mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed11222017

Last updateTue, 21 Nov 2017 7pm

Istorija roka III - Svježa krv

Buddy-Holly-circa-1957-007
U 1957. godini RNR je ustanovio format koga se od tada stirktno drži. Neke donekle ustanovljene zvijezde su otpale, a nekoliko interesantnih novajlija pojavilo se na sceni. Bill Halley je abdicirao sa prestola, pošto je snimio drugi film „Dont knock the rock" koji je bio kopija prvog. Kasnije se ustanovilo da mu je glavna greška bila ta što se pojavio na britanskim pozornicama, nešto što Presley nije nikada učinio. Tako se Elvisova „misterija" stalno provlačila, dok debeljuškasti, proćelavi Halley nije uspio da održi interesovanje od onog momenta kada su ga ostrvski obožavatelji sasvim izgustirali.
U stvari novodošli iz 1957. bili su nešto superiorniji od onih koje su zamijenili. Tri najveća debitanta na listama te godine su zapamćena sa osjećanjima koja se često graniče sa religioznim. Buddy Holly and the Crickets zasnovali su svoju muziku na Presleyevom formatu. Mada je Holly po izgledu bio daleko iza Presleya njegove mogućnosti kao gitariste i naročito kao kompozitora bile su daleko iznad onoga što je Elvis bio sposoban da izvede. Vokalno su bili dosta različiti. Pošto je napravio komercijalnu propast sa kantri vestern pločom u 1956. godini, Holly je odlučio da isproba obližnji studio u državi Novi Meksiko, koji je vodio lokalni producent Norman Petty, poznat po produkciji dva milionska singla „Party Doll" Buddy & Oxa i „Im Stickin by You" Jimmya Bowena.
Petty je ubrzo uvidio veliki Hollyev potencijal, pa ga je ubijedio da snima pod sopstvenim imenom. To je rezultiralo jednom od najkoncentrisanijih serija klasika koji su se ikad pojavili.
Holly je takođe bio prva poznata rok zvijezda koja je nosila naočare, nešto što je očigledno dalo podstreka kasnijim zvijezdama poput Elton Johna i Elvis Costella.
Njemu je obrazovanje omogućilo da bude dobro upoznat sa kantri muzikom što je takođe bio slučaj sa Everly Brothers, Don & Phill i velikim Jerry Lee Lewisom. Braća Everly su potekli iz muzičke porodice i bili su „stalni" na radio programu svojih roditelja prije nego što je bilo koji od njih dvojice napunio deset godina. Dok je došlo do potpisa za Cadence Records 1957. njih dvojica su razvili takav stil harmoničnog pjevanja koji im je donio 15 singlova na vrhovima top lista u sledećih pet godina, uključujući „Bye bey Love", „Wake up Little Suzy", „Bird Dog"... Njihov zajednički rad je trajao do 1973, kada su bratska osjećanja zamijenili rivalstvo i solo karijere.
Jerry Lee Lewis je takođe došao iz kantri vestern krajeva, ali poslije susreta sa Sam Phillipsom pretvara se u pravog klavirskog rokera, stvarajući vječne pjesme „Wholla Lotta Shakin Goin On" i „Great Balls of Fire". Iako je bio manje privlačan za ženski dio publike, Lewis je mogao zamijeniti Elvisa kao glavni mačo, dok se nije otkrilo da on, ne samo da se oženio bliskom rođakom, već da je ova imala 13 godina u to vrijeme. Preneraženi svijet mu je preko noći okrenuo leđa, prisiljavajući ga da se vrati kantri muzici gdje je opet postao velika zvijezda, iako bez frenetične snage koja je karakterisala njegov rani period.
Još jedan umjetnik blisko vezan za kantri, ali čiji uticaj nije uspio da se proširi na Evropu bio je Jimmy Rogers, sin kantri zvijezde Hannah Snowa koji je dobio ime po rano preminuloj kantri muzičaru. Drugi Jimmy Rogers je imao više sreće - pošto je ostvario seriju hitova u Amrici tokom 50ih i ranih 60ih, nađen je u svojim kolima razbijene lobanje, Za ovo ni on sam nije mogao da pruži objašnjenje. Iako je preživio njegova karijera je lagano prestajala.
Više značajnih crnih umjetnika nego ikada izbilo je na površinu pošto su se bijeli ukusi sve više prilagođavali muzici koja je ranije u potpunosti pripadala crnima. Coasters, vokalni kvintet otkrivaju i produciraju svuda prisutni Lebber and Stoller koji su u to vrijeme snabdijevali Presleya kompozicijama poput „Hound dog", „Lovin You" i "Jailhouse rock. Bili su idealan dar mladim producentima, omogućivši im da konstruišu nešto što je kasnije opisivano kao „trominutne sapun opere", gdje je svaki član grupe imao svoju ulogu. Pošto su se probili kompozicijom „Searchin" 1957. Coasters su imali tuce zapamćenih hitova poput „Yakety Yak", „Charlie Brown" i „Poison Ivy". Njihov stil se sastojao od malo teatra, malo komedije i muzike, i nikada nije bio dostignut.
Larry Williams je bio divlji klavirista pjevač u stilu Little Richarda, snimajući čak za istu firmu, ali poslije serije uzbudljivih hitova kao „Bony Maronie", „Dizzy Miss Lizzy" i „Short Fat Funny" izgubio se sa top liste. Mnoge od njegovih poznatih pjesama Beatlesi su kasnije snimili u svom ranom periodu.
Jackie Willsonovo vrijeme na vrhovima lista bilo je nešto duže - pošto je uspio sa svojim prvim singlom „Beat Petite" (napisao ju je barry Gordie jedan od tvoraca firme Tampla Motown) Willson je nakupio oko 60 soul hitova, uključujući i čuvenu „Higher and Higher", prije nego što je doživio kolaps na sceni 1975. godine, pošto je pao u komu iz koje se nikada nije probudio.
Najbolji od svih njih bio je pjevač svilenog glasa Sam Cooke. Pošto je počeo kao pjevač gospela, Cooke se prvi put popeo na vrhove top lista 1957. pjesmom „You send me", poslije koje je nastavio sa uspjesima, bilo na top listama, bilo u kvalitetu njegovih 40 hitova, uključujući „Chain Gang", „Only 16", „Shake" i „Wonderful World". Ubijen je pod čudnim okolnostima u hotelu 1964. dok mu je karijera još bila na vrhuncu.
Među drugim bijelim pridošlicama, jedno od vleikih imena bio je 16godišnji Kanađanin Paul Anka, čiji je debi singl „Dianna" bio na vrhu britanske liste čitavih devet nedjelja. Iako se kasnije rijetko bavio rokom Anka je dostigao finansijsku nirvanu kao kompozitor. Među njegova dijela spadaju: „It Doesnt Matter Anymore" i „"My Way".
Ovo je bila i godina finansijskog uspjeha filmova, čije su jednostavne priče bile potkrijepljivane pojavom nekoliko rok zvijezda. „Big Beat" je nosio Fats Dominoa i grupu The Diamonds, čiji hit „Little Darling" nikad neće biti zaboravljen. Zvijezde filma „Rock Rock Rick" bili su Chuck Berry, Lover Baker i Frankie Lymon, a „Jamborre" su nosili Jerry Lee Lewis, ponovo Fats Domino, Carl Perkins i Buddy Nox. Ipak najupamćeniji rok filmovi bili su dva Elvisova djela „Lovin You" i „Jailhouse Rock". Naslovna pjesma iz drugog mu je donijela treći uzastopni broj jedan u toku godine, a prethodna dva su bili „All Shock Up" i „"Teddy Bear".
U Britaniji se i dalje nije dešavalo ništa od većeg značaja, mada se u toj godini pojavio prvi tv program sa rok muzikom, „Six Five Special". On je inspirisao jednog 18godišnjeg bankarskog činovnika - Harry Webba da postane atrakcija pod pseudonimom Cliff Richard...
I pored rastuće popularnosti roka među tinejdžerima, i sve većih finansijskih mogućnosti za biznismene, na njega i dalje sa podozrenjem gledaju starije generacije. Duga kosa, čudna moda, stimulisanje kršenja zakona, seks i „obožavanje đavola", bile su samo neke od optužbi koje je na muziku establišment sipao želeći da je uništi.

 

ROCK82

Morrissey