mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon01222018

Last updateMon, 22 Jan 2018 8pm

Braco Subotić (Vrpca) - Većina fura nekakvu ružičastost, a ovamo stani-pani

cobravrpca201016
Oni koji znaju ekipu Vrpce, znaju da ste sva četvorica u muzičkim vodama prisutni još od devedesetih kroz bendove Qtera, Bad Taste, Pigs Enemies... Je li se tu krije ideja o imenu benda, o niti koja veže ili sve jednostavno vuče iz istoimene Qterine pjesme?
Povuklo je od tad, ka jutarnja rosa :) Ozbiljno, sama nit druženja i muzičke potrage je zadala ime još tada. Kad smo se okupili kao Vrpca, jednostavno se samo reklo. Osveštalo se. Čak smo imali kao glasanje na prvom kongresu, kako da nađenemo ime bendu. I presječe se traka :)

Vrpca je već neko vrijeme tu. Nastupi, singlovi, spotovi. Kako će cijela priča ići dalje? Jeste li odustali od formata albuma ili se kuva nešto?
Vrpca nastaje oktobra 2012-e, a na ljeto '13-e imamo prvi nastup, na Sea Rock-u. Album najvjerovatnije ne, zahtijevno je iz više uglova. EP - samo da se konstelacija namjesti. Danas je najsigurnija varijanta singla, najprije stiže do konzumenta u info vrtešci vremena. Vidim to kao najprijemčivije, samo da je češće. Makar ovdje. Šta znam, individualno je zapravo. Štono vele, subjektivan osjećaj :)

 

Poslednje od vas je stvar „Podgoričanos". Iako se nekom može učiniti da je u pitanju oda gradu, čini se da se više radi o seciranju situacije u njemu i glavama njegovih žitelja.
Apsolutno ovo drugo. Borba protiv ugnjetavača. PG je grad neiskorištenog potencijala. Treba ga uokviriti, taj potencijal najzad prepoznati i priznati. Ima svoju ponudu kreacije i zato je na svakom umjetniku, u mom slučaju muzičaru da istakne i ukaže na izvjesna strujanja a na društvenom aparatusu da makar pokuša da otkloni smetnju kroz iskren angažman. Anđeles Los znači da većina fura nekakvu ružičastost, a ovamo stani-pani, kapiraš? Klasična matrica režima, dobro je - samo da nije gore.

Kao višegodišnji akter podgoričke scene, možeš li nam dati svoje viđenje? Nekad i sad.
Bilo je više bendova nekad i više se sviralo nekad. Sjećam se kako smo pravili plakate i svirali na
najraznovrsnijem ozvučenju i radovali se svakom nastupu. Danas je sve u reklami, neizbježno
agresivnoj. Plakat je evoluirao, a to je već globalni fenomen. Scena postoji. Bendovi objavljuju albume za strane izdavače. To nije moglo prije. Ako i jeste, bila je to trnovita akcija.
Smatram da treba oformiti centar, klub gdje bi bendovi održavali probe i izražavali se.
Niti svako ima svoju prostoriju, a ponekad ni u džep da se iznajmi neki studio, bolje ili lošije opremljen. Kažu neki da je bavljenje muzikom luksuz. Ja kažem da je privilegija i zahvalan sam izuzetno i biću do zadnje ure.

Ajmo krenuti s početka. Šta je bilo prije Qtere?
1996-e smo osnovali Ultrazvuk ili Ultrasound, stari drug Lazo i ja. On je svirao gitaru a ja istraživao glas i lupao u plastični bubanj. Kantu :) Pičili smo obrade, u sobama, u parku, kod crkve. Brzo je tu bio i Medo, svirao je bas na gornjim žicama gitare. Napravili smo dvije pjesme i sumanuto ih navježbavali. Držalo nas je to jedno ljeto i stalo.

Već smo pominjali Qteru na našim stranicama, čak i kroz intervjue, pa ajde da čujemo i od tebe nešto o toj priči.
Qtera, noise maker since '98. Rodila se u sobi kod Ljuba. Mladen je svirao bas. Poneшeni najstrašnije, kopчamo se s Vidom i ubrzo držimo probe kod njega doma. Veliko uzbuđenje. Kao prečka Peđe Mijatovića :) Odma pravimo pjesme, a od obrada sviramo samo "Lounge act" od Nirvane i to u prepjevu. "Udobna sofa". Bili smo dobri i osporavani i svašta. Volio nas je neko, uticali smo na nekog. Bili na festivalima. Stali smo 2011, nakon putovanja u Srbiju. Pirot i Bor. Ovaj drugi posebno pozdravljam, stekli smo prijatelje za čitav život tamo. Stvari nekad stanu, najkraće rečeno. Unplugged svirku 2008-e u "Berlin"- u doživljavam kao krunu tog rada. Tad smo bili baš jaki.

Nešto drugačiju muzičku priču radiš sa Beatz & Rhymes. Možeš li predstaviti našim čitaocima ovaj projekat?
Beatz & Rhymes je nastao u novembru '14-e, po povratku starog prijatelja Bojana Đukovića iz Amerike. Vidiš, nije u Americi spas :) 2015-e smo dosta radili a i nastupali. Ove godine se iskristalisao album "Solid Fare". Ima 10 pjesama, od kojih je jedna instrumental. Objavljen je za kuću Enerdjia Records Herceg Novi. Produkciju potpisuje Nikola Krivokapić aka Krusty. B&R je kombinacija down tempo/lounge/trip-hop zvuka. Bojan barata bitovima i svira midi, a ja repujem, šapućem i istražujem glas. Imamo gosta na pjesmi "History", repera PC-a iz Feniksa, Arizona. Jedna pjesma je na maternjem jeziku, zove se "Izdrži". Za nju ćemo snimiti spot. To je zamisao. Tekst direktno i nedvosmisleno opisuje stanje duha našeg naroda. Priziva promjenu i boljitak. Obraća se vis majoru (nametnutom) i opominje ga da je vrijeme smjene.

Bači rimu trupa. Nakon albuma i spota se nije mnogo čulo o BRT-u. Ima li tu nekih ponovnih aktivnosti?
BRT ne radi, bar ne u staroj postavi i ne često, ali je prisutan. Od izdavanja albuma i odlaska u
Beograd, Bonez i Gorsky su izbacili nekoliko singlova. Na jednom sam gostovao, poslao im traku snimljenu kod Zen Maste, mozga operacije zvane ZRI ili ZEN RAS INK 6-19.
Na traci "Boom" uz njih je i Bicher, brat iz NAVAMGA kolektiva. Ispraćen singl je bio
"Pajp, bong, rizla". Bonez i Gorsky su gostovali Baciliju u pjesmi "Varijante".

Znam da si svojevremeno snimio dosta stvari pod pseudonimom Zri. Šta je sa tim?
ZRI ne radi. Nakon prvog albuma su nas obojicu zatrpale neke druge obaveze ali je ostao brand,
trademark :) Povezani smo dan-danas, na drugim nivoima. Zen Masta je u kontaktu i s njima.

Ima li još nešto što nijesmo pomenuli a na čemu radiš?
Nesto sto sam radio skorije i rado ga pominjem je gostovanje ekipi "Antonio Sancez i kurvini sinovi" na pjesmi "Hotdogz" s njihovog drugog albuma. Nemam smire, kao što čuješ :) U skorije vrijeme bi trebao da nesto učinim i sa Masturbeatorom, vrsnim producentom i znalcem starim, drugom dobrim. Ali da ne pominjem opširnije. Nije mi dosadno. Ispunjen sam.

Za kraj, da se vratimo na početak :) Kad ćemo Vrpcu opet čuti uživo, i kada ćemo čuti neki novi singl ili vidjeti spot?
Što se tiče rada Vrpce, u planu je spot za Podgoričanosa i novi singl "Oko nje", koji se u demo verziji može poslušati na You Tube-u. Nastup, bože zdravlja, u novembru. Bar na dva mjesta. Nije loše, časti mi. Kotrlja se :) Veliki pozdrav za tebe i čitaoce Mulj-a.

Razgovarao: dl

Morrissey