mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon12112017

Last updateMon, 11 Dec 2017 8pm

Boban (Ritam Nereda) - Muzika više nije bitan deo odrastanja

boban171117
Šta reći za legendarni bend koji ove godine proslavlja 30 godina postojanja. Pioniri Oi! zvuka, postali su sinonim za pravac da bi kasnije svirali pank rok, hardkor i metal. Njihovi live nastupi su nezaboravni, a njihove pjesme vanvremenske. Ritam nereda je odavno ušao u istoriju srpskog rokenrola. Popričali smo sa Bobanom o bendu povodom godišnjice.Za početak recite mi kako ste napravili bend, ko je došao do imena?
Bend je nastao 1987. godine, sa željom da sviramo ono što najviše volimo, a ime benda je nastalo potpuno spontano.

Dosta puta smo čuli vaš razvojni put od oi! -ja, panka, hardkora, metala. Da li ste konačno našli svoj zvuk ili imate još nešto u planu? I šta mislite o toj podjeli na žanrove?
Sve vreme smo svirali ono što smo želeli da sviramo i promena zvuka je dolazila priprodno jer je reflektovala ono što osećamo u tom trenutku. Nikada planski nismo menjali zvuk. Rock muzika je izgubila mnogo tom podelom na žanrove. Mi sviramo jaku, žestoku i energičnu muziku i nije nam bitan žanr.

Imali ste neke izlete u inostranstvo, pojedina izdanja ste izdavali za inostrane kuće. Zašto nema konkretnijih poteza u tom pravcu u vidu neke turneje i slično?
Tokom devedesetih godina smo imali problem sa dobijanjem viza zbog sankcija koje su uvedene tadašnjoj Jugoslaviji, a posle toga smo se više okrenuli domaćem tržištu, jer smo pevali na srpskom jeziku, što je bilo potpuno prirodno.

Dolazili ste opet u Crnu Goru. Dosta ste svirali zadnjih godina? Da li znate za neke bendove i kako vam se čini na koncertima ovdje?
Znamo odlične bendove u Crnoj Gori. Tu su Gomila Nesklada koji će svirati sa nama u Novom Sadu na proslavi 30 godina benda, a upoznati smo sa radom bendova Autogeni Trening, DST, Punkreas. U Crnoj Gori se uvek sjajno provedemo čemu svedoči i atmosfera na poslednjem koncertu u Podgorici. To se ne dešava svaki dan.

Zanimljiva priča o sceni je povedena u filmu "Novosadska pank priča". Šta mislite danas o sceni?
Mislimo da ima dovoljno kvalitetnih i dobrih bendova, ali takođe je sve vrlo razjedinjeno i ne postoji saradnja i zajedništvo. Muzika više nije bitan deo odrastanja omladine, nego se više gleda kao senzacionalizam i trenutna zabava.

30 godina ste proslavili. Šta bi izdvojili kao hajlajte karijere do sada?
To ćemo uraditi na koncertima u Beogradu, Sarajevu i Novom Sadu gde ćemo tih 30 godina staviti u prvi plan. A mi svih 30 godina slavimo svakim koncertom kojih je blizu 1000 u dosadašnjoj karijeri.

Recite mi top 5 albuma i izdanja za vas svih vremena?
Sex Pistols - "Never Mind the Bollocks"
4Skins - "The Good, The Bad and The 4skins"
Motorhead - "No Sleep Till Hammersmith"
Cock Sparrer - "Shock Troops"
GBH – "City Baby Attack By Rats"

Internet i rokenrol. Koliko pomaže a koliko odmaže?
Sve je zagušeno sa gomilom informacija koje nam se svaki dan plasiraju, pa je teško da uočite kvalitetne stvari. A dobro je za promociju mladih bendova, jer lakše dolaze do ljudi, naravno, ako uspeju da ugrabe njihovu pažnju.

Imate li neke koncerte koji će vam ostati vječno u sjećanju?
Svaki koncert po sebi je bio poseban, a specijalno naši samostalni koncerti. Teško da mogu da izdvojim neki.

Hvala puno za intervju vidimo se ponovo u Crnoj Gori!
Jedva čekamo da se vratimo u Crnu Goru, nama je kod vas uvek sjajno.

razgovarao: ĐorđepunX

Morrissey