Dan kada je umrla muzika

Rokenrol je još bio ,,mlad’’ kad je početkom februara 1959. godine doživio najsnažniji mogući udarac. Tokom turneje ,,Winter Dance Party’’, u avionskoj nesreći stradali su Buddy Holly, Ritchie Valens i J. P. "The Big Bopper" Richardson. O njihovoj popularnosti upravo govori činjenica da je dan njihove smrti, 3. februar u svijetu muzike ostao upisan kao ,,Dan kada je umrla muzika’’. Tom apokaliptičnom ,,oznakom’’, koja je ostala do danas, jasno se stavilo do znanja o kakvom gubitku je riječ, potvrda njihovog renomea i popularnosti.
Oni su, uz Prislija, Keša, Džeri Li Lusia, Kohrana, vjerovatno najtalentovaniji predstavnici rokenrola toga vremena. Iako stilski vezani za ,,čist’’ RNR i rokabili, krčili su put ka novim tokovima. Buddy Holly je ostao jedan od najvećih inovatora u rok muzici, uzor velikanima poput Dilana ili Lenona, tvorac ,,tex-mex’’ zvuka, a Valens ostaje utemeljivač latino roka.
Njihova smrt je jedan od onih ,,graničnih’’ datuma u rokenrolu, koji ostavljaju prazninu I definitivno utiču na dalje tokove, kao kada su za manje od godinu dana otišli Hendriks, Alan Vilson, Dženis i Morison, ili smrt Ronnie Van Zanta i njegove ekipe iz Lynyrd Skynyrd, odlazak Iana Curtisa, Lenona…
Holly, Valens i ,,The Big Booper’’ Richardson sudbinski su bili vezani za pedesete, i smrt je spriječila da se nastavi jedna od najljepih priča rokenrola i njihov ulazak u šezdesete, koje su svojom magijom, inovacijama i kreativnim uzletom znale bukvalno da ,,istope’’ neke od junaka prethodne decenije.
Eddie Cochran će nekoliko mjeseci nakon tragedije snimiti pjesmu ,,Three stars’’, posvećenu svojim nastradalim prijateljima. On će poginuti u aprilu 1960. Međutim, Don McLean će 1971. godine, kroz legendarni ,,American Pie’’, praktično utemeljiti 3. februar 1959. kao ,,The day the music died’’, i napraviće djelo koje predstavlja putovanje kroz američku muzičku scenu i društveni trenutak, od toga kobnog datuma do nekih takođe nemilih događaja sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih koje je, maltene, označio kao početak kraja rokenrola.
Holly, Valens i Richardson su brzinom munje prošli kroz rokenrol, kroz život... Rijetko je ko (naročito Holly), za tako kratko vrijeme, uradio veće i značajnije stvari - utabao staze, otvorio prostor i ostao jedan od najsnažnijih temelja na kojima se održava rokenrol.

Jovan Jole Vučurović

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

Laurie Anderson
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

Laurie Anderson

Laurie Anderson je podijelila album koji je uradila sa Kronos Quartetom. Album Landfall donosi prepoznatjliv vocal umejtnice ispraćen pozadinom koju kroji Kronos Quartet. Poslušajte na našem strimu kako zvuči ova saradnja

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…