mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed12132017

Last updateWed, 13 Dec 2017 6pm

Skunk Anansie zapalili Arsenal

arsenal1
Šesto izdanje Arsenal Festa u četvrtak uveče u Kragujevcu počelo je sjajnim nastupima britanskih alternativaca Skunk Anansie, kao i Bajage i Instruktora, Viva Voxa i brojnih drugih koji su, na Main Stage-u, Gardenu i Explosive DJ Stage-u, po toplom i suvom vremenu okupili više od 7.000 zadovoljnih i raspoloženih ljubitelja dobrog zvuka. Sponzor festivala je Jelen pivo.

 

Skunk Anansie su na Main Stage-u krenuli vrlo žestoko sa pesmom Tear The Place Up. U gitarskoj grmljavini, prepoznatljivi, vokal pevačice Skin pokazao se u punoj svojoj snazi već od sledeće pesme I Believed In You i That Sinking Feeling.

Publika se zagrejala i pokrenula uz Because of You, jednu od pesama iz 2009. godine kada su se Skunk Anansie vratili na muzičku scenu posle deset godina pauze. God Loves Only You bila je praćena prizorima Afrike na video bimu, a stari favorit Twisted (Everyday Hurts) iz 1996. godine izazvao je ushićenje u auditorijumu. Posle My Ugly Boy, Skunk Anansie su odsvirali svoja dva najveća hita – Weak i Hedonism, koje je ženski deo publike (u proseku vrlo mlad) otpevao horski.

Nešto slabiji odziv bio je na pesme sa poslednjeg albuma ovog benda, Anarchytecture (2013) – Love Someone Else i Beauty Is Your Curse, a stvari su se popravile na kraju regularnog dela koncerta, kada su Skunk Anansie otprašili hit Charlie Big Potato iz 1999. godine. Raspoložena publika tražila je još, i dobila je dve pesme na bis, od kojih je potonja Little Boy Swastikkka – inače prvi singl grupe – bila ispraćena ovacijama.

Bajaga i Instruktori su se, posle tri godine, vratili na Arsenal, i to na veoma ubedljiv način. „Sa druge strane jastuka" bila je uvod u zanimljiv program, sačinjen od 15 pesama i osvežen novim Žikinim najavama za većinu numera. Uz standardne adute poput „Verujem, ne verujem", „Vesele pesme", „Godine prolaze", u set listi se našlo mesta i za stvari koje bend ređe izvodi u poslednje vreme – „Dobro jutro, džezeri", „Francuska ljubavna revolucija", „Na vrhovima prstiju", „Jedino to se zove ljubav"... Silazak sa bine usledio je posle horski otpevane „Tišine".

Festival je, kad je u pitanju Main Stage, bio otvorio hor Viva Vox koji je prvi put nastupio u Kragujevcu. Šumadijska publika je, očigledno, bila željna njihovih obrada popularnih hitova, pa je u prilično velikom broju ispunila prostpor ispred pozornice još pre 21 čas, i bukvalno je horski pevala skoro sve, od uvodne „By the Way" Peppersa. Ređali su se Queen, Rage Against the Machine, Metallica, Prodigy u prepoznatljivom Viva Vox koloritu, a završna je bila „Show Must Go On".
Kepa & Free Spirits je bend bivšeg bubnjara grupe Smak, Slobodana Stojanovića Kepe, koji održava sećanje na ovaj legendarni prog-rok bend iz Kragujevca svirajući njegove pesme. Njegovim nastupom je u 21 sat počeo glavni program na Garden Stage-u, a pored Kepe i njegovog muzički vrlo uigranog i raspoloženog benda, najviše pažnje privukla je pevačica Ana Popović, čiji raskošni, strastveni vokal umnogome podseća na glas pokojnog pevača Smaka Borisa Aranđelovića. Publika svih generacija najbolje je reagovala na kompozicije Ogledalo, Kad spavaš sam i na klasik Daire, prearanžiran u fanki maniru, kojim je koncert završen.

Posle Kepe i Free Spirita, štafetu na Gardenu preuzeli su Igor Vince i njegov bend, koji su u narednih 45 minuta svirali mešavinu afro muzike, regea, soula i gruva. U prvim redovima se đuskalo od početka do kraja koncerta, a poseban štimung ovom nastupu davale su dve plesačice egzotičnog izgleda, od kojih je jedna došla iz Brazila. S vremena na vreme, Vince je publici upućivao poruke tolerancije i skepse prema političarima.

Kada je na binu u 23.08 izašao niški hip-hop dvojac Stereo Banana, u publici je nastala ludnica. Već prva pesma sa refrenom „Zašto si se usr'o" razdrmala je ceo Garden, a još veće veselje je usledilo sa semplom pesme Dragana Lakovića „Lako je prutu da se sokoli, dok bije decu njega ne boli". Prostor se ubrzo ispunio, pa je posećenost koncerta Stereo Banane daleko nadmašila sve prethodne na Gardenu. Masovno se plesalo na urnebesne hitove kao što su Melem i U bade mantilu.

Dok su Skunk Anansie prašili na Mainu, na Gardenu su žestoko gruvali 16x8x23. Pevač Vuk Popadić i ekipa mešali su staro gradivo sa novijim materijalom, a tu je bilo i nešto sasvim sveže – „Konfuzija" sa EP-ja objavljenog pre dve nedelje. Pred sam kraj jele su se nezaobilazne „Kifle s džemom".

U sitne sate štafetu je na Gardenu preuzeo Obojeni program. Skoro dupke puna Zastavina bašta slušala legendarne novosadske alternativce. Uz interesantnu scenografiju (kafanski sto na bini) krenulo je redom – „Pametni i lepi", „Dejvi", Koćnice", a već u sitne sate finiš je bio očekivan – „A B C D avioni", „Kad se neko nečem dobrom nada" i nezaobilazno „Nebo". Noć je na Gardenu okončao žestok set Nikole Vranjkovića, a dok je na Main-u program zatvorio DJ David Leese, do jutra se gruvalo i plesalo na Explosive DJ Stage-u.

Arsenal 06 je u okviru svog posebnog takmičarskog programa "Jelen Rock & Demo" pružio priliku da se predstave neafirmisani bendovi, koji konkurišu nastupima sve tri večeri za nagrade: snimanje spota, nastup u Beogradu i Jelen pivo gitara. Žiri u sastavu Sale Veruda, Voja Aralica i Branko Rosić pomno je pratio sledeće bendove:

MISTER FUZZ & SOCIETY OF CONSCIOUSESS
Mister Fuzz & Society of Consciousness su rok kvartet iz Zrenjanina, i u startu su očekivanja postavili veoma visoko sa kompozicijom Footprints on the Wall, u kojoj su uspešno spojili hard rok, psihodelija, amerikana i ekspresivni, skoro pa robertplantovski vokal. Ostatak nastupa ostao je u dubokoj senci raskošne prve pesme - verovatno najboljeg muzičkog momenta prvog dana takmičenja.

LJUBIČICE
Ovaj duhoviti bend iz Pančeva ima basistu/pevača koji se oblači kao arapski šeik. Gitarista svira i trubu, treći član duva u trombon, a otkačena muzika – miks muzike pedesetih, rokenrola, rokabilija, valcera, fanka, itd – uz koju idu i otkačeni stihovi („Želim da gruvam k'o crnac"), vozi se na ritam mašini i matricama.

MUTANT URBAN DANCE ANSAMBL
Poslednji su nastupili Mutant Urban Dance Ansambl iz Novog Sada. Grupa ima bubnjara, dvojicu basista i pevačicu, a jedan od basista deli vokale sa pevačicom. Muzika je plesni mutant panka i fanka koji je začinjen zanimljivim korišćenjem gitarskih efekata (fidbek i fuz zvuče kao uzbuna za vazdušni napad) i minimalističkim stihovima poput „Bolje da se sećam nego da zaboravljam".

TRAG
Trag je nastupiO van konkurencije. Zvuk ovog vrlo uigranog rok kvarteta protkan je bluz i džez tonovima; ističu se agilni bubnjar i maštoviti gitarista, ali zvezda je, međutim, pevačica koja poseduje moćan vokal i znalački ga kontroliše. Pri tom peva na engleskom, sa savršenom dikcijom.
Druge večeri Arsenala ponovo je tu legendatan inostrani bend Toy Dolls, a pred publiku će izaći i Massimo Savić, Električni orgazam, Ničim izazvan, Neno Belan, Eyesburn...

Morrissey