Grupa Mir

Novine-Mir-1024x739Grupa "MIR" je formirana 1974. godine u sljedećem sastavu: Dobrilović Slobodan-gitara, Bajramović Nešo-gitara, Perović Sava-bubanj, Nikčević Miodrag-bas, Drašković Zoran-glas, Dobrilović Petar-menadžer.

 

Grupa je svirala Hard rock. Svirale su se igranke u prepunim domovima mjesnih zajednica u gradu i okolini, a sviralo se i u hotelima i na otvorenim terasama. Hitovi su bili pjesme Indexa, Drugog načina, Time, Pro Arte, Generacija 5, Credence, Beatles, Nazareth, Geogrie, Who... Nastupali su i na koncertu Velikog revijskog nikšićkog hora(dirigent profesor Predrag Martinović), ‚‚Uz malu pomoć mojih prijatelja„, nazvanom po nekad popularnoj kompoziciji Beatles-a.

Godine 1976. dolazi do izmjena u sastavu grupe i Mir nastupa u sljedećem sastavu: Dobrilović Slobodan-gitara, Kaluđerović Branislav-klavijature, Perovic Sava-bubanj, Nikčević Miodrag-bas, Drašković Zoran-glas.

U tom periodu grupa Mir, na koncertima (igranke, muzicke večeri i sl) izvodi većim dijelom repertoar stranih rock grupa (Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin, Uriah Heep...), kao i tada popularne pjesme domaćih izvođača (Bijelo Dugme, Korni Grupa, Indexi...) i istovremeno radi na svojim, autorskim kompozicijama.

U saradnji sa Dramskim teatrom Gimnazije "S.Cerović" koju vodi ,(danas afirmisani scenograf) Željko MIjanović , grupa "Mir" radi muziku za seriju kviz-teatra "Od kape do patika"
U tom periodu nastaje i prva ženska baletska grupa "Ladies" koju vodi basista grupe M.Nikčević i zbog istog razloga napušta grupu. Na njegovo mjesto dolazi Zoran Nikčević i grupa nastavlja sa radom.

Cijeli period je karakterisan problemima vezanim za prostor, za probe, i u jednom trenutku se pravi dogovor sa "Elektroprivredom", a poslije i sa Domom JNA za korišćenje njihovih prostorija za probe. Korišćenje prostorija je besplatno ali sa uslovom da grupa bude na raspolaganju za njihove potrebe . Obzirom da je basista grupe Ž.Nikčević iz Podgorice, svakodnevno putovanje zbog proba ili nastupa postaje problem. To je i razlog da odustaje i u grupu dolazi novi basista Dimitrije Maksić koji je gitarista i vokal u grupi "Minori". Ta zamjena je trebala imati privremeni karakter, ali vremenom dolazi do prelaska još jednog člana grupe "Minori" u grupu "Mir" i tako grupa ima sljedeći sastav: Dobrilović Slobodan-gitara, Maksić Dimitrije-gitara, Kaluđerović Branislav-klavijature, Perović Sava- bubanj, Đurović Boris-bas, Drašković Zoran –glas.

U tom sastavu učestvuje na subotičkom festivalu "Omladina 79" sa kompozicijom "I mira neka bude" za koju je tekst pisao Z.Mijanović, muziku i aranžman S.Dobrilović. Simptomatičan je podatak da su ‚‚Nikšićke novine‚‚ nastup grupe na subotičkom festivalu obilježile sa nekoliko redaka, a novinarka titogradskog lista ‚‚Pobjeda", koja je izvještavala iz Subotice nije znala da na ovom festivalu učestvuje grupa iz Crne Gore.

U tom periodu zabilježene su i prve autorske pjesme grupe „Mir" na magnetofonu Tana Minića, to su ‚‚I mir neka bude", ‚‚Ona u plavom", ‚‚Provincijalac", ‚‚Hoću život i let" i ‚‚Kočije ce prevariti konje". Grupa „Mir" je nastupala na gitarijadama u Baru, Titogradu, a u Nikšiću je organizovala prvu gitarijadu gdje je pored crnogorskih grupa nastupila grupa „Bulevar" od koje su naknadno nastali „Bajaga i instruktori" i „Spori ritam band".

Krajem 80-te godine grupa ‚‚Mir" mjenja neke članove i nastaje grupa ‚‚Osma Sila".


Slobodan Bobo Dobrilović
(Novine Nikšića)

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

Laurie Anderson
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

Laurie Anderson

Laurie Anderson je podijelila album koji je uradila sa Kronos Quartetom. Album Landfall donosi prepoznatjliv vocal umejtnice ispraćen pozadinom koju kroji Kronos Quartet. Poslušajte na našem strimu kako zvuči ova saradnja

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…