Creedence Clearwater Revival - CCR

ccr debiCreedence Clearwater Revival
CCR

Kada pomislimo na rok tu su Kridensi , kada pomislimo na bluz tu su Kridensi. Ovaj bend je pravo oličenje one dobro poznate rok Amerike. Jedan od najprodavanijih i najpriznatijih bijelih bendova koji su crpili energiju iz bluza, crnačkog bluza.

Takođe na talasima hipi pokreta bili su uz još neke bendove protivnici rata, iako su paradoksalno bili možda najslušaniji bend među američkim trupama u Vijetnamu. Kridensi su prvim albumom napravili rok bum obradivši „I put a spell on you", i „Suzie Q", na veoma neobičan način. Vokalne sposobnosti Džon Fogertija su došle do izražaja, pa su ga mnogi uporedili sa onim što je radila Dženis Džoplin. Energija koju su Kridensi imali na ovom albumu oduševila je sve, pa i crnu populaciju, a znamo koliko je to teško uraditi kada se bijeli autori poigravaju muzikom crnih korijena, pa čak i danas (možda je to još slučaj sa Eminemom!!!).
Do tada u rok muzici preovladavali su pojedinci, i ako su postojali bendovi uvijek su pojedinci dolazili do izražaja, kao recimo Hendrix, Santana, pa i Dorsi. Kridensi su bili pravi bend, cjelina koja je zajednički doprinosila zvuku. Fogerti jeste bio tekstopisac i frontmen u pravom smislu riječi ali zaista ne u onoj mjeri kakvi su to bili gorepomenuti. Kridensi su taj rok bluz iznijeli glasno, jako, rokerski, bez pretjeranih solaža, dosta toga su podredili upravo ritmu. Teme pjesama bile su socijalnog tipa i to uzete najvećim dijelom iz života crnaca sa cotton field-a kako i glasi pjesma sa kasnijeg albuma. Tekstove su crpili iz močvarnih područja rijeke Misisipi i teškog života radnika zbog čega su objedinili sve slojeve američkog društva, pa se zato pjesma „Working man" i našla na albumu. Ne treba zaboraviti da je upravo i zbog ovoga tiraž bio višemilionski.
Kridensi su ovim albumom ne samo započeli jednu od najslavnijih karijera u istoriji muzike, već su jedan od bendova kod kojih je svaki novi album imao hit i bio bolji od prethodnog. Zanimljivo još za ovo izdanje iz 1968. jeste da je ono nastalo u jeku psihodelije. Mnogi su ga kao takvog i prihvatali, ali sa današnje tačke gledanja on je daleko odmakao od toga. Bio je mnogo savremeniji, žustriji, pa čak i tekstualno angažovaniji od ostatka hipi Amerike. Za to vrijeme album je melodičan, jednostavan... Sa ovim albumom Kridensi su postavili nove standarde, i napravili nešto originalno što će se kasnije smatrati jednistvenim Kridens zvukom.


kings ofleonyouthandyoungmanhoodKings of Leon
Youth and Young Manhood

Kada su se niotkuda početkom dvijehiljaditih braća Followill sinovi sveštenika obreli u old school rock orijentisanom sastavu bilo je to prilično iznenađenje za mnoge. Crpeći snagu iz Lynyrda, Traffica, Almana i možda ponajviše orvog albuma Creedenca, preokrenuli su vrlo brzo rok svijet naglavačke. Dok je već njihov sledeći materijal „A-Ha Shake Heart Break" pokazao ko su njihovi duhovni očevi, sirovosti prvog albuma se nikada neće vratiti. A prvi album je zaista jedan od onih koji su napisani u najboljoj tradiciiji pomenutih bendova i poput debija njihovih uzora CCR je prošao odlično i kod kritičara i kod višemilionske publike i utemeljio zvuk koji i danas nakon više od deset godina još uvijek hara svijetskim scenama.


black-crowes-before-the-frost-until-freezeBlack Crowes
Before the Frost/Untill the Freezze

Vrane su se sredinom dvijehiljaditih vratile u izmijenjenoj postavi koju su još uvijek, kako je i normalno, predvodili Chris i Richard Robinson. Nakon duplog živog „Warpaint-a" došao je na red na još jedan dvostruki materijal. Ovog puta studijski. „Before the Frost/Untill the Freezze" je jedan o najboljih kritičko – komercijalnih uspjeha u karijeri bluz rokera. Svamp bluz sa ovog materijala na kojem su zablistale pjesme poput „Good Morning Captain", „Appaloosa"... duguju nikom drugom nego Creedencima. Kao posvetu svojim uticajima, Chris Robinson je i u eri Crowesa i u solo projektima poput Chris Robinson Brotherhooda izvodio numere kultnih rokera, među njima najčešće „Bad Moon Rising".


nitty-gritty-dirt-band-speed-of-life-2009Nitty Gritty Dirt Band
Speed of Life

Folk rokeri Nitty Gritty Dirt Band nijesu nov bend. Oni su tu još iz vremena Creedenca, ali su poput mnogih sličnih grupa ostali poznati malom broju ljudi, od kojih se najveći broj nalazi na angloameričkom kontinentu. Iako su objavili pet puta više albuma nego njihove nekadašnje kolege i saborci, ostali su u zapećku muzičke istorije. „Speed of Life" je samo jedan odlomak iz njihove prebogate karijere, a to što je poslednji studijski album u dosadašnjoj karijeri samo govori o njhovoj višedecenijskoj tvrdoglavosti i odanosti iskonskom zvuku. Iako su nešto stariji od Creedenca i žanrovski donekle različiti, dio svog folk rok profila gradili su na istim utiucajima iz kojih je izrastao debi album Creedenca. Možda upravo i na njemu.


ĐorđepunX
{jathumbnail off}

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

Laurie Anderson
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

Laurie Anderson

Laurie Anderson je podijelila album koji je uradila sa Kronos Quartetom. Album Landfall donosi prepoznatjliv vocal umejtnice ispraćen pozadinom koju kroji Kronos Quartet. Poslušajte na našem strimu kako zvuči ova saradnja

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…