mulj.net

crnogorski muzički portal

Sat01202018

Last updateFri, 19 Jan 2018 5pm

Vijek Billie Holiday (2. dio) - Na putu ka vrhu

Billie-152Nekoliko godina nakon što je započela život po klubovima, malu D je otkrio John Hammond. Iskusni producent je, biografi kažu svratio u klub Coven kako bi čuo Monette Moore, ali je našao njenu zamjenu. "Njeno pjevanje je zamalo promijenilo moj muzički ukus i život. Ona je bila prva pjevačica na koju sam naišao koja je zapravo pjevala kao pravi genije jazz improvizacije" – govoriće kasnije Hammond.

Add a comment

Read more: Vijek Billie Holiday (2. dio) - Na putu ka vrhu

Subkulture u Britaniji 2. dio: Teddy Boys, Beatlesi i Stonesi

teddy boys subVećina izvora navodi da su prvu subkulturnu grupu u Britaniji činili takozvani „tedi bojs" (Teddy boys). Postoje i neki drugi nazivi za pripadnike ove subkulture, na primjer „tedsi", „tediji" (Teds, Teddies). Prvi predstavnici ove grupe javljaju se početkom pedesetih godina dvadesetog vijeka, a sam termin „tedi bojs" prvi put se spominje u novinskom članku „Dejli ekspresa" (Daily Express) iz 1953. godine.

Add a comment

Read more: Subkulture u Britaniji 2. dio: Teddy Boys, Beatlesi i Stonesi

Vijek Billie Holiday (1. dio)

billie-holiday-signature-gardenia-une-voix-noirePisao je ovih dana Branimir Štulić bakćući se sa beogradskim i zagrebačkim pravnim sistemom, kako ne želi da skapa poput prelijepe dive Billie Holiday. Nije slučajno, Džoni prizivao u sjećanje famoznu Lady Day tik pred njen stoti rođendan. Sa druge strane, razlozi prizivanja tragične figure džeza nije u potpunosti opravdano.

Add a comment

Read more: Vijek Billie Holiday (1. dio)

Subkulture u Velikoj Britaniji nakon II svjetskog rata (1)

subkulturaPojam subkulture proučavali su mnogi poznati naučnici dvadesetog vijeka, naročito sociolozi. Kao čovjek koji je taj pojam utemeljio i definisao ga navodi se Albert Koen (Albert Cohen), koji u svom djelu Delinquent Boys: The Culture of the Gang objašnjava kako, uslovljena delinkvencijom mladih ljudi iz siromašnih porodica koja nastaje usled njihovog nezadovoljstva i frustriranosti, nastaje kultura unutar kulture koja ima sopstvena pravila, norme i vrijednosti.

Add a comment

Read more: Subkulture u Velikoj Britaniji nakon II svjetskog rata (1)

Nina Simon (2. dio): “Djevojčica za klavirom"

nina-simone-2Džejms Boldvin, afro-američki pisac i Ninin dobar prijatelj, rekao joj je jednom prilikom: "Ovo je svijet koji si stvorila sama za sebe, Nina, i sada moraš živjeti u njemu." Tokom čitavog života ona bi se prisjećala ovih riječi, i one su se javljale u hiljadama naučenih pjesama, negativnih kritika i rasprava, svaki put kada bi se osjetila zarobljenicom sopstvene sudbine. Baš te riječi su je tjerale da nastavi dalje, čak i u najtežim momentima. Nina je, međutim, znala da postoji jedan svijet na koji nije mogla da utiče, iako je morala da živi i u njemu. Svijet bijelog čovjeka.

Add a comment

Read more: Nina Simon (2. dio): “Djevojčica za klavirom"

Istorija roka IV - Britanija napada

EddieCochranMaloeMeloSuština popularne muzike je uvijek bila njena promjenljivost - čim se pojavi neki novi pokret i učini se da se ustalio, želja publike za nečim novim (mada ne uvijek i boljim), tjera čak i najmoćnije zvijezde na defanzivu. To je bio slučaj i u 1958. godini, mada je glavna promjena došla kao iznenadni „nestanak" sa scene Elvis Presleya, koji je u martu te godine regrutovan u američku vojsku. Add a comment

Read more: Istorija roka IV - Britanija napada

Nina Simon (3. dio): “najvažniji muškarac u njenom životu"

Nina-Simone-Piano-BassNinin odnos sa ocem, Džonom Divajnom, imao je veliki uticaj kako na njeno djetinjstvo tako i na pozniji dio života. Imala je samo 13 godina kada joj se otac razbolio i imao ozbiljnu operaciju – izvađen mu je želudac, zatim ispran i na kraju vraćen u tijelo. Niko nije zasigurno znao da li će se ikada oporaviti, i nije bilo nikog ko bi se o njemu brinuo osim male Nine. Ostatak porodice imao je sopstvene obaveze, kako bi nastavili da žive iako su ostali bez jedne plate u porodici.

Add a comment

Read more: Nina Simon (3. dio): “najvažniji muškarac u njenom životu"

Istorija roka V - Dan kada je umrla muzika

boperTreći februar 1959. bio je dan kada je „muzika umrla". Srušio se lagani avion u kome su se nalazili Buddy Holly, Richie Valens i Big Bopper, donoseći smrt svima koji su se u njemu našli. Tragedija je bila naročito ironična u Hollyevom slučaju. Upravo se oženio i pošao na turneju da bi se što pre riješio posledica raskida od svog ranijeg menadžera i producenta Normana Pettya.
Add a comment

Read more: Istorija roka V - Dan kada je umrla muzika

Nina Simon (5. dio): “Borba za ravnopravnost"

nina121216"Voljela bih da znam kakav je osjećaj biti slobodan"

Možda je onima koji nikada nijesu osjetili segregaciju na svojoj koži lako da kažu 'čekaj'. Ali kada vidite bijesne gomile kako linčuju nečije majke i očeve; kada vidite policajce pune mržnje kako psuju, udaraju pa čak i ubijaju vašu crnu braću i sestre; kada vidite da velika većina dvadeset miliona vaše crne braće pati u kavezu siromaštva u sred jednog bogatog društva; ...kada vaše ime postane 'crnčuga', vaš nadimak 'dečko' (bez obzira na godine) a vaše prezime 'Džon'... Kada vas danju kinji a noću proganja činjenica da ste crne puti, kada ste konstantno na oprezu i nikada tačno ne znate šta da očekujete, i muče vas unutrašnji strahovi i prezir drugih; kada se trajno borite sa osjećajem da ste niko i ništa – tada shvatate zašto je teško čekati.

Add a comment

Read more: Nina Simon (5. dio): “Borba za ravnopravnost"

Istorija roka VI - Između Elvisa i Beatlesa

theshadowsNije došlo do nekih bitnih promjena u prvoj godini nove decenije. Poslije tragedije koja je označila kraj pedesetih, jedna od dobrih stvar je bio povratak Elvis Presleya, poslije dugogodišnjeg odsustva sa scene. Sa samo dvije ploče Elvis je brzo nadoknadio izgubljeno vrijeme, a sa tri dalja hita koja su dospjela na prvo mjesto tokom godine, (iako dva od njih „Its Now or Never" i „Are You Lonesome Tonight", nijesu bile baš prave rokerske stvari koje su mogle da se mjere sa njegovim prethodnim uspjesima) učvrstio se na tronu.
Add a comment

Read more: Istorija roka VI - Između Elvisa i Beatlesa

Nina Simon (1. dio): “Pjevam kako bih znala da sam živa”

NinaSimoneNB2Nina Simon je rođena 1933. godine kao Junis Ketlin Vejmon u Trajonu, malom gradu u Sjevernoj Karolini. Još od djetinjstva bila je u kontaktu sa muzikom zahvaljujući majci, Meri Kejt, koja je bila posvećena crkvi i koja joj je uvijek pjevala pjesme sa crkvenih okupljanja, ali i ocu, Džonu Divajnu, koji je, iako nije baš najbolje pjevao, bio izvrstan plesač, a svirao je klavir, harmoniku i gitaru. Uz sve to je radio i kao zabavljač.

Add a comment

Read more: Nina Simon (1. dio): “Pjevam kako bih znala da sam živa”

Istorija roka III - Svježa krv

Buddy-Holly-circa-1957-007U 1957. godini RNR je ustanovio format koga se od tada stirktno drži. Neke donekle ustanovljene zvijezde su otpale, a nekoliko interesantnih novajlija pojavilo se na sceni. Bill Halley je abdicirao sa prestola, pošto je snimio drugi film „Dont knock the rock" koji je bio kopija prvog. Kasnije se ustanovilo da mu je glavna greška bila ta što se pojavio na britanskim pozornicama, nešto što Presley nije nikada učinio. Add a comment

Read more: Istorija roka III - Svježa krv

Subkulture u Britaniji 6. dio - Navijači i huligani

British-hooligansBritanija je u svijetu poznata kao kolijevka fudbala – još u devetnaestom vijeku Englezi su osnovali prve fudbalske klubove i fudbalski savez; a uz to, na britanskom tlu su nastale i prve organizovane grupe navijača.

Add a comment

Read more: Subkulture u Britaniji 6. dio - Navijači i huligani

Istorija roka I - Revolucija bez krvi

bill_haley_01Rokenrol muzika je nastala iz želje mlade generacije, tek stasale iz nedaća drugog svjetskog rata, za svojom muzikom, nekom koju roditelji neće razumijeti ni pokušati da prihvate. U praksi, to je bila prva revolucija svjetskih razmjera izvedena bez krvi. Rokenrol je promijenio baš sve: izgled, govor, hod, ples. Promijenio je pogled na svijet, donio nove autoritete, nametnuo nove odnose između djece i roditelja. Prije rokenrola mladi od 12 do 20 godina ili su smatrani za starmale ili nedorasle. Oni su se manje ili više srećno uklapali u predstave svojih roditelja, imitirajući ih koliko je moguće, i u potpunosti, pri tom, dijelili njihove ukuse. Add a comment

Read more: Istorija roka I - Revolucija bez krvi

Subkulture u Britaniji 5. dio - Punk i sloboda

punksDruga polovina sedamdesetih godina u Britaniji ostaće upamćena, između ostalog, i po pojavi „pank" (punk) subkulture. Kao godinu u kojoj je nastala ova subkultura izvori najčešće navode 1976. ili 1977. godinu, a London se smatra njenom kolijevkom.

Add a comment

Read more: Subkulture u Britaniji 5. dio - Punk i sloboda

ISTORIJA BLUZA (V)

robert_johnson2Robert Leroy Johnson (1911 - 1938)

Robert Leroy Johnson (8. maj 1911 - 16. avgust 1938) je jedan od najčuvenijih delta bluz muzičara. Njegovi snimci iz 1936. i 1937. godine prezentuju nevjerovatne kombinacije pjevanja, sviranja i kompozitorskoh talenta koji će uticati na mnoge generacije muzičara, a njegov nedovoljno dokumentovani život i prerana smrt u 27. godini su dali povoda za mnoge legende o ovom bluzeru. Među muzičarima na koje je uticala ova legenda bluza se nalaze reprezenti najrazličitijih stilova: Muddy Waters, Led Zeppelin, Bob Dylan, Rolling Stones, Johnny Winter, Eric Clapton, pa i oni kao što su Red Hot Chili Peppers, Cake ili Morphine duguju dosta Johnsonovoj zaostavštini. Hvalospjeva za Roberta Johnsona ne fali. Između ostalih tu je Claptonova izjava: „Johnson je najvažniji bluz pjevač koji je ikada živio!", a magazin Rollins Stone ga je uvrstio na peto mjesto liste 100 najboljih gitarista svih vremena.

Add a comment

Read more: ISTORIJA BLUZA (V)

Subkulture u Britaniji 4. dio: Rani metal i Skinsi

skinheadsfeljtonPočetkom sedamdesetih godina dvadesetog vijeka u Britaniji se javlja nova subkulturna grupa, u potpunosti inspirisana muzikom koja je tada nastala na ostrvu – „hevi metalom" (heavy metal). Sam termin heavy metal u muzičkom svijetu prvi put se javlja u tekstu pjesme Born to Be Wild američkog benda Steppenwolf, ali taj termin u literaturi Vilijem Barouz (William Burroughs) koristi već 1962. godine.

Add a comment

Read more: Subkulture u Britaniji 4. dio: Rani metal i Skinsi

ISTORIJA BLUZA (IV)

son_houseSon House (1902 - 1988)

Eddie James „Son" House Jr. je bio pravi inovator na šest žica, nezaboravni vokalista i moćni izvođač koji je zapalio Deltu 1920ih i 1930ih svojim vatrenim nastupima i bezvremenim snimcima. Njegov zaštitni znak su bili snažni, repetitivni ritmovi, nerijetko praćeni slajdom (grlićem boce) i njegovim moćnim bluz vokalom sa nabojem gospela. Bio je prijatelj i kolega Charley Pattona i često su zajedno putovali, pa je upravo preko njega House upoznao svoje kontakte u Paramount Recordsu za koji će jedno vrijeme i snimati. Son House je vezan i za još dva velika imena svijeta bluza, bio je glavni uzor Muddy Watersu, ali i legendarnom Robert Johnsonu. Sa 15 godina započinje karijeru baptističkog propovjednika, pa nije ni čudo što je svo vrijeme bio u stalnom konfliktu, jednom nogom u gospelu, drugom u profanom svijetu bluz muzike.

Add a comment

Read more: ISTORIJA BLUZA (IV)

Subkulture u Britaniji 3. dio: Od Modsa do Paklene pomorandže

clockworkorangePočetkom šezdesetih godina u Britaniji nastaje nova subkultura mladih – „modsi" (Mods). Naziv ove subkulture nastao je kao skraćenica riječi modernist, kojom se označavala odlika „modsa" da vode računa i ulažu u svoj izgled i odjeću mnogo više od ostatka omladine u tadašnjoj Britaniji.

Add a comment

Read more: Subkulture u Britaniji 3. dio: Od Modsa do Paklene pomorandže

ISTORIJA BLUZA (II)

bessie_smith004
10 ranih bluz umjetnika

Ukratko ćemo se osvrnuti na deset izvođača koji su pomogli da se bluz definiše kao pravac. Svaki od njih je uveliko doprinio muzici, bilo svojim instrumentalnim umijećem (najčešće na gitari), bilo svojim vokalnim talentom. Njihovi rani snimci su veoma uticali na kasnije generacije.

Bessie Smith (1894 - 1937)

Poznata i kao „carica bluza", ona je bila najbolja i najpoznatija bluz pjevačica 20tih godina XX vijeka. Počela je muzičku karijeru na jednom od mnogobrojnih ćoškova rodnog grada Chattanooga u državi Tennesse. Tu je mala Bessie pjevala sa svojim nešto starijim bratom koji joj je obezbjeđivao pratnju na gitari. Upravo on će je nešto kasnije uvesti u jednu putujuću umjetničku trupu, ali kao igračicu. Mjesto pjevačice u toj trupi je bilo već zauzeto. Njim je neprikosnoveno gospodarila tada već prilično poznata Ma Rainey, koja je bila i prva učiteljica Smithovoj. Od nje je Bessie Smith naučila više o scenskom nastupu, nego o samom pjevanju. Negdje oko 1913. godine Bessie Smith je već formirala svoju pjevačku tačku, a do 1920. je bila poznata širom američkog juga. Snažna, nezavisna žena i veoma moćan vokal koji se podjednako dobro snalazio i u džezu i u bluzu, Bessie Smith je ujedno bila i najkomercijalniji umjetnik rane ere bluza. Njeni su se snimci prodavali u desetinama, pa možda i stotinama hiljada primjeraka - ciframa nevjerovatnim za ovo rano doba. Iza nje je ostalo oko 160 snimaka koje je uradila za Columbia Records. 1929. godine Smithova je čak glumila i u filmu „St Louis Blues" rađenom po istoimenoj pjesmi W. C. Handya. Na žalost, interes javnosti za bluz i džez pjevače je splasnuo ranih tridesetih godina, pa je Bessie Smith bila zaboravljena od strane izdavača. S obzirom na ovakav razvoj događaja ona se vratila svojim korijenima. Počela je pjevati u malim klubovima gdje je zarađivala vrlo malo. Ovo je bilo daleko od svega što joj se dešavalo par godina prije toga, dok je nastupala po pozorištima i balskim dvoranama širom zemlje. Ponovo otkrivena od strane John Hammonda - skauta Columbia Recordsa, Smithova je snimala sa Benny Goodmanovim bendom sve do svoje tragične smrti u saobraćajnoj nesreći 1937. godine Iako se nekoliko puta skupljao novac za nadgrobni spomenik, njen grob je ostao neobilježen sve do 1970. godine, kada je zahvaljujući njenoj kućnoj pomoćnici iz dana slave Juaniti Green i pjevačici Janis Joplin mjesto vječnog boravka „carice bluza" dobilo obilježje kakvo zaslužuje. Njen najbolji materijal se može čuti na dvostrukom cd-u The Essential Bessie Smith.

Big Bill Broonzy (1893 - 1958)

bigbillbroonzyViše nego ijedan drugi umjetnik, Big Bill Broonzy (William Lee Conley Broonzy) je pomogao da bluz zavlada Chicagom. Rođen je bukvalno na obali rijeke Mississippi, ali se u ranom djetinjstvu sa porodicom seli u Chicago. Već sa deset godina počinje njegov interes za svijet muzike. Od kutije cigara pravi prvu frulu na kojoj je svirao tradicionale. U ovom periodu svog života (oko 17 godina) Broonzy je pokazao interesovanje da postane božji čovjek, ali ga je jedna simpatična epizoda odvela na potpuno drugi put. Vlasnik jednog kluba mu je ponudio 50$ i novu violinu, ako bi ovaj zauzvrat pjevao u njegovom klubu četiri noći. Iako je Broonzy odbio ovu ponudu, morao se prihvatiti posla, jer je njegova žena krijući uzela novac i ugovorila svirku. Život ga je opet odveo na čudan put - na front. Pošto je dvije godine proveo boreći se pod američkom zastavom po poljima Evrope, vraća se u Chicago, gdje po prvi put uzima u ruke gitaru i započinje svoju muzičku karijeru. Broonzy počinje da snima sredinom 20tih, da bi već početkom sledeće dekade bio glavna figura čikaške bluz scene na kojoj je nastupao zajedno sa Tampa Redom i John Lee „Sonny Boy" Williamsom. Njegovi prvi snimci su bili "Big Bill's Blues" i "House Rent Stomp" usnimljeni i izdati 1927. godine. Neki od njegovih prvih snimaka su objavljeni i pod imenima Big Bill Bromsley (usled štamparske greške), ali i Big Bill Johnson. Tokom gotovo cijelog svog života morao je da radi kao kuvar, pomoćni radnik, nosač, kako bi uspio da izdržava svoju porodicu. Bio je svestran, pa je mogao da svira i starijim - vodvilj stilom i onim čikaškim, koji se u to vrijeme još uvijek razvijao. Kada je povratak bluzu poslije II svjetskog rata označio Broonyzev starinski stil kao stvar prošlosti, on se okrenuo vodama folk bluza, pa je tako postao jedan od prvih koji su radili turneje većinom po Evropi, ali i Africi, Južnoj Americi i Pacifičkoj regiji stvarajući tako nove sledbenike. Njegova najbolja rana djela mogu se naći na The Young Big Bill Broonzy koji je snimio za Shanachie Records, a uz pomoć belgijskog pisca Yannick Bruynoghea je napisao autobiografiju pod nazivom „Big Bill Blues". Iza njega je ostalo oko 350 kompozicija.

Blind Lemon Jefferson (1897 - 1929)

blind_lemon_jeffersonBez sumnje on je osnivač Texas bluza, jedan od najkomercijalnijih bluzera ranih 20tih i jedna od najvećih inspiracija mlađim bluzerima poput Lightnin Hopkinsa i T-Bone Walkera. Iako je rođen slijep, Jefferson je uspio da nauči da svira gitaru toliko dobro da je od toga uspijevao da izdržava ženu i sina. Često je svirao sa Ledbellyem i sa njim ili sam nastupao je po delti Mississippia, u Memphisu i Chicagu. Tokom jednog od svojih gostovanja u Dallasu, gdje je bio omiljena bluz atrakcija, Blind Lemon Jefferson je upoznao Aaron Thibeaux Walkera, kasnije poznatijeg po imenu T-Bone Walker, kome će davati prve časove gitare koje mu je ovaj nadoknađivao tako što mu je nerijetko bio vodič. Iako je njegova studijska karijera bila veoma kratka (trajala svega tri godine, od 1926 - 29.) on je uspio da snimi preko 100 pjesama, uključujući klasike poput "Matchbox Blues," "Black Snake Moan" i "See That My Grave Is Kept Clean". Kao kuriozitet je ostalo to da su prve snimljene pjesme Blind Lemon Jeffersona bile gospel, a ne bluz "I Want to be like Jesus in my Heart" i "All I Want is that Pure Religion", a izdao ih je pod pseudonimom Deacon L. J. Bates. Prvi snimci koji nose njegovo vlastito ime su "Booster Blues" i "Dry Southern Blues" snimljeni 1926. godine. Blind Lemon Jefferson je umro 1929. godine u Chicagu. Detalji njegove smrti još uvijek su obavijeni misterijom. Jedna priča kaže da ga je ljubomorni muž otrovao, dok je vjerovatnija verzija da je umro od srčanog udara, dok je dezorijentisan lutao okolinom Chicaga tokom snježne oluje. Treća verzija kaže da je Jefferson u toj oluji promrzao do smrti. Po knjizi "Tolbert's Texas", Jefferson je opljačkan i ubijen. Povratak njegovog tijela u Texas je platio Paramount Records, a njegov grob je bio zadugo neobilježen. Do danas je ostao popularan zbog svojih jednostavnih kantri bluz numera, a među onima koji su ga obrađivali su i Bob Dylan, Peter Case i John Hammond Jr. Njegovi najbolji rani radovi su skupljeni na cd-u "King of the Country Blues".

www.mulj.net

ISTORIJA BLUZA (VIII)

ISTORIJA BLUZA (VII)

ISTORIJA BLUZA (VI)

ISTORIJA BLUZA (V)

ISTORIJA BLUZA (IV)

ISTORIJA BLUZA (III)

ISTORIJA BLUZA (II)

ISTORIJA BLUZA (I)

Add a comment

Morrissey

Steven Patrik Morrissey je stigao do brojke 11 kada je njegova solo diskografija u pitanju. Nakon tri godine starog albuma "World Peace Is None of Your Business", stiglo je i novo ostvarenje, bučnije i oštrije nego prethodno - "Low In High School"