mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon01222018

Last updateSun, 21 Jan 2018 4pm

Titogradski rok plakati

plakati140118 1Plakati na ulicama Titograda za razliku od onih današnjih otkrivaju ipak bogat kulturno-umjetnički program, kako bi se to govorilo tih godina.

Pop, rok, šlager i džez sastavi su na ovim fotografijama koje smo "iskopali" na facebook stranici "Podgorički vremeplov" dokaz da se makar u periodu o kojem fotografije svjedoče u glavnom gradu imalo dosta toga čuti. Takođe je zanimljivo i odsustvo plakata koji donose neke drugačije muzičke sadržaje.

Pretpostavljamo da je fotografija nastala ranih osamdesetih (1980-1983) prvenstveno zbog postera koji najavljuje Koncert solidarnosti na kojem su nastupali između ostalih kao zvijezde Srebrna krila, Septembar i zagrebačka grupa Izazov koja je trajala od 1977 do 1983. Njihove veze sa tekstopiscem jedne od njihovih prepoznatljivih pjesama Aleksandrom Erakovićem su ih vjerovatno preporučile za ovaj nastup. Posteri podgoričkog (ili titogradskog) Makadama nagovještavaju da je ovo već bila njihova ozbiljnija faza rada, koja se odigrala početkom osamdesetih.

plakati140118 2

Osim Koncerta solidarnosti, nastupa Makadama i poziva za „igranku" u pozadini se mogu nazrijeti još dva zanimljiva koncerta. Na jednom se vide djelovi imena, pa nagađamo da su na toj manifestaciji nastupili Mišo Kovač, Đorđe Balašević i Boba Stefanović. Ispod je i najava za „Olivera", a krajnje desno obavještenje o nastupu Bobe Stefanovića i njegovih Bobeta. Ovo je grupa koju neki smatraju njegovom petom fazom rada. Osim legendarnog Bobe činile su je dvije Bobete - Marina i Mira. Sa ovim sastavom Stefanović je bio aktivan krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih.

r.m.

Morrissey