mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon01222018

Last updateMon, 22 Jan 2018 8pm

Goran Kostić (Novembar) - Sviramo za ljude, ma gde i koliko ih bilo

novembar151016
Možeš li nam ispričati ukratko nastanak Studenog studenog do preobraženja u Novembar?
Studeni Studeni su završili sa radom 1991. Svako je krenuo svojim putem. Novembar nastaje krajem 1991. nakog mog dolaska u Niš. I to sasvim slučajno, u druženju sa niškim muzičarima, u trenucima zabave.

 

Šta grad Niš predstavlja za razvoj Novembra?
Ne nešto posebno. Na nas su uticali ljudi koji su verovali u nas, kao pojedinci. Grad je mogao puno više. Ponekad imam osećaj da je Novembar više predstavljao Niš i značio za njegov kulturni i medijski razvoj

Bend je već legendaran kad je u pitanju srpski r'n'r. Pokojni Milan Mladenović je gostovao na vašoj pjesmi, sarađujete sa dosta bendova, a napravili ste i album obrada. Šta razlikuje te saradnje tada i danas ?
Medju ljudima koji se bave muzikom saradnja je ista, čak, šira i bolja. Svi se sada bolje poznajemo, a i lakša je komunikacija zbog napretka tehnike. Upravo radimo dva albuma. Jedan je sa 10 pesama, od kojih će devet pesama pevati gosti. Trebao bi izaći oko Nove godine. I naravno regularan album koji će se završiti na proleće.

Šta misliš o sceni danas? Koje su joj mane?
Scena je odlična, ima puno odličnih bendova. Samo je sada previše bendova za ovo malo tržište. Ne mogu svi da isplivaju. Moraš da dogovaraš koncerte po pola godine unapred. I to da spajaš vikend inače nema smisla. Pucaš. Zato i često odustaju.

Koncertno ste dosta aktivni. Na koji način danas sklapate turneju?
Da bi uspeli ovako da sklapamo i vežemo koncerte radimo mukotrpno godinama. Imamo menadžera koji završava posao. Sviramo svugde gde ima publike ne birajući mnogo mesta. Sviramo za ljude, ma gde i koliko ih bilo.

Zbog čega je bend prestao sa radom 2002. godine i šta vas je pokrenulo da se ponovo aktivirate?
Nismo imali pauze. Sa radom nismo nikad prestali. Samo nismo svirali jer nismo mogli da nađemo zamenu u gradu za određena mesta koja su bila nepopunjena. Čim su se popunila opet smo bili koncertno aktivni. Za to vreme smo bili vrlo kreativni.

Reci mi neke bendove koji su ti bili muzički uzori i neke koje ti je eventualno žao što nijesi vidio uživo?
Vremenom još davno uzori su se izgubili, Na početku, osamdesetih ih je sigurno bilo. Uzori su se gubili što sam u životu više stvarao. Nema veze. Žao mi je sto nisam gledao Black Flag i Circle Jerks. Ostalo sam, više manje, gledao. Pa ako bi ti rekao da su mi to uzori, a jesu, kako bi ih povezao sa nama. Ja donesem pesmu na probu. Svako u bendu unese nešto svoje. Ja ih samo usmeravam.

Mnogi bendovi govore o zapostavljanju bendova koji nijesu recimo u nekim mainstream vodama, i iz glavnog grada. Da li ste vi ikada osjetili to kod vašeg benda?
Naravno da smo osetili, i sada osećamo. Nakon toliko vremena smo uspeli da ih nateramo da ono što mi sviramo prihvate kao nešto sasvim uklopljivo sa bilo kojim nazovi mainstrem bendovima.

Koji su planovi Novembra?
Planovi su da što više sviramo I da svaku ideju snimimo.

Hvala za intervju, nadam se da se uskoro gledamo i u Crnoj Gori!
Naravno da se gledamo. U martu sledeće godine planiramo da sviramo nekoliko koncerata, što u Crnoj Gori, što u BIH. Ali samo u vašem okruženju u toplijim krajevima.

razgovarao: ĐorđepunX

Morrissey