Kristina Gorovska (Bernays Propaganda) - Ideologija poštenog života

bernayspropagandaIako je vaša muzika plesno orijentisana, tekstovi benda nose jaku političku poruku. Možete li otkriti ukratko za naše čitaoce o čemu se tu radi, kakvu ideologiju zastupa Bernays Propaganda?
Zastupamo ideologiju poštenog života. Zovu nas anarhistima.Mislimo da muzika nije samo zabava, posle plesanja bilo bi fino da ljudi popričaju o pametnim stvarima.

 

Prošle godine ste objavili vaš drugi album "My Personal Holiday". Recite nam nešto više o njemu, šta sadrži, gdje je sniman, ko ga je producirao, kako ste zadovoljni prijemom kod publike i kritike?
Album smo snimali na 2 lokacije u Skopju (Bioskop Frosina u MKC-u i malom studiu prijateljskog benda Blla,Blla,Blla...).Snimao ga je Alena Hadži Stefanov, a producirao ga je naš basista, Nenad Trifunovski (koji inače ima kuću u Ulcinju) . Pre nego sto smo krenuli sa snimanjem, kao savesni I zagriženi građani napravili smo sistematski pregled (kritiku) našoj zemlji, kako bi konačno dijagnosticirali 9 dijagnoza (pesama). Tamo završava naš posao - sa iskrenom nadom da bi mogli jednog lepog sunčanog dana biti pozitivniji i sposobniji, i umesto da samo dijagnosticiramo simptome damo i po neku lekovitu biljku (terapiju). Osećam da će treći album zrijati u tom pravcu. Pričajući o kritici i reakcijama na naš rad , to nas inspiriše da produžimo dalje istim tempom jer očigledno ono što radimo ima smisla i za druge, a ne samo za nas. Album su izdali Moonlee,Napravi zaedno, PMG, Crapoulet, Narshardaa, Thrashbastard, Prugelprintz... prava prijateljska mreža nezavisnih izdavača.

Ovog mjeseca održaćete nekoliko koncerata po Balkanu sa poznatim kanadskim bendom Handsome Furs. Kako je došlo do te saradnje?
Obostranim zadovoljstvom i posredstvom zajedničkog prijatelja promoter (Grga) . Posle našeg upoznavanja u Skopju posle njihovog prvog koncerta ideja o zajedničkim koncetima kroz Balkan (Pristina, Podgorica, Dubrovnik i Sarajevo) činila se interesantnom.

Do Crne Gore rijetko dopiru vijesti o makedonskim bendovima. Kakvo je trenutno stanje na makedonskoj rock sceni i koje bi bendove preporučili našim čitaocima?
Nepristrasno i odgovorno trvdim da u ovom trenutku makedonska indie scena raspolaže plejadom ultra kvalitetnih bendova. Čekirajte ova imena: PMG Kolektiv, XAXAXA, Mooger Fooger, Pikolomini, Graham Young, Bei the Fish, Conquering Lion, Saško Kostov, Millko, Sound Polution, String Forces, The John, Heart Stroke, Fonija, Picket, Mindless Violence, Noviot Početok...

Odbijate da sarađujete sa mainstream medijima, koliko mislite da vam to odmaže u promociji vaše muzike?
Odluku da ne sarađujemo (dajemo intervjue) za mainstream medije je vrlo prirodna i logična, posebno za bend kao naš, koji je odrastao na bajkama DIY (uradi sam) sekte. Ekskurzija indie benda u neki cirkuzantski show tv program je isto kao tražiti od protestanta da se pomoli u katoličku crkvu. Nema smisla, ni potreba. Ako smo dovoljno drski da kažemo da predstavljamo neku alternativnu scenu, onda hajde da budemo i dovoljno dosledni i dostojanstveni da radimo na stvaranju svojih alternativnih medija, umesto da pozajmljujemo one koje preziremo. Najvjerovatnije nema boljeg medija od samog benda, od konstantnog rada svih članova, pisanjem pjesama, puno koncerata, dugačkih turneja. Tako je odgovornost teža i veća, zato što puno više stvari zavise od nas, ali sa druge strane, preslatki je osjećaj slobode, nezavisnost od nečije milosti / nemilosti.

Mislite li da je rokenrol, kao što mnogi tvrde, zadnjih godina istupio svoju oštricu i da mu nedostaje više političkog aktivizma?
Chuck Berry je u 50-tim rekao: RNR mora imati dobar ritam, muziku i stav. To još uvek važi za nas i za hiljade bendova širom sveta. Uglavnom ti bendovi nisu na TV-u i u novinama pa se stvara lažna slika da je muzika samo zabava i da kontrolu našeg života trebamo ostaviti političarima i velikim bankama/korporacijama.

Koji bendovi su inspirisali muziku Bernays Propagande?
Crass, Black Flag, Husker Du, Fugazi, Big Boys, Neil Young, Articles of Faith, Jones Very, Sonic Youth, Gossip, !!!, Spitboy, Gang of 4, Joy Divison, Tear it up, WHN?!, Minor Threat,S ubmission Hold, Arhangel, Azra, Rites of Spring, The EX, French Toast, Make up, Talking Heads, Wipers, Dead Kennedys, By the grace of god, Youth of today, The Jesus Lizard, Dinosaur Jr., Pere Ubu...

Nastupali ste širom Evrope. Kako vas prihvata publika van ex-Yu teritorija i koje je najzanimljivije mjesto na kojem ste nastupali?
Putujući shvatamo da naše priče pored lokalnih referenca i makedonskog jezika mogu dobiti širi spektar, i ne samo regionalni već i globalan kontekst. Svako se može identifikovati sa melanholijom, tugom, zadovoljstvom ili razočarenjem. Osećaji su univerzalni a modeli univerzalnog življenja su sve više unificirani. Najnezanimljivije mesto gde smo nastupili je javna peraona u Lisabonu. Neatraktivna, ali začuđujući zanimljiva scenografija, umesto na stejdžu bili smo u praznom kamenom bazenu gde obično penzioneri peru svoju odeću. Najfascinantnije je što to ne rade zbog siromaštva, već zbog druženja. Izgleda da postoje i druge uspešne socijalne mreže pored facebooka.

Ispričajte nam neku zanimljivu anegdotu sa neke od vaših svirki, turneja, putovanja,..
Budite strpljivi i za 20 godina kupite knjigu u kojoj će sve to biti detaljno opisano.

S obzirom na vaš aktivizam, da li ste nekad svirali na političkim skupovima ili sarađivali sa nekim anarhističkim i feminističkim organizacijama? Da li ste nekad zbog svojih poruka dolazili u sukob sa nekim iz publike, medija ili organizatorima svirki?
Više puta smo nastupali na antifašističkim, feminističkim, gay rights festivalima, na raznim benefit koncertima, često sviramo po autonomnim ahanrhističkim centrima širom Evrope, bili smo dio benefit kompilacija povezanih sa human i animal rights pokretima. Pokušavamo da podržimo anarhističke, studentske, socijalne i human i animal rights organizacije i neformalna udruženja u našem gradu... predivnom Skopju.

Prvi put dolazite u Crnu Goru, kakva su vam očekivanja? Da li je doprla do vas muzika nekog od crnogorskih bendova?
Rambo Amadeus je odavno mainsteam u Skopju ali on i odavno živi u Beogradu tako da moramo naći novi omiljeni bend iz Crne Gore.

Kakvi su vam planovi nakon ove mini-turneje sa Handsom Furs?
Duga Evropska turneja (6. maj - 27. jun) zajedno sa XAXAXA. Sviraćemo:
Grčku, Italiju, Francusku, Švajcarsku, Španiju, Portugal, Holandiju, Dansku, Norvešku, Švedsku, Finsku, Estoniju, Litvaniju, Latviju, Poljsku, Slovačku, Češku....

Hvala na intervjuu i sve najbolje od ekipe sa Mulj portala, vidimo se u Podgorici.
Hvala i vama ! Vidimo se u SOUL 2 SOUL.-u.


razgovarao: S

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

The Bad Plus
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

The Bad Plus

The Bad Plus je jazz trio iz Minneapolisa, Minnesotw, koji čine basista Reid Anderson, pijanista Orrin Evans i bubnjar Dave King. Osnovani su 1989. godine i do sada objavili šest studijskih albuma. Never Stop II je njihovo sedmo izdanje.

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…