako ima jednaku šansu za uspjeh, nezavisno od onoga što mu piše u izvodu iz matične knjige, a nama igrom slučaja tamo žive dva Džeja i jedno Svjetsko prvenstvo u fudbalu '98e.
Poetik: Prvo smo mislili da se zovemo Dule Kambodža, ali kapiram da bi mnogi istripovali da je to nekakvi kantautor.

A ko su Džej Džej Okoča, ko ste vi?
Random: Mi smo rep verzija Kupačice, mi smo najvreliji komad podgoričke ljetnje žege, mi smo anderground kao market ,,Rodić'' u suterenu, naći ćeš nas na ćošku kao Đokove hamburgere. Mi smo neizgrađena elektrana na Morači, komadi slomljenih pivskih flaša na bosim tabanima, mi smo tunel kroz Goricu, mi smo Midina prva menstruacija. Kad zaradimo dovoljno novca od repa otvorićemo farmu španskih mušica i razbijati malograđanske tabue macolom socijalnog preduzetništva. Voljeli bi da jednu Novu godinu provedemo u Prčnju sa najiskusnijim primorskim starletama i bocom kisjele.
Poetik: Ja bih samo da kažem da sam ja taj što je drža trafiku jednu na Konik, jeste, ali nisam prodava ono što pričaju. Bili su mi doma, nisu našli ništa, molim lijepo.

Kako je nastala ideja da se oformi ovakav rep duo?
Random: Na vrijeme smo prepoznali da je formiranje ovako dinamičnog dua posljednji dio slagalice jedne uspješne priče našeg poznanstva i dugogodišnje saradnje u raznim oblastima, počevši od ekonomije, povrtlarstva, sportskog novinarstva pa sve do filatelije i mizoginije. Jednu noć smo se popeli golfom na vrh Atinske ulice onamo đe su sve ambasade i đe nema niko platu ispod pet hiljada eura i nabasali na sjajnu panoramu Konika i Starog aerodroma. Sa te pozicije, nismo mogli a da ne primijetimo ogromnu, zjapeću rupu u kolektivnom mentalitetu koje samo kreativni naboji Džej Džej Okoče mogu da ispune.

Koja je vaša priča? O čemu govorite?
Random: Priča nam je preloša. Baš preloša. Da probate da startujete neku gospođicu u Soul2Soul sa ovom našom pričom vjerovatno bi dobili korpu brže nego razuzdani doberman, izveden u popodnevnu šetnju. Ego nam raste sa svakom multislogovnom rimom i to već postaje nepodnošljivo. Trudimo se da ne razmišljamo puno o sadržaju naših ostvarenja, rađe stopimo u strofu djeliće svega onoga što smo čuli taj dan na ulici, pročitali u novinama, viđeli na bilbordima, izgatali u šolji.
Poetik: Ta pitanja će mnogi sebi postavljat dok budu slušali naš EP.

Koliko imate pjesama i kad se može očekivati album?
Random: Imamo preko trista numera od kojih smo odabrali pet za album ,,Niko nije spreman'' čija digitalna forma je već u cirkulaciji.
Poetik: Još uvijek pregovaramo sa Paninijem oko našeg albuma sa samoljepljivim sličicama. Pjesama imamo više od Bore Drljače, pa ti viđi. Samo lagano...

Ko će biti publika Džej Džej Okoče?
Random: Nadamo se što mlađoj publici, posebno đevojčice od šestog do devetog razreda jer smatramo da je taj period najvažniji u formiranju mladih ličnosti, te pravovremenim tretmanom našim rimama se može izgraditi stabilna majka i državna službenica.
Poetik: Voditeljke sa dva prezimena ja preferiram.

Kakve reakcije publike očekujete s obzirom na to da ste "bez dlake na jeziku"?
Random: Ne vjerujem da će iko slušat ovo, a onaj ko bude poslušao biće mu milo što smo savremenici.
Poetik: Da ostali ne ližu svašta ne bi im bilo toliko strašno što je neko nema dlake na jeziku.

Kakva je rep scena u Crnoj Gori?
Random: Dosta je nevaspitana i osorna, zato smo mi tu da povedemo primjerom skromnosti, finog ponašanja i uvažavanja ostalih izvođača. Iako mi se čini da danas više ljudi sluša rep nego prije, kad bi se vratili jedno deset godina unazad sigurno bi naišli na kvalitetniju ponudu crnogorskog repa uz učestale hepeninge i fristajl večeri u Fuka Đusli, Tamatui i Marfiju. Za splašnjavanje entuzijazma za rep u Crnoj Gori krivim globalno zagrijavanje i najjaču parlamentarnu stranku.
Poetik: Od kad se jedan Klošo ne pojavljuje više na hip hop događajima mislim da je sve izgubilo smisao.

S kim planirate da sarađujete u budućnosti?
Random: Volio bih da sarađujem sa Knezom, Perperom, Brankom Ćopićem, Ivonom Bišćan i bilo kojim reperom sa Zabjela.
Poetik: Blagota Eraković, Andrej Nikolaidis, Džeri Deliveri, Džimi Flojd Haselbajnk, Klošo i Klidža... Vanja Ćalović je seksi, pogotovo kad se iznervira.

Hoćete li se predstaviti na ovogodišnjem festivalu "Asfaltiranje"?
Random: Kućni smo prijatelji sa organizatorima ovoga festivala tako da je poziv ove godine skoro zagarantovan. Trebalo je da nastupamo i prošle godine jer su nas stalno zvali i ostavljali poruke na telefonskoj sekretarici, ali kako su meni izgasili struju tog ljeta a Poetik je prolazio kroz proces samospoznaje i eksperimentisanja sa pečurkama na Ljuboviću, bili smo oboje nedostupni i neadekvatni za bilo kakav vid normalne komunikacije. Oni koji nas bolje poznaju će reći da ni danas ništa nismo bolji.
Poetik: Kralju, ne možemo se mi predstavit na "Asfaltiranje", može se jedino "Asfaltiranje" predstavit uz pomoć nas. A na to ćemo pristat tek kad MC Marko kompletira proces transformacije u Rada Rapida 2025, čuo sam da mu fali još koja operacija.

Da li planirate da predstavljate Crnu Goru na Eurosongu iduće godine i ako da, kakav plasman očekujete?
Random: Ja iskreno ne mogu a da ne primijetim malo dozu snishodljivosti i neozbiljnosti u ovom vašem pitanju jer smo mi relativno nepoznati i ne znam na koju foru bi nas neko pozvao da predstavljamo bilo koga. Da se ne lažemo, poziv za Eurosong bi nam imponovao, ponajviše zbog Sabrije Vulića i inspiracije koja nas svakodnevno zapljuskuje iz njegovog pregalaštva i odjevnih kombinacija.

Poruka za mlade repere u usponu.
Random: Rad, rad i samo rad. Šalim se, niko koga poznajem nije ostvario uspjeh kroz svakodnevni rad i odricanje već uglavnom kroz marifetluke i čekanja prave prilike uz dojč i kvote. Stoga, poručio bi im da žive bez mnogo cimanja, nerviranja i inicijative, jer slava i novac, ako uopšte misle dolazit', će se pojaviti sami i sačekati da ih uvedete kroz hodnik pa prva vrata desno.
Poetik: Imam jednog druga čija je filozofija da kolko god malo para da imaš to je početni kapital i da je 25 uvijek jednako 3. Pa neka bude tako.

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

The Bad Plus
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

The Bad Plus

The Bad Plus je jazz trio iz Minneapolisa, Minnesotw, koji čine basista Reid Anderson, pijanista Orrin Evans i bubnjar Dave King. Osnovani su 1989. godine i do sada objavili šest studijskih albuma. Never Stop II je njihovo sedmo izdanje.

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…