mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed12132017

Last updateMon, 11 Dec 2017 8pm

Zaborav? - Serđo Blažić (1987-2017.)

serdjo190617
Zaslužio je Serđo Blažić da se dostojno obilježi 30 godina od njegovog odlaska. Pa i da širom bivše SFRJ ova 2017. godina bude u njegovom znaku. Zaslužio je to svojom odanošću rokenrolu i kada je vodio najteže bitke... Jednom u životu, od ,,Taša'' do njegove Pule, ,,Uljanika'', ''052''... Ali, umjesto sjećanja na jednu od najznačajnijih ličnosti naše muzike, u međuvremenu je ugašen i pulski "Memorijal Serđo Blažić - Đoser".


Zaboravili smo da se negdje tamo, u Jugoslaviji, u Puli, u drugoj polovini sedamdesetih, jedan bend bio upustio u velike teme, i na svoja leđa ,,natovario'' misiju spašavanja svijeta, podizanja ekološke svijesti, ukazivanja na pošasti koje dolaze... I koje su došle. Atomsko sklonište -Boško Obradović, Bruno Langer, Dragan Gužvan, Zdravko Širola...i – Serđo Blažić.
Izlišno je govoriti o pjevačkim kvalitetima Serđa Blažića, koji je svojim jedinstvenim vokalom ,,vukao'' jedan od najupečatljivijih bendova na ovim prostorima, ili ga rangirati u odnosu na ostale toga formata, što je samo po sebi glupavo. To i nije intencija ove priče, već činjenica da iz nekog razloga odbijamo da čuvamo sjećanje na one koji su oplemenjivali naš svijet, i bili simbol ne svog, nego svih vremena. Simboli života... Serđo, Tusta, Milan, Magi, Vlada, Čavke... U konačnom, razmislimo koje su to sve vrijednosti oko kojih smo se iskreno okupljali?
,,Atomci'' su te 1978. godine saopštili- ,,oni što dolaze za nama imaće i u WC-u televiziju, sklapaće prijateljstva putem kučnog kompjutera...'' Ako su već došla ta vremena, na koja su prije 40 godina upozoravali Serđo, Bruno, Boško, neka ona ne budu zid i razlog da u sebi gajimo klicu zaborava. A došla su u najgorem obliku, i ta i ona druga u kojima opet gazi čizma, a naša braća i prijatelji leže nevini iza zida.
Sjećanje je pobjeda.
,,Kao da ne znamo da na pepelu neće nicati cvijet''.
A možda budemo imali sreću da ,,Atomsko sklonište'' ponovo bude dio jednog od festivala koje, srećom, imamo u našem Nikšiću. I da to veče bude posvećeno Serđu...

Jovan Jole Vučurović

Morrissey