mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed12132017

Last updateWed, 13 Dec 2017 6pm

Barski Rikavac objavljuje debi album prvog decembra

rikavac261117
Izgeda da je ovo dobra godina za tvrđi zvuk u Crnoj Gori. Debi album barskog Rikavca izlazi prvog decembra u sopstvenoj režiji. Digitalno izdanje biće objavljeno istog datuma na servisima BandCamp, YouTube i SoundCloud.


Fizičku kopiju albuma moguće je poručiti u pretprodaji preko privatne poruke na zvaničnoj Facebook stranici ili email adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., po cijeni od pet evra za standardno izdanje, odnosno sedam, za dupli CD (album + Rika se čini EP). Dostava je moguća na teritoriji Crne Gore ili putem ličnog preuzimanja.
Istoimeni album, Rikavac je snimio u „kućnoj produkciji". „Sami smo snimali sa „opremom" koju posedujemo. Par jeftinih mikrofona sa interneta, stari laptop, prosečni kućni HIFi zvučnici i mnogo strpljenja i živaca" – izjavio je Podmuklać (Marko Jovanović). Bend je uradio 11 autorskih pjesama u ukupnom trajanju od 36 minuta. Uz njih se nalaze i tri obrade od kojih je jedna objavljena još ljetos na Youtube kanalu Rikavca, a radi se o Amorphisovoj – Drowned Maid. „Ostale dve pesme će izaći u terminu izlaska albuma i moram napomenuti da je na jednoj od obrada učestvovao naš prijatelj Srđan Mišović (Abhoth, Hostis, Goblin Zepellin)" – kaže Jovanović.
Naš sagovornik kaže da su zadovoljni što su ostvarili cilj i istrajali u ideji „da se nikad ne odustaje".
„Što se koncepta tekstova tiče, oni su otvorena kritika osoba, društvenih pojava/grupa koji su pomenuti u pesmama. Takođe pored oštrih tekstova imamo i tematski kontrastne tekstove koji su zasnovani na internom humoru našeg benda, nastali iz događaja koji su nam se desili. Tekstovi nisu kao jedna kontinualna priča kroz više pesama, već su zamišljeni kao pojedinačne priče i događaji koji zajedno čine grupu osuda i šala na račun pojedinih osoba i društva u kojem živimo" – kaže Jovanović o onom što nam u tekstualnom smislu donosi njihov debi. A kada je muzička podloga u pitanju izjavljuje da su pokušali da stvore: „'neki naš death metal' kome je cilj da nije komplikovan, nepotrebno brz i zatrpan sa previše tehnike, što čini suprotnost većini death metal bendova. Samim tim što sam malo olakšao i rasteretio muziku dobio sam više mesta za gruv i ritmično zarazne proste rifove".
Album će, kao i ranije objavljen EP imati fizičko izdanje u obliku CD-a. Radi se o samostalnom izdanju, pa se bend nada nekoj ponudi ozbiljnijih izdavača. Iako planiraju par koncerata radi promocije albuma, naglašavaju da to ne zavisi samo od njih, već i od okolnosti i uslova u vezi prostora u kojima bi mogli održati tako nešto. „Volje i želje imamo, ali prostora nemamo. Apelovao bih na fanove koji bi želeli da nas vide i čuju uživo posle dužeg vremena da se skupe u što veće grupe i istraju u tome i da urgiraju lokale ili mesta koja bi mogla pokriti takav događaj, jer mislim da bez njihove pomoći teško može bend sam da pravi bilo kakvu svirku i scenu koja bi mogla da opstane. Moramo se držati svi zajedno kako bi imali bolje uslove za rad i opstajanje" - poručuje Jovanović za kraj našeg razgovora.

Morrissey