mulj.net

crnogorski muzički portal

Thu11232017

Last updateTue, 21 Nov 2017 7pm

Dušan Đurović (Antonio Sanchez i kurvini sinovi) - Sviranje kurcu

asiks251116
Vjerovatno sad nakon tri izdanja i koncertnih aktivnosti svi koje u Crnoj Gori to interesuje znaju ko su Antonio Sanchez i kurvini sinovi. Onim neznavenima kako bi predstavio bend?
Kad spojiš dva nervna bolesnika, Filipa Ferdinandija i mene, i dodaš Zariju Pavićevića dobijaš potpuno nesavršenu skupinu kojoj puca kurac za sve, osim za sirovu muziku i dobru zajebanciju.

 

Kad si već pomenuo rok veterana Pavićevića. Čime ste vedetu Old fartsa i Pigs Enemiesa privoljeli da potpiše za vaš bend?
Meni je Zarija prišao na nekom protestu u centru grada i rekao da mu se sviđela pjesma o Rašku Konjeviću. Ja sam ga odma' pitao da neće možda da svira sa nama jer nam treba bubnjar... i tako su krenule probe i čuda razna..

Raško i njegov „Pirsing" su već postali svojevrsna himna benda. Jeste li tada razmišljali uopšte da ćete par godina kasnije imati tri izdanja i da će bivši ministar proći kako je prošao kod publike?
Ja nisam, za Filipa ne znam o čemu je razmišljao tada. Meni je nekako uvijek glavni motiv da se dobro zabavim i da se dobro osjećam dok nešto radimo. Filip je čak mislio da će bend da se zamrzne, kao Liberalni savez što je Slavko zaledio, ali nije se to desilo. Dogovorili smo se da ja dolazim svakog ljeta i da tako radimo na raznim muzičkim projektima, što se ono kaže, do kraja života..

Znači kad je krenulo, nema stajanja. Za godinu dana tri izdanja, od kojih je jedno live. Po tome bi se reklo da je tu vašu zabavu imao ko da prihvati. Kako to izgleda sa vaše strane? Kakve su reakcije, posebno na tematiku pjesama?
Te reakcije više prati Filip. Meni je skoro javio jedan prijatelj iz Valjeva da bi trebalo da pošaljemo posljednji album na razne adrese i portale. Ja iskreno nemam pojma kome bi to poslali. Pitao sam Filipa i on mi je rekao da je poslao na par adresa i da je to vjerovatno pošlo u spam. Totalni smo retardi kad je promocija u pitanju, ali iskreno baš me briga za to. Neka sve to ide svojim tokom. Ja nemam živaca da sad istražujem portale i medije, a Filip je na ozbiljnoj terapiji i to ga strašno čini nervoznim.

Ovdašnji bendovi, dosta i zbog tehničkih nemogućnosti, rijetko objavljuju žive snimke, ipak vi ste spakovali nastup iz Berlina. Ima li još takvog materijala koji čeka na miks ili je to bio momenat koji ste uspjeli uhvatiti, ili ...
Mislim da ovdašnji bendovi, ne svi naravno, mnogo seru. Stalno imaju neke izgovore i stalno im je neko drugi kriv. Znam da nije jednostavno snimit' koncert ali nije ni toliko zajebano. Pomogao nam je dosta producent i kompozitor Ivan Pejović. Zariji je stavio dva mikrofona na bubanj i sve se čuje jasno. Za mene je taj live album iz Berlina zapravo naš prvi pravi album. „Ništa bez krvi sperme i govana" nije loš, ima dobrih stvari i momenata ali mislim da zbog dosta razloga nismo baš uspjeli da zabilježimo energiju koju nas trojica imamo. Vidiš, čak smo i samokritični. Jebemo keve..

Vjerovatno je to i zbog toga što je prvi u nizu. A šta je sa ovim novim "Mojoj majci"? Koliko ste njim zadovoljni?
Mi smo jebeno prezadovoljni. Konačno je Filip naučio da svira bas, što se čuje na svakoj pjesmi. Ja sam konačno dozvolio sebi da se otčepim kad su tekstovi u pitanju. Zarija je razbio bubanj a imamo i par stvari koje su baš spakovane da zvuče čisto i super producirano. To su „Mama" i „Guza". Naravno, bitan faktor je i taj što sam ja počeo da pjevam na ovom albumu. Išao sam dva mjeseca na hor i jogu i to mi je otvorilo diznu..

A tu su i video singlovi. Naravno i Braco koji gostuje na „Hotdogu". Je li ovo bio rezultat nekog džemovanja ili je pjesma nastajala planski?
Pjesmu „Hotdog" smo napravili Zarija i ja prije tri godine u njegovoj spavaćoj sobi. Ja sam donio malog Voxa od 4 vata, a on je svirao sa metlicama. Pitali smo njegovu ženu - Anu, smetamo li joj, ali je ona rekla da ništa ne čuje. Ja sam snimio tu probu diktafonom i poslao Filipu snimak. Potpuno sam bio zaboravio na tu rifčinu i onda mi je Filip rekao da bi trebalo snimit' tu stvar. Onda smo je spakovali i meni se javio predivni muški glas u snu i rekao - morate da zovnete Cobru da vam izrepuje nešto na ovu stvar. Ispričao sam tu priču svojoj prababi, a ona mi je rekla da ne griješim dušu nego da odma' zovnem tog tipa i predložim mu saradnju..

Pomenuo si pjesme „Guza" i „Mama". Kako reaguje „tradicionalno otvoreni crnogorski auditorijum" na njih?
Baš nemam pojma. Komentare nikad ne čitam i nešto me to posebno ne interesuje. Ilija Gajević iz Zoona mi je rekao da mu se sviđaju ta dva teksta na šta sam mu ja odgovorio da mi, za razliku od njih, imamo nekoliko dobrih tekstova, a oni samo jedan – „Brate moj". A ni on nije nešto, ako ćemo pravo.

Kroz razgovor je prošlo već nekoliko imena podgoričke muzičke priče (Politikon, Vrpca i Braco, Ivan i njegov studio koji, iako su porijeklom sa Cetinja, nalaze se u Podgorici). Šta se to dešava sa gradom, pa danas ima nekoliko bendova?
Ništa ti ne znam o tome. Nekad sam znao da prdnjavim na teme o kojima pojma nemam, ali sam napokon shvatio da je to prilično glupo, pa to više ne radim..

Znaš li kada će sljedeće izdanje i u kakvom će formatu biti. "Mojoj majci" je stiglo u kratkom i lijepom pakovanju od 15 minuta. Može li vam se nasmijati nastup na Evroviziji?
Za iduće ljeto smo Filip i ja planirali da se posvetimo snimanju projekta pod nazivom „Nervengift". Uzećemo neke teme i najbolje momente od našeg sedmog benda - Nervni bolesnici - i napravit' album za njemačko tržište. Ako nešto stignemo da snimimo za Antonija, super. Filip je zacrtao tu saradnju sa Slavkom Kalezićem i odlazak na Evroviziju. Ja sam u početku mislio da se zajebava, ali je on mrtav ozbiljan. On obožava Slavka i misli da sa njim možemo da napravimo svjetski hit. Mene sve to previše ne zanima, ali bih svakako bio dio jednog tako ambicioznog projekta..

Iako je moža prvi impuls bio da se dobro zajebavate kroz bluzrok i fank, čini se da ste ipak morali naslagati rime kojim ćete ukazati na neke pojave u društvu. Eto jedan od takvih sa novog je i "Plagijatori".
Kao i u slučaju Raška Konjevića, tako su i ličnosti koje se pominju u toj pjesmi tu zavšile ne kao neki društveno angažovani momenat nego čisto kao dobra tekstualna podloga za muziku. A i htjeli smo da nabijemo debelu kurčinu u usta svim onim pametnjakovićima koji po cijeli dan love đe je ko od koga ukrao neki rif ili notu dvije..

Dok je ovakvog sistema biće inspiracije?
Ja trenutno živim na Islandu, pa me taj sistem više ne interesuje. Naravno da pratim što se čini od Crne Gore, ali ovamo imam neki život koji mi prija, tako da mi se jebe. Jedino ponekad vikendom kad imam višak vremena izblejim na blog Vijesti i počastim sebe određenom dozom nervoze. Ali nije ni to loše ponekad. Da se malo organizam pročisti.

Ima li na Islandu nešto novo muzike od čega bi se moglo pozajmiti dva takta? Imaš li neku preporuku za mlade muzičke naraštaje, a da je iz tih krajeva?
Ovamo ima baš dosta vrhunskih i neopterećenih muzičara, ali često mi je dosta toga nekako previše čisto i upeglano, previše indie. Imaš gomilu pevaljki koje baš neukusno podsjećaju na Bjork i gomilu ljepotana koji drkaju dva akorda u nedogled i imitaraju Sigur Ros. Da se razumijemo, ja nemam ništa protiv plagiranja ako se radi sa ukusom. Najbolji primjer je britanski bend Royal Blood. Kod njih možeš da čuješ masu bendova, ali nekako je i dalje sve to svježe, novo i originalno. Naravno, ima dosta ludilo bendova po Islandu. Topla preporuka je Mugison. I ako ljudi imaju živaca da malo prodžaraju islandsku hip-hop scenu. To je strašno što radi ta ekipa.

Kad smo kod miksa različitih uticaja i prepakiranja istih u nešto novo. Osim ovih očiglednih sastojaka, podijeli sa omladincima i omladinkama neki tajni začin AsiKS-a?
Ono što je ovaj album definitivno obilježilo je to što smo se Filip i ja dogovorili da ne drkamo kare tokom perioda u kojem album nastaje i u kojem se snima. Na taj način smo sačuvali energiju i dobili bonus od bogova muzike da sve ispane kako dolikuje.
Ono o čemu ja maštam je da se nekako povežem sa ekipom iz Repetitora i da sarađujem sa njima barem na jednoj pjesmi. Da li kao producent ili na neki drugi način nemam pojma, ali osjećam da to treba da uradim. Vidiš, Filip je očaran Slavkom Kalezićem, a ja Repetitorom.. Njihova bubnjarka je za mene Bog. Svake noći joj prije spavanja posvetim dva pozdrava suncu..

https://antoniosanchezikurvinisinovi.bandcamp.com/

Morrissey