Dropkick Murpheys - ...SVE JE POČELO U JEDNOJ BRIJAČNICI...

dropkicksMožeš li nam reci ukratko o istoriji benda, kao i o trenutnoj postavi?
Ok...sve je pocelo u jednoj brijacnici u Quincy-u , Massachusetts (blizu Bostona) januara 1996. Obradivali smo: CLASH, STIFF LITTLE FINGERS, THE POGUES, GENERATION X, THE SWINGIN' UTTERS itd. , a naša prva originalna pjesma zvala se „Barroom Hero", što je ujedno i prva stvar koju je Kenny (osnivac benda) ikad napisao. Nije loše za prvu ruku, haha! Ja sam im se za bubnjevima pridružio pocetkom 1997, a postavka je bila sljedeca: Ken - bas i vokal, Mike - vokal, Rick - gitara i vokal, i ja na bubnjevima. Godinu dana kasnije, Mike je napustio bend i zamijenio ga je Al, sadašnji pjevac. Al je bio u Oi! bendu „Bruisers", koji je nastupao 80-ih godina, mi smo bili njihovi veliki fanovi, te smo ga tako i zamolili da nam se pridruži. Nekoliko godina kasnije, 1999., pridružio nam se i James, na drugoj gitari. Rick je, umoran od putovanja, napustio bend, a James je predložio svog mladeg ortaka, Marc-a kao gitaristu. Nešto kasnije te godine, bend smo osnažili Rob Madeieros-om na gajdama i Ryan Foltz-om na zviždaljci, mandolini itd. Spicy je napustio sastav pod kontroverznim okolnostima nekoliko godina kasnije, ustupivši mjesto Josh Wallace-u iz „Scruffy"-a. Ryan je zamijenjen sjajnim i talentovanim Tim Brennan-om, nakon što je otvorio studio u Cleveland-u. On sada radi kao tonac „Rancid". Prošle godine, Mark je istupio iz benda, a zamijenio ga je Tim na prvoj gitari. Na Tim-ovo mjesto došao je naš stari prijatelj i ortak sa turneja, Jeff DaRosa, bivši clan bostonskog ulicnog pank sastava „The Vigilantes" i rege-rok benda „The Exit". Ovo je trenutna postava, kao i najnormalniji skup individualaca koji smo ikada imali u bendu.

Šta Dropkick Murpheys radi ovih dana?
Pa. ..Al-ova supruga je upravo dobila prelijepu djevojcicu. Tako da su u paru sa tim, obzirom da je Božic, stvari prilicno usporile. Neki od nas se sastaju, nabacuju neke ideje za nove pjesme, cisto da ostanemo u formi. Takode se pripremamo za januarsku turneju po Australiji i Novom Zelandu, kao i za St. Patrick turneju u februaru i martu. Sve u svemu, uživamo u odmoru i hvatamo predah dok možemo!

Kako ste došli na ideju da spojite tradicionalnu irsku muziku sa pank-rokom? Da li su svi clanovi benda irskog porijekla?
Pa, niko drugi nije radio ono što smo mi htjeli, tako da smo odlucili da pokušamo. Gotovo svi momci iz benda imaju irske pretke.

Vi ste svi fanovi NHL-a i MLB-a, ako se ne varam? Uradili ste nekoliko pjesama na tu temu...
Da...imamo pjesmu „Time To Go" o Boston Bruins-ima, koji su jako uspješni trenutno i imaju velike šanse da osvoje Stanley kup ove sezone. Imamo još i pjesmu „Tessie" o Boston Red Sox-ima. Imali smo priliku da nastupamo na bejzbol stadionu, Fenway Park , nekoliko puta, ispratili smo veliki broj utakmica, a 2007. smo svirali na pobjedonosnoj paradi i dobili veliku naklonost Red Sox-a! Velika je cast biti povezan sa timom koji ima takvu istoriju, a još je vece zadovoljstvo kad je taj tim vaš domaci tim!!!

dropkicklogoŠta mislite o americkoj pank-rok sceni? Koje bendove biste nam predložili?
Pa, pank se rodio u Americi, tako da je jasno da mi to radimo dobro!! Originalne bendove poput: DICTATORS, NEW YORK DOLLS, THE MODERN LOVERS, THE STOOGES, itd. je uvijek poželjno slušati! Kad su u pitanju savremeni bendovi, postoji niz americkih sastava koji se drže svog izraza: THE TAMPOFFS, THE REDUCERS S.F., RIVAL MOB, TOMMY AND THE TERRORS, AIRES AND GRACES, SWINGIN' UTTERS, THE UNSEEN, ASHERS, GLUE, itd.

Šta mislite o americkoj politici, ratu u Iraku...Kakav je vaš stav po tom pitanju?
Svi smo sjebani. Ljudi na celu naše zemlje sprovode globalisticki plan koji ce rezultirati dvoklasnom podjelom, na ultra bogate i ultra-siromašne. Sam bend generalno nema stav po tom pitanju, obzirom da svi razmišljamo na svojstven nacin i ne slažemo se u svemu stoprocentno.

Da li ste ikada bili u prilici da poslušate neki bend sa Ex-Yu prostora? Preporucujem Orhhodox Celts koji takode sviraju irsku muziku, a možete ih naci na myspace-u.
Cuo sam par njih, ali se ne mogu sjetiti. Poslušacu Orhodox Celts, iako bi radije cuo miks panka i slovenskog etna!!!

Koje je, po tvom mišljenju, najbolje americko pivo?
Volim Budweiser. Pametnjakovici bi mogli prigovoriti „o, pa to nije americko pivo, vec ceško" bla, bla, bla. Zajednicki im je samo naziv.

Kakav je osjecaj biti svjetski poznat bend, a ipak svirati beskompromisno?
Trudimo se da ne razmišljamo o slavi i tim stvarima. Umjesto toga, nastojimo da se fokusiramo na to da budemo najbolji što možemo u onome što radimo.

Ko su „ocevi" Dropkick Murphey-evi?
Ramones, Swingin' Utters, The Pogues, The Macc Lads, The Who, AC/DC

Reci mi još nešto o planovima, svirkama... za 2009.
Australija i Novi Zeland, SAD i nešto u Evropi. To je sve što znam za sad, haha!

Nadam se da cemo se nekad vidjeti u ovim krajevima, i da cemo pricati licem u lice!
Da, nakon staža od dvanaest godina, mislim da bi trebali doci, makar jednom!!!

razgovarao: ÐordepunX

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

The Bad Plus
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

The Bad Plus

The Bad Plus je jazz trio iz Minneapolisa, Minnesotw, koji čine basista Reid Anderson, pijanista Orrin Evans i bubnjar Dave King. Osnovani su 1989. godine i do sada objavili šest studijskih albuma. Never Stop II je njihovo sedmo izdanje.

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…