mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed11222017

Last updateTue, 21 Nov 2017 7pm

Hardcore Metal Meeting treći put

hcmm3
Proteklih godina navikli smo na manje ili veće muzičke manifestacije koje nude "po nešto za svačiji ukus". Suprotno tome, Hardcore / metal meeting, još uvijek komercijalno neopterećen, uspijeva da opstane nudeći jednu žestoku noć, namijenjenu specifičnoj ciljnoj grupi – ljubiteljima najžešće svirke.Organizator i domaćin festa je kao i prethodnih godina bio naš sastav Gomila Nesklada. Lokalne snage je predstavljao i podgorički Abzofran, a gosti su stigli iz Srbije, dva benda koji aktivno rade i objavljuju autorsku muziku duži niz godina, YOX iz Valjeva i Instead of a kill iz Beograda.

Autorstvo, energija, usviranost, zvuk, prostor i publika neke su od tema koje su nam najinteresantnije za prenošenje utisaka.

Dobra binska oprema, koja u startu pokazuje da bendovi u teškim uslovima dosta ulažu u svoj rad, i na vrijeme i dobro napravljena tonska proba stvorili su uslove da prvi bend izađe na binu bez zakašnjenja. Veče je otvorio Abzofran. U proteklom periodu bend je servirao dosta noviteta: objavljen je prvi puni studijski album, a desile su se i određene personalne promjene – kao glavni vokal u sastav je ušao Simo Bakoč (frontmen Mangrova). Kako god, najvažnija promjena je da je bend definitivno ostavio iza sebe fazu traženja identiteta i svog zvuka i krenuo naprijed krupnim koracima. I muzika i muziciranje su na daleko boljem nivou nego na nekim nastupima kojima sam imao priliku da prisustvujem ranije. Sigurni i jaki vokali i vrhunsko nadopunjavanje gitarista čekaju da još malo "legne" ritam sekcija čiji je posao izuzetno kompleksan i biće to bend koji vrlo brzo izlazi iz okvira Crne Gore. Da ne bude zabune, pričamo o nijansama. Abzofran je već u ovom trenutku jedan od najposvećenijih i najboljih mladih bendova kod nas. Nakon niza autorskih stvari sa debi albuma Abzofran je za kraj odsvirao i sekvence nekolike pjesme kultnog... najkultnijeg benda Death, na čiji stil na momente i podsjećaju.

Sledeći na binu izlaze YOX i donose stilski zaokret: jedna gitara u postavi, uglavnom jedan glas (ali brutalan), sirova i beskompromisna core svirka i energija. Javljaju se manji tehnički problemi, tek koliko da podsjete koliko je teško na tako maloj sceni opslužiti četiri benda a da sve funcioniše na najbolji način. Bend je raspoložen, pjevač konstantno komunicira sa momcima ispred bine, poziva na (kontrolisanu) šutku. Za obradu je odabran zicer – Sepultura, a YOX privodi kraju kratak i efektan nastup.

Čini mi se da je najviše interesovanja uoči Meetinga izazvao beogradski Instead of a kill. Bilo da jeste ili nije tako, nakon nastupa će sigurno imati povećanu pažnju slušalaca u Nikšiću. Radi se o besprekorno usviranom i tehnički briljantnom modernom, agresivnom i kakvom jos hoćete metal bendu. IOK sa lakoćom demonstrira moć a bubnjar drži master predavanje.

Što ne mogu drugi može Gomila Nesklada, pred svojom bazom fanova. Od prve pjesme, poslednjeg singla Atlas, kreće razmjena energije i horsko pjevanje sa bendom. Prošlo je već 3-4 godine otkad je Gomila zaokružila svoj zvuk i ne može da razočara. Radi se o bendu koji ima najbolji gitarski zvuk, ne komplikuje bez potrebe, nego emituje vrhunski paket energije, rifova i melodije koji se da lako nalijepiti na jaku ritam sekciju. U iščekivanju drugog albuma sa kojeg su na HCM Meetingu predstavili 4-5 pjesama, uz probrane Zid, Sila, 2000 godina...

Što se tiče prostora - boljka je standardna – dobro je da postoji kakav takav, ali koliko je nezahvalan znaju najbolje ton majstori i bendovi čiji najmanji pokreti mogu da isključe svu struju na improvizovanoj bini.
Što se tiče publike i prijema ovih ozbiljnih i posvećenih autorskih bendova – može to mnogo bolje. Jasno je da ovi i slični bendovi ne ciljaju na masovnost s.a.r.s. tipa, ali utisak je da je solidan broj onih koji i nakon napunjene dvadesete godine imaju tvrde uši u utorak veče ostao kući.

Sve u svemu – Hardcore / metal meeting je opravdao očekivanja i sa radošću čekamo da se nastavi i napreduje.

Vasilijes
foto: Marija Drašković

Morrissey