mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon01222018

Last updateSun, 21 Jan 2018 4pm

Mile i Kikos (M.O.R.T.) - U Nikšiću ne znamo jesu li bolje svirke ili afteri

mort281017
Za kratko vrijeme, sinjski M.O.R.T. je napravio dobar pečat u Crnoj Gori. Novo gostovanje u Nikšiću, treće za dvije godine dovoljno govori o tome. Prije nego što MORT-ovci zasviraju u Blues Brothers Baru popričali smo sa njihovom ritam sekcijom – Milom i Kikosom.Značenje imena M.O.R.T?
Kikos: Jedno od značenja je ˝Meni ovo reći teško˝. U početku smo se zvali Shotgun, pa kad bi to kome rekli, dobili bi odgovor ˝Šat, šta?˝ Nitko nije znao izgovoriti. Tražili smo neko internacionalno ime, prvo nam je ovo upalo u kraticu.

Koliko je bilo teško iz malog mjesta Sinja izaći u "svijet" i šta je bila prekretnica u popularizaciji vas kao benda?
Kikos: Najvažnije je bilo to da smo mi odlučili staviti bend na prvo mjesto u svojim životima. A tome je pridonijela najviše publika, pa onda pobjeda na Demofestu. Kad smo počeli vjerovati sami u sebe, onda je bilo samo pitanje koliko ćemo se potruditi.

Svirali ste na mnogim festivalima, na velikim binama i isto tako i u malim klubovima. Šta više volite klubsku ili veliku koncertnu svirku?
Mile: Najdraže su mi klubske svirke!! Manji prostor, manja bina, bliža publika i veća količina energije koja kruži u "manjem" prostoru.

U Nikšiću ste bili već do sad 3 puta (ako se ne varam), a u Blues Brothers baru u kojem ćete nastupiti 30.10. jednom. Kakvi su utisci sa tih nastupa?
Mile: U Nikšiću nam je uvijek vrhunski, naš treći dom. Tu imamo velike prijatelje i raja je ludilo! Ne znaš šta je luđe, koncert ili after.

Karakterišete li žanrovski vaš rad i ako karakterišete gdje bi se (ne)svrstali?
Kikos: Sve je to rokenrol. A naš je često sa punk stavom i blues melodijom.
Mile: Post renesansni alternativno degutantni poop.

Odakle crpite inspiraciju (osim za ljubavne pjesme) za ni malo naivne tekstove?
Mile: Iz svega! Mi nemamo ljubavne pjesme. Pravila nema za vrijeme dolaska inspiracije - zgrabi je i gdje te odvede!

Da li ste ikad razmišljali da svojom muzikom i tekstovima možete nešto promijeniti u svijesti slušalaca?
Kikos: Ljude mijenjamo, a da oni nisu ni svjesni. Ko se god zakači za nas, našao je nešto u tekstovima što mu odgovara, što ga dotiče. Važno je ljude pokrenuti, razdrmati, dalje se moraju sami snaći, ne možemo im mi dati rješenje, samo neke smjernice, natuknice.
Mile: Sve ćemo uništiti.

Na kraju, šta očekujete i da li išta očekujete od nastupa u nikšićkom Blues brothers baru?
Kikos: Očekujemo da neće doći policija i prekinuti. Volimo biti glasni. A budući da smo u Nikšiću česti gosti, mogli bi malo promijeniti set listu, ubaciti pokoju staru stvar od onih koje često ne sviramo i poneku novu, neobjavljenu.
Mile: Kikos sve rekao, potpisujem. E da, očekujem da će nas naš drug Medo sve skupa uspit zagrliti!!

razgovarao: Saša Pejović

Morrissey