mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed04262017

Last updateTue, 25 Apr 2017 1pm

Krstić i Šaper - ,,Poslednja mladost u Jugoslaviji'' (1987.)

krsticsaper230117Srđan Šaper i Nebojša Krstić su se od osamdesetih, kojima su udarili značajan pečat, oprostili albumom ,,Poslednja mladost u Jugoslaviji''. ''Sakriveni'' iza imena ,,Unutrašnja kontrola'', ''rastavljeni'' od Divljana koji će iste te 1987. godine izbaciti ,,Tajni Život A.P. Šandorova'', ušli su u priču kojom su očigledno htjeli jednim potezom riješiti više situacija - održati kakav takav kontinuitet i kopču, neko bi rekao i privid, sa nekadašnjim Idolima, a u isto vrijeme pokazati da imaju motiv, snagu i kreativnost da budu drugačiji od ,,nasleđenog''.

Add a comment

Read more: Krstić i Šaper - ,,Poslednja mladost u Jugoslaviji'' (1987.)

Ian Curtis - izvjesnost odlaska

iancurtis111016Ian Curtis... Nekome je slao poruku da je strah pobijeđen, da se više ne boji. Probija se i odjekuje kroz ,,Insight'' ta nada, dilema... Ohrabrenje pred put, konačna odluka, poziv u pomoć, iščekivanje odgovora, opet ohrabrenje. U tom krugu je bio potpuno siguran u sebe. Jedrenjak bez posade, nikoga da bude, da vidi, bilo koga.
I bol, koji je pokušao da podijeli, a ne da prenese.

Add a comment

Read more: Ian Curtis - izvjesnost odlaska

Pop Mašina – ,,Put ka suncu’’ - 40 godina od prvog koncertnog albuma YU roka

popmasina180616Pop mašina je 1976. godine ,,izbacila'' koncertni ,,Put ka suncu'', i to će biti poslednji album jednog od najvećih bendova na ovim prostorima. Iako će jedan od ,,prvaka'' rok kritike na prostorima bivše Jugoslavije, Petar Janjatović, u svojoj enciklopediji ocijeniti da ih ovaj živi album ,,nije predstavio u pravom svijetlu'', ajde da se djelimično složim uz konstataciju ili tražeći ,,olakšavajuću okolnost'' da se, prema svim raspoloživim podacima, radi o prvom koncertnom albumu nekog domaćeg benda i da tehničke mogućnosti nijesu dozvolile da bude vjerno preneseno ono što se ,,desilo'' na stejdžu.

Add a comment

Read more: Pop Mašina – ,,Put ka suncu’’ - 40 godina od prvog koncertnog albuma YU roka

Gram Parsons – tačka spajanja kantri muzike i rokenrola

gram040716U trenutku kada je Phil Kaufman na lomači ,,predao'' tijelo Gram Parsonsa pustinji Mohave, značaj Parsonsa za rokenrol još uvijek nije bio toliko evidentan.

Add a comment

Read more: Gram Parsons – tačka spajanja kantri muzike i rokenrola

Godine poslije Blok auta – ima li još?

slika Šta je donio razlaz grupe Blok aut, da li je do danas popunjena ta velika praznina na našoj sceni, da li uopšte postoji mogućnost da se ona popuni aktivnostima ,,zaraćenih'' strana...

Add a comment

Read more: Godine poslije Blok auta – ima li još?

Red Baraat

Kada se sretnu jazz, funk i rokenrol sa sve istočnjačkim temama uvijek nastane zajeban proizvod. Red Baraat već duže vrijeme plijeni svojom hiperenergičnom muzikom. Vrijeme je za novi album "Bangra Pirates".