mulj.net

crnogorski muzički portal

Thu11232017

Last updateThu, 23 Nov 2017 9pm

Novi val sledećeg vikenda u Budvi

novival020917
Sezona ljetnjih muzičkih festivala za 2017. godinu završava u Budvi. Treći put za redom festival „Novi Val" dovodi kvalitetnu ekipu regionalnih kantautora i autora različitih muzičkih izraza. Zajednička im je odrednica „njihovo vrijeme" koje je ovdje i sada, i čini se da će, uz još neka imena, ove godine u budućnosti muzike biti obilježene njihovim radom.


Lucija Ćustić Luce dolazi prvi put u Crnu Goru i biće zanimljivo čuti kako njen impresivan glas zvuči uživo. Iskrena, duboka interpretacija je njen zaštitini znak, ali i pjesme koje se naslanjaju na svakodnevnicu i odnose unutar jedinke ili u dodiru s bitnom osobom. Nešto žustrija dama Dunja Ercegović koja nastupa pod imenom Lovely Quinces, vraća se u Crnu Goru nakon nastupa na kotorskom SeaRocku. U međuvremenu je objavila i nekoliko novih pjesama na albumu „Meet Me In Moscow (Part One)" i pomalo odstupila od čistog alt folka, dodavši dozu psihodelije svom prepoznatljivom zvuku. Tamara Ristić Kezz, koja kombinuje elektro-pop s motivima preuzetim iz tradicionane muzike, donijeće spoj nespojivih doba i teatralnost u izvedbi.
Predstavnici domaćih snaga su Haze &Ash, gitarski duo koji je osvojio region svojom dirljivom pjesmom „Morning" s nadolazećeg albuma „Hedonism", kao i već izuzetno tražen bend Freedom koji je svojim EP izdanjem obilježio prošlu diskografsku godinu u Crnoj Gori.
Talentovani multiinstrumentalista, kompozitor i izvođač, JR August, dolazi sa mini horom i pretpostavljamo da će biti prostora da izvede većinu svojih esencijalnih kompozicija. Posljednja dva mini izdanja, „Tea party with Mr. Death" i „33" su naišla na veliko interesovanje i stvorila zavidnu bazu poštovalaca, a uz pomoć nekih od njih uskoro će biti snimljem i Vranićev prvi LP.
I na kraju Svemirko, čiji je album „Vanilija" u jednom trenutku podigao opasnu prašinu, a ta se prašina do danas nije spustila. Sjajan elektro pop, ili emotivni mačo pop kako su ga krstili autor i izvođači, zaista je neobičan na sceni Balkana. Zvučne slike stvaraju poseban prostor koji je mješavina prošlog i budućeg, osjećaj je vanvremenski. Svemirko će u Budvi biti cijeli bend, iako je na albumu uglavnom samo Marko Vuković.
Svi programi počinju u 20 časova, i to filmovima nagrađenim na Sarajevo Film Festivalu i razgovorima s režiserima. Na programu će biti: „U plaventnilo" (Antoaneta Alamat Kusijanović), „Flafi" (Milica Lee Filipovski), „Kamen u ruci" (Stefan Ivančić), „Nikog nema" (Jelena Gavrilović), „Zvir" (Miroslav Sikavica), „Suvozači" (Ognjen Isailović) i „Tranzicija" (Milica Tomović).

Morrissey