mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon12112017

Last updateSun, 10 Dec 2017 6pm

Ante Cikoja (Petar punk) . Publika je najobjektivnije mjerilo svakog benda

petarpunk250917
Kad, kako... i zašto je nastao Petar punk, i odakle ovo ime?
Početak seže u 2007. godinu kada su se Perica, Bubi i Vedran počeli malo zezati. Bubi je imao neke pjesme, i kako to već biva, malo po malo, oformio se bend. Ja sam došao 2009 godine, a Marko je stigao, čini mi se 2012. Bilo je nekih izmjena prije toga, al ovo je sada konačna postava.


Dolazite iz Bjelovara, recite nam nešto više o gradu, ima li bendova?
Bjelovar je grad nedaleko od Zagreba, poznat po rukometu, keksima, siru i kao grad sa najvećom koncentracijom kafića po broju stanovnika. Tako bar kažu službeni izvori. Od bendova tu su Zayn, Them Muse Rush koji su također autorski bendovi ali potpuno drugačijeg izričaja od nas, što nije ni loše jer imamo raznoliku glazbenu ponudu.

Svi se dijele na neke žanrove, gdje bi vi vas uvrstili?
To je teško definirati. Znali smo pričati da sviramo Tropical Punk. Naginjemo malo žešćem rocku koji nas je spletom okolnosti u kombinaciji sa riječju PUNK u imenu benda stavio i na punk kartu hrvatske i regije. I to nam je baš super jer se mi tako i osjećamo i imamo poprilično punkerska osobna uvjerenja.

Šta mislite o sceni i publici?
Hm...to je dosta zeznuto pitanje. Publika varira od mjesta do mjesta. Što veća vukojebina, to koncert i atmosfera ispadnu bolji. Naravno, to ne znači da su u Zagrebu i većim gradovima koncerti i atmosfera loši. Čak naprotiv, ali male sredine imaju jednu posebnu draž. Pogotovo kad prvi put idemo nekuda svirati. Tu bi, kao sjajan primjer male sredine koja nas je izbacila iz cipela, izdvojio Benkovac gdje smo prošle godine prvi put svirali i rodila se vječna ljubav.
A scena? Pa scena je još i dobra s obzirom kakva je država. Dosta ograničena zbog nezainteresairanosti sponzora i vlasnika klubova koji forsiraju narodnjačke lake note. Na žalost, tu je najbitnija brza zarada, a to znači propadanje supkulturalnih mjesta za svirke. Naravno da postoje pojedinci koji se jako trude da održe scenu, ali to je jako teško bez razumijevanja i novčane potpore. I svaka čast tim pojedincima jer su uz bendove i publiku oni neizostavan dio cijele priče.

Kako sarađujete sa ostalim bendovima na sceni, mnogi kažu da i među bendovima ima dosta sujete.
Tu je naša filozofija da sa svima treba biti korektan bez obzira na vrstu muzike koju sviramo. Surađivali smo sa Brkovima na albumu Brkati gosti, gdje smo obradili jednu njihovu pjesmu; i to je bila jedna vrlo ugodna i zabavna suradnja baš kao što su i Brci jedni vrlo ugodni i zabavni momci. Surađivali smo sa mnogim bendovima do sad. Izdvojio bih Šank, Gužvu u 16ercu, Mašinko kao neke od najdražih suradnji. Sujete ima u svemu, ali ne obraćamo baš pažnju na to. Furamo svoj film i kome paše super, kome ne-opet dobro

Relativno dugo ste prisutni na sceni. Kako su vas do sada mediji tretirali?
Da, nedavno smo proslavili deseti rođendan. A čuj, koliko radiš mislim da toliko i vrijediš. Prisutnost medija je jako bitna i nisu mi jasni bendovi koji nešto očekuju od sebe a npr.nemaju FB profil. Puno se je lakše danas predstaviti publici jer je internet stvarno to jako puno pojednostavio.Najbitnija stavka za svaki bend je publika. Ona je najobjektivnije mjerilo za svaki bend.

Svirate i van granica Hrvatske?
Da. Bili smo u Beču kao predgrupa Let 3 i u dva navrata smo posjetili Srbiju gdje smo u prvom naletu prije četiri godine spojili Beograd i Novi Sad. Zadnji posjet Beogradu je bio ove godine u travnju gdje smo nastupili sa sjajnim beogradskim bendom Bolesna Štenad. Odmah smo se kliknuli jer su stvarno vanserijski po svim točkama, hehe. Lama je car.

„Kaže mi frend" je apsolutn hit, mnogo drugačija pjesma, i zvukom i atmosferom. Šta vama frendovi govore često?
Zanimljivost kod „Kaže mi frend" je ta da smo izabrali valjda najtopliji dan za snimanje spota. Pjesma je malo van naših okvira, al opet smo mišljenja da je u nekom našem izričaju. I dobro prolazi na svirkama. Frendovi su nam rekli da nismo normalni zbog tog snimanja. Stvarno smo skoro krepali na tome napuštenom nadvožnjaku

Da li postoje neki bendovi, vaši nasljednici, koje bi sad pomenuli?
Ja osobno baš ne nailazim neki bend koji vuče na neki naš zvuk. Možda u stvari i ima, al to ću pripisati svojoj možebitnoj neupućenosti.

Hvala puno za intervju, pozdrav iz Crne Gore!
Hvala i vama za intervju, pozdrav svim ljudima dobre volje u Crnoj Gori!

Razgovarao: ĐorđepunX

Morrissey