mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed12132017

Last updateWed, 13 Dec 2017 6pm

Geir Zahl (Kaizers orchestra) - Ne zanimaju nas RNR mitovi

Zahl_solo_b
Za početak, reci nam tri stvari koje bi svako trebao da zna prije nego što ode na vaš koncert?

Treba da znaš: 1. Gdje živiš,da bi poslije mogao da se vratiš 2. Gdje je šank, tako da možeš da naručiš piće i 3. Da će te oduvati bend kakav ranije nijesi čuo.

Kako bi opisao muziku Kaizers Orchestra?
Raznovrsna, zanimljiva i melodična. Odlične, zarazne pjesme različitih stilova. Istočnjački uticaji stapaju se sa zapadnjačkim u mjeri koju bi Pitagora vjerovatno nazvao zlatnom sredinom - savršena mješavina.

Šta vas je inspirisalo da napravite ovakav bend?
Kosa, Volt Dizni i Diego Armando Maradona.

Pročitao sam da je među tim uticajima i "No Smoking Orchestra". Da li je to istina?
Da. Kusturičin film "Underground" nas je takođe značajno inspirisao. Zvuci, radnja, ton, tempo, energija tog filma najviše su uticali na našu prvu ploču "Ompa til du dør".

Pjevate na norveškom jeziku. Za mene, kao slušaoca, to nije problem, ali reci mi da li vas to sputava? Misliš li da bi, da pjevate na engleskom, već uveliko radili gigantske turneje po SAD i Evropi?
Da li sputava našu karijeru? Ne znam, to je hipotetičko pitanje i zato je teško dati odgovor. Mislim da naša muzika čak ne bi zvučala ovako da pjevamo na engleskom, vjerovatno bi to bila potpuno druga priča. Norveški nam odlično leži. U vrijeme kad smo počinjali sa radom svi su željeli da odu u London i postanu popularni u Engleskoj, pa smo mi bili u fazonu "odlilno, mi ćemo onda zadržati Norvešku!" Ispostavilo se da smo nakon postizanja uspjeha u Norveškoj postali popularni i van nje. Popularniji od svih onih koji su pokušavali da osvoje Englesku (sa izuzetkom Röyksopp i Kings of Convenience).

Tri pjesme Kaizers Orchestra su ušle u top 10 norveških pjesama prošle dekade. Jeste li vi zaista tako dobri ili je ostatak norveške muzičke ponude loš?
Imamo zaista entuzijastične fanove. Na svim glasanjima dobro prolazimo. Mi smo zapravo više solidan albumski bend nego hit mejkeri.

Pjevate o socijalnim problemima, ratu, siromastvu, mafiji... Šta mislite o trenutnoj situaciji u Evropi?
Da budem iskren, nije nas briga. Rat, siromaštvo, korupcija, zloupotreba moći, izdaje, recesija, te stvari će uvijek postojati, a one su dobra podloga za mračne tekstove. Uz to imamo i dosta romantičnih i pozitivnih tekstova. Po tom pitanju smo nekako bipolarni.

U poslednje vrijeme brojne su društvene promjene i na globalnom planu. Utiče li to na tebe kao muzičara/tekstopisca? Pronađu li te stvari put do tvog papira?
Kako i šta nađe put do papira je misterija koju niti možemo niti želimo da odgonetnemo. Treba pustiti osjećaje da te vode!

Kaizers Orchestra postoji nešto više od deset godina, a uspjeli ste da snimite 5 studijskih albuma, kompilaciju B singlova, dva albuma uživo. Jeste li umorni, prezauzeti, pod pritiskom?
Jednostavno smo produktivni i volimo da istražujemo sopstvene sonične univerzume i pisanje pjesama. Do 2013. ćemo imati 8 studijskih albuma, 2 live dvd-a, jednu knjigu i nekoliko EP-a. A najvažnije je da ništa od toga nije sranje. Konstantno radimo. Težimo kvalitetu. Iscrpljeni? Ne, muzika nas zanima, i trudimo se da radimo koliko možemo. Ako se uživiš u rock n roll mitove, to te umori. A nas oni nikad nijesu zanimali.

Imate i neke konceptualne albume. Da li vas inspiracija tjera na to ili je u pitanju nešto drugo?
Često to počinje sa pjesmom koja postavi temu i onda se to dalje razvija. Nekako pišemo oko te prve pjesme i zamišljamo šta se dešava prije, poslije ili uporedo sa njenom radnjom.

Novi album je izašao. Tačnije njegov drugi dio. Najavili ste da će to biti trilogija. Kako to?
Odjednom smo napravili gomilu raznovrsnih pjesama, tako da nam je bilo logično da napravimo trilogiju. Ne zanemarujemo osjećaje, jednostavno radimo prema njima i na kraju vidimo gdje nas oni odvedu. "Violeta, Violeta Vol I" je izasao ranije, "Vol II" tek nedavno., a "Vol III" planiramo u novembru 2012. Istražujemo svaki ćošak našeg muzičkog lavirinta ovom trilogijom. Ona je naš "Revolver", "Sgt Pepper" i "Abbey Road".

Imate i mjuzikl. Možeš li nam reći nešto više o tome?
"Sonny" je zanovan na naša tri prva albuma, tekstovima i "Kaizer univerzumom" više nego samim pjesmama. To je podjednako predstava kao i mjuzikl, koju je napisao norveški pisac Tore Renberg i mi. Premijera je bila u pozoristu Rogaland u Stavangeru (naš rodni grad) 11.11.11.

Vaša muzika je nalik saundtraku nekog filma Tima Bartona ili Terija Gilijama. Da li si ikada radio muziku za pozorište,sam ili sa bendom?
Janove (pjevač prim. aut.) je pisao muziku za dječiju predstavu prije nekoliko godina. Ja i on smo radili muziku i za jednu piratsku dječiju zabavu.

Imaju li članovi Kaizers Orchestra još neke projekte, osim ovih već pobrojanih?
Svi imamo solo projekte. Terje ima bend "Skambankt", ja "Uncle Deadly", Øyvind ima "Cloroform", Rune radi na više stvari, a Janove će započeti solo karijeru kad se završi trilogija. Helge (orguljaš) jedini nema neki muzički projekat van Kaizera.

Kakvi su koncertni planovi za 2011? Moćda neki koncert u našem okruženju?
Sviraćemo na nekim festivalima u tih 10 zemalja u kojima smo aktivni. Pogledajte www.kaizers.no za više detalja! Nisam baš siguran da ćemo dolaziti u vaše krajeve...

Hvala na intervjuu
Cheers! Geir Hellraizer Kaizer

 

razgovarao: DL

Morrissey